ΠΑΤΡΑ – ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ: Γέμισε “κούκλες” η Πλατεία Γεωργίου – Ξεκίνησε ο “κλασσικός” κρυμμένος θησαυρός

50 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τότε που ξεκίνησε ο Κρυμμένος Θησαυρός στο Πατρινό Καρναβάλι. Φέτος αναβίωσε το παιγνίδι όπως είχε ξεκινήσει. Η Λέσχη Ιστορικών Αυτοκινήτων χρησιμοποίησε τα οχήματά της και οι επιβάτες έπαιξαν το παιγνίδι. Δείτε στις φωτογραφίες τις “κούκλες” στην Πλατεία Γεωργίου και τους συμμετέχοντες στο παιγνίδι!

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το 1966 το Καρναβάλι της Πάτρας εμπλουτίστηκε με νέα εκδήλωση που υπήρξε αποφασιστική για την επιβίωση και την εξέλιξή του. Πρόκειται για το «κυνήγι του αποκριάτικου θησαυρού»,  που γίνεται με αυτοκίνητα Ι.Χ. Ένα παιγνίδι που η νεολαία της Πάτρας δέχτηκε με ενθουσιασμό και με πρωτοβουλία της το έφθασε στο μετέπειτα υψηλό επίπεδο, υψηλό και από απόψεως μαζικής συμμετοχής και από απόψεως καλαισθησίας.

Στο πρώτο «κυνήγι θησαυρού» που έγινε το 1966 ίσχυαν οι εξής όροι: (1) Η συμμετοχή ήταν ελεύθερη. (2) Δεν είχε σημασία η καρναβαλική διακόσμηση των αυτοκινήτων. (3) Στο πλήρωμα κάθε αυτοκινήτου έπρεπε να μετέχουν δύο γυναίκες ντυμένες η μία με μαύρο ντόμινο και η άλλη με μαγιό μπικίνι. (4) Οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε ν’ απαντήσουν σε ερωτήματα και να προσκομίσουν αντικείμενα σύμφωνα με οδηγίες που θα λάβαιναν ραδιοφωνικώς. Την οργάνωση του παιγνιδιού είχε αναλάβει η Επιτροπή των εορτών, με τη συνεργασία του ραδιοσταθμού Πατρών, της ΕΛΠΑ και της εταιρείας «Σελ». Τα θέματα εκφωνούσε από το ραδιοσταθμό ο κομφερανσιέ Νίκος Μαστοράκης.

Το παιγνίδι έγινε τις 12 Φεβρουάριου, Κυριακή των Απόκρεω από τις 5 ως τις 8.30 μ.μ. Πήραν μέρος αυτοκίνητα Ι.Χ. από την Πάτρα, την Αθήνα και άλλες πόλεις με 94 συμμετέχοντες. Ξεκίνησαν από το χώρο του Τελωνείου και τερμάτισαν στην πλατεία Τριών Συμμάχων, χωρίς να έχει σημασία η σειρά του τερματισμού.

Οι διαγωνιζόμενοι αναγκάστηκαν να γυρίζουν πάνω–κάτω, μέσα κι έξω από την πόλη, έως ότου συγκεντρώσουν τα ζητούμενα αντικείμενα. Μεταξύ αυτών ήταν τρία φτερά άσπρης κότας, ένα ζευγάρι χειροπέδες, ένα γυάλινο μάτι, δίσκος γραμμοφώνου με το τραγούδι «Κομπαρσίτα» κ.ά. Επίσης ζητήθηκε από τους διαγωνιζομένους να μετρήσουν πόσα δένδρα υπάρχουν στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων.

Όλα τα πληρώματα το βράδυ πήραν μέρος σε μπαλ–μασκέ στο «Βίλλυ–παρκ», όπου απονεμήθηκαν τα βραβεία, διάφορα δώρα συνολικής αξίας 40.000 δρχ. Στις συντροφιές (πληρώματα αυτοκινήτων) που βραβεύτηκαν επικεφαλής ήταν οι Ν. Κοσμόπουλος, Απ. Κούκος, Άλκης Στέας (από τη Θεσσαλονίκη), Δημ. Κέμος, Νικ. Αντύπας, Γ. Πραπόπουλος, Γ. Αποστολόπουλος, Νικ. Μπουρσινός, Γ. Γκουτζούρης, Γ. Μπάτος και Μεγ. Νικόπουλος. Ο Άλκης Στέας από το επόμενο έτος έγινε ο ασυναγώνιστος για πολλά κατά σειρά χρόνια παρουσιαστής του παιχνιδιού.

Άλλο παιγνίδι με αυτοκίνητα έγινε το 1966 το πρωί της τελευταίας Κυριακής του Καρναβαλιού (20 Φεβρουαρίου). Ήταν το ράλλυ κωμικού αυτοκινήτου που οργάνωσε ο Ορειβατικός Σύνδεσμος. Τα οχήματα που πήραν μέρος είχαν μετασκευασθεί άλλο σε τσαντίρι, άλλο σε συνεργείο, άλλο σε κρεβάτι, άλλο σε στάνη κτλ. Στη διαδρομή που υποχρεώθηκαν να κάμουν από τα Ψηλαλώνια ως την πλατεία Τριών Συμμάχων αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα, ιδίως στις στροφές.

Το θέαμα ήταν διασκεδαστικό. Τα τρία βραβεία του διαγωνισμού κέρδισαν οι εξής: (α) Σ. Αττόλικος, Α. Ασημακόπουλος, I. Αθανασάτος, (β) Γιαννούλης και Γ. Τσέκενης, (γ) Γ. Πραπόπουλος και Μάκης Αρβανιτάκης. Το ράλλυ κωμικού αυτοκινήτου δεν ευδοκίμησε, γιατί από το 1968 στο παιχνίδι του αποκριάτικου θησαυρού απονέμονται και βραβεία για την κωμικότερη εμφάνιση αυτοκινήτου.

Σχόλια:

more recommended stories