ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΑΤΡΑ: Η προτομή που είναι γραμμένη σε greeklish – Παρέμβαση του Οργανισμού για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας

ΠΑΤΡΑ: Η προτομή που είναι γραμμένη σε greeklish – Παρέμβαση του Οργανισμού για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας

Την αντικατάσταση της πινακίδας που συνοδεύει την προτομή του Μιγκέλ Θερβάντες στο πάρκο της λιμενικής ζώνης της Πάτρας, επειδή είναι γραμμένη σε «γκρίκλις», ζήτησε ο Οργανισμός για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας (ΟΔΕΓ) από τον Δήμο.

Εχει τοποθετηθεί σε ανάμνηση της συμμετοχής του μεγάλου Ισπανού μυθιστοριογράφου στη ναυμαχία του Πατραϊκού, την οποία ελάχιστα -έως καθόλου- έχει αναδείξει η πόλη. Το προεδρείο του ΟΔΕΓ ενημερώθηκε από πατρινά μέλη του, τα οποία έστειλαν στην Αθήνα φωτογραφικά υλικό με την πινακίδα και ζήτησαν να διαμαρτυρηθεί ο φορέας στο Δήμο, το υπουργείο Πολιτισμού, το υπουργείο Παιδείας κ.ά.

Οπως δήλωσε στην «ΠτΔ» ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Γιώργος Παυλάκος προσπάθησε να επικοινωνήσει με την αντιδημαρχία Παιδείας από τις 18 Απριλίου για να ενημερώσει σχετικά με το θέμα, αλλά δεν κατέστη εφικτό. Αποφάσισε λοιπόν να στείλει μια επιστολή στον αντιδήμαρχο Ανδρέα Αθανασόπουλο, στην οποία αναφέρει ότι το θέμα είναι γνωστό στο Δήμο. Το είχε δημοσιοποιήσει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο λογοτέχνης και αγιογράφος Παναγιώτης Χαλούλος τον Μάιο του 2016. Ο ίδιος αναρωτιόταν τότε σε τι εξυπηρετεί η συγκεκριμένη γραφή, αφού οι αλλοδαποί ακόμα κι αν πρόφεραν σωστά το κείμενο δεν θα καταλάβαιναν τι λέει, ενώ οι Ελληνες μπορεί και να δυσκολεύονται με τη χρήση των λατινικών χαρακτήρων για την απόδοση των ελληνικών φθόγγων.

Το προεδρείο του ΟΔΕΓ συμφωνεί με τις παρατηρήσεις του Πατρινού επισημαίνει ότι η πινακίδα είναι γραμμένη «σε γλώσσα διεθνώς ανύπαρκτη». Θεωρεί υπεύθυνη τη δημοτική αρχή, προφανώς γιατί (από παρεξήγηση) θεωρεί ότι ο ανδριάντας τοποθετήθηκε στην τρέχουσα δημοτική περίοδο, και ζητάει την «αντικατάσταση της επιγραφής στην προτομή του Θερβάντες με άλλη, με το κείμενο ορθά γραμμένο στην ελληνική γλώσσα και στην ισπανική», εκτιμώντας αποτελεί στοιχείο πολιτισμού και δείγμα σεβασμού στο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης που την προσέφερε.

Στην πραγματικότητα, η προτομή τοποθετήθηκε πριν από μερικά χρόνια (σε παρελθούσα δημοτική περίοδο). Δεν θα ήταν όμως άστοχο να διορθωθεί η αστοχία στις μέρες μας. Αυτό που εκκρεμεί για την Πάτρα είναι να αναδείξει αυτή την σημαντική και ιστορική ναυμαχία που έγινε στις 7 Οκτωβρίου του 1571. Εχει καθιερωθεί ως ναυμαχία της Ναυπάκτου. Ο Θερβάντες συνδέεται με το ιστορικό γεγονός καθώς έλαβε μέρος στη ναυμαχία ως υπαξιωματικός της γαλέρας Μαρκέσα (Marquesa). Αν και εμπύρετος εκείνη την μέρα, πολέμησε και ο τραυματισμός του, του άφησε μόνιμη αναπηρία στο αριστερό του χέρι. Η πόλη εξάντλησε τη σύνδεση του Πατραϊκού με την ιστορική ναυμαχία στην αποδοχή της προτομής του Θερβάντες από το ισπανικό πανεπιστήμιο πριν από λίγα χρόνια. Θα μπορούσε να έχει κάνει πολύ περισσότερα, αλλά…

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ
Εφημ. Πελοπόννησος

Σχόλια:
patrasnews.com

Leave a Comment
Share
Published by
patrasnews.com

Recent Posts

Πάφος – Απόλλων Λεμεσού (LiveScore)

Πάφος - Απόλλων Λεμεσού (LiveScore)

1 month ago

Πορεία φοιτητών στην Πάτρα κατά των ιδιωτικών Πανεπιστημίων

Κινητοποιήση πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί στην Πάτρα, σύμφωνα με το Φοιτητής…

4 months ago

Πάτρα: 33 χρόνια από την άγρια δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα

Συγκέντρωση στο σχολικό συγκρότημα της πλατείας Βουδ, Συμπληρώνονται σήμερα 9 Ιανουαρίου, 33 χρόνια από την…

4 months ago

ΣΟΚ: Νεκρός ηλικιωμένος! Έπεσε στο αναμμένο τζάκι και κάηκε!

Η κλήση στο τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου για καπνούς σε σπίτι στις Νερατζιές Αιγιαλείας, αποκάλυψε…

4 months ago

Πάτρα: Απειλούσε νεαρή μέσω facebook

Πάτρα: Ο 29χρονος δράστης παρά τις μηνύσεις που έχει δεχθεί από την γυναίκα, δεν έχει…

4 months ago

Καραμπόλα πέντε αυτοκινήτων στην Πάτρα / ΕΙΚΟΝΕΣ

Έντονη κυκλοφοριακή κίνηση στο σημείο Καραμπόλα με 5 αυτοκίνητα σημειώθηκε λίγο πριν τις 4 το απόγευμα…

4 months ago