ΠΑΤΡΑ: Κυλιόμενες σκάλες στην Αγίου Νικολάου;

Θα θέλατε ή όχι αναβατόριο ή έστω κυλιόμενες σκάλες, δίπλα από τις… σκάλες της Αγίου Νικολάου;

Έχετε φανταστεί ποτέ στις σκάλες της Αγίου Νικολάου, σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της πόλης να υπάρχει αναβατόριο; Αν σας σταματούσαμε στην Πάτρα και σας κάναμε αυτή την ερώτηση, θα νομίζατε σίγουρα ότι… κάτι πίνουμε!

Κι όμως. Το όλο θέμα συζητιέται από τους αρμόδιους του Δήμου που έχουν οραματιστεί να δώσουν μια πιο σύγχρονη δυναμική σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της Πάτρας που έλκει όλους σχεδόν τους τουρίστες που επισκέπτονται αυτή την πόλη.

Αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι αναβατόριο υπάρχει σε δεκάδες σκάλες μεγάλων και μικρότερων ευρωπαϊκών πόλεων, δίπλα από σημαντικά ιστορικά μνημεία, διαφόρων περιόδων.

Στην Πάτρα το αναβατόριο στις σκάλες της Αγίου Νικολάου θα μπορούσε να συνδέσει την άνω πόλη με την κάτω πόλη και θα αποτελούσε κίνητρο για να μην πάρει ο πολίτης το Ι.Χ. για να κατέβει στο κέντρο της πόλης.

Θα μπορούσε μέσα σε δύο λεπτά, χωρίς ταλαιπωρία και χωρίς έξοδα να είναι στο κέντρο της Πάτρας και να δώσει έτσι μία επιπλέον λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα που ταλανίζει την πόλη.

Παράλληλα, το αναβατόριο στις σκάλες της Αγίου Νικολάου θα έδινε την δυνατότητα στην αξιοποίηση του Κάστρου και γενικότερα των περιοχών της άνω πόλης που αποτελούν και μια από τις περιοχές της Πάτρας με μεγάλη επισκεψιμότητα, με τους τουρίστες να πηγαίνουν με άνεση στα μέρη που θέλουν να δουν από κοντά.

Θα ήταν με λίγα λόγια μια τουριστική ατραξιόν για την πόλη…

Το εμπόδιο της Αρχαιολογικής

Το έργο, λοιπόν, του αναβατορίου αναφέρεται στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου το οποίο έχει ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, εδώ και μήνες.

Το έργο αυτό ο δήμος θέλει να το δρομολογήσει, έχοντας πάρει ιδέες από άλλα αναβατόρια ξένων χωρών και έχοντας εκτιμήσει το κόστος του έργου που είναι στα μέτρα των οικονομικών του δυνατοτήτων.

Όμως ενώ ήταν έτοιμος να το ξεκινήσει, συνάντησε εμπόδιο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία στην οποία ανήκουν όλες οι παλιές σκάλες της Πάτρας (Πατρέως, Γεροκωστοπούλου, Τριών Ναυάρχων κλπ).

Η Αρχαιολογική, σύμφωνα με πληροφορίες του patrasevents.gr ξεκαθάρισε στον Δήμο ότι δεν του δίνει τον χώρο για αναβατόριο, διότι όπως υποστηρίζει θα αλλοιωθεί η φυσιογνωμία του τοπίου.

Η άποψη της Αρχαιολογικής βασίζεται στο νόμο περί προστασίας αρχαιοτήτων αφού οι παλιές σκάλες της Πάτρας θεωρούνται και αυτές μνημεία, τονίζοντας μάλιστα χαρακτηριστικά στους αρμόδιους του Δήμου ότι δεν θα επιτρέψουν να βάλουν πάνω στις σκάλες ούτε μία σωλήνα.

Μελέτη για κυλιόμενες σκάλες

Τι έχει γίνει με το θέμα;

Ο δήμαρχος μετά το… ξεκαθάρισμα αυτό της Αρχαιολογικής, συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο, όπου έγινε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, οι προϊστάμενοι υπηρεσιών και οι τεχνικοί σύμβουλοι για να προτείνουν στο τραπέζι εναλλακτικές.

Στη σύσκεψη αυτή, προτάθηκε η ιδέα να γίνουν σκάλες κυλιόμενες, δηλαδή δίπλα από τα σκαλάκια της Αγίου Νικολάου να στηθούν κυλιόμενες, σαν αυτές που έχουν τα αεροδρόμια.

Οι ειδικοί που συμμετείχαν στη σύσκεψη τόνισαν ότι με την λύση αυτή δεν θα υπάρχει πρόβλημα με την Αρχαιολογική, ενώ το όλο έργο χαρακτηρίστηκε εύκολο και μέσα στις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου.

Ο Κώστας Πελετίδης έδωσε το «οκ» σε αυτή την πρόταση και έτσι τώρα οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι τεχνικοί του δήμου είναι στο στάδιο της δημιουργίας της σχετικής μελέτης που θα πρέπει να παραδοθεί στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Αν η Αρχαιολογική δώσει το «πράσινο» φως, τότε το έργο θα ξεκινήσει…

Θα θέλατε αναβατόριο δίπλα από τις σκάλες της Αγίου Νικολάου της Πάτρας;
Πηγή: patrasevents.gr
Σχόλια:

more recommended stories