ΠΑΤΡΑ: Επιφυλάξεις και αντιρρήσεις για τα POS

Σε ισχύ παραμένει μέχρι νεωτέρας η υπουργική απόφαση βάσει της οποίας μια σειρά επαγγελμάτων υποχρεούνται να έχουν εγκαταστήσει και να λειτουργούν μέσα ηλεκτρονικών συναλλαγών POS, μέχρι την Πέμπτη 27 Ιουλίου.
Το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα για «πάγωμα» των πληρωμών μέσω POS, που είχαν καταθέσει δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας.
Οπως είναι γνωστό, αιτήσεις με τις οποίες ζητείται η ακύρωση της ίδιας υπουργικής απόφασης έχουν καταθέσει ακόμη, συμβολαιογραφικοί και ιατρικοί σύλλογοι, καθώς και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, οι οποίες θα συζητηθούν όλες μαζί το φθινόπωρο.
Πάντως, πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ανέφεραν χθες ότι μέχρι να υπάρξει ετυμηγορία επί του θέματος η υπουργική απόφαση για τη χρήση POS θα εφαρμοστεί κανονικά, ως εκ τούτου όσοι δεν εγκαταστήσουν ηλεκτρονικά μέσα συναλλαγών μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, θα κινδυνεύουν με «τσουχτερά» πρόστιμα.
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ
Ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας Τάκης Παπαδόπουλος, τόνισε ότι ο κλάδος έχει τα επιχειρήματά του, τα οποία δεν αφορούν μόνο ζητήματα εχεμύθειας, αλλά και καθαρά οικονομικά κριτήρια. Οπως είπε χαρακτηριστικά, οι δικηγόροι καλούνται να πληρώσουν ένα υπολογίσιμο χρηματικό ποσό για την αγορά ή την ενοικίαση των συσκευών ηλεκτρονικών συναλλαγών, ενώ υπάρχουν θέματα ως προς τις προμήθειες που απαιτούν οι τράπεζες επί της δικηγορικής αμοιβής, η οποία δεν εμπεριέχει μόνο το καθαρό ποσό, αλλά και άλλα έξοδα, όπως ΦΠΑ και διάφορες κρατήσεις. Επιπλέον, όπως ανέφερε, αρκετοί δικηγόροι και της Πάτρας, δεν έχουν προλάβει ακόμα να προμηθευτούν μηχανήματα POS, έτσι στην Ολομέλεια των προεδρείων των δικηγορικών συλλόγων τη Δευτέρα, θα υπάρξει εισήγηση, προκειμένου να ζητηθεί μια ολιγοήμερη παράταση.
dete
Σχόλια:

more recommended stories