Είναι μία εικόνα που χτυπά απευθείας στην καρδιά, όμως ταυτόχρονα αποτελεί μία αλήθεια, μέρος της σκληρής πραγματικότητας όπου ζούμε.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που ψάχνουν στους κάδους των απορριμάτων για φαγητό, για ρούχα ή κάτι που τέλος πάντως μπορεί για αυτούς να έχει αξία, υπάρχουν και παιδιά. Παιδιά που παρακολουθούν τους γονείς τους να ψάχνουν στους κάδους και στη συνέχεια, έχοντας πάρει το… μάθημα τους, ψάχνουν από μόνα τους, πηγαίνοντας στους κάδους των επόμενων τετραγώνων.

Αλήθεια, ποιος από μας δεν έχει συναντήσει τέτοιες εικόνες στους δρόμους της Πάτρας τα τελευταία χρόνια; Πότε σε δρόμους κοντά στην περιοχή του Σκαγιοπουλείου, πότε κοντά στην περιοχή της Αγίας Σοφίας, πότε κάτω από τα Ψηλαλώνια, πότε κοντά στην συνοικία των Προσφυγικών.

Είναι εικόνες που αντικρύζει κανείς στην καθημερινότητα του, δυστυχώς, με τα περισσότερα από τα παιδιά αυτά βέβαια να μην είναι ελληνόπουλα –η κρίση δεν έχει οδηγήσει ακόμα την μέση αστική ελληνική οικογένεια σε αυτό το σημείο– όμως τι σημασία έχει αυτό;

Είναι ψυχούλες, είναι παιδιά που δικαιούνται να χαμογελούν και αν μη τι άλλο να έχουν ένα πιάτο φαγητό ή ένα παιχνίδι στην αγκαλιά τους. Έτσι, για να τους θυμίζει ότι είναι παιδιά.

Στο facebook εδώ και ορισμένες ημέρες έχει φτιαχτεί μία σελίδα, με πρωτεργάτη τον γνωστό Πατρινό δημοσιογράφο Νίκο Σύφαντο, που έχει σαν στόχο να κινητοποιεί τα μέλη της όταν συναντούν τέτοιες εικόνες και να προσφέρουν ότι μπορούν στα παιδιά αυτά.

Η ομάδα αυτή λέγεται “Κανένα Παιδί στους Κάδους Απορριμμάτων” και ήδη παρά το μικρό διάστημα από τη στιγμή της δημιουργίας της αριθμεί αρκετά μέλη που συνεχώς αυξάνονται, με την πρωτοβουλία αυτή να έχει μέχρι στιγμής σημαντική ανταπόκριση.

Γεγονός που φυσικά αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας και ελπίδας για την κοινωνία που ζούμε. Γιατί όπως αναφέρεται και στην σελίδα, ακόμα και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης είναι ανεπίτρεπο να υπάρχουν τέτοιες εικόνες, με παιδιά να ψάχνουν στους κάδους απορριμμάτων…

patrasevents.gr