Πάτρα: Φορολογία,κόστος συντήρησης και ενεργειακή αναβάθμιση απασχόλησαν τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Η κατακόρυφη πτώση των τιμών στα ακίνητα, το υψηλό κόστος συντήρησης τους, η βαριά φορολογία και η αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος είναι ορισμένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν τη συνεδριακή εκδήλωση της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων νομού Αχαϊας, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του FORUM Ανάπτυξης 2015- 18o Money Show, την Κυριακή 22 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο «Αστήρ».

«Επενδύστε στις περιουσίες σας» ήταν το μήνυμα των ομιλητών, ζήτημα στο οποίο έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα ο Γιάννης Μανιάτης, πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ο ίδιος εστίασε στην ενεργειακή αναβάθμιση του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος και αναφέρθηκε σε πρόταση που έχει ήδη κατατεθεί από την αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση. Ζητήθηκε να υπάρξει φοροαπαλλαγή έως 15.000 ευρώ για κάθε μικρό και μεσαίο νοικοκυριό που θα επενδύσει στην ενεργειακή αισθητική αναβάθμιση του ακινήτου που κατέχει. Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη μια τέτοια προοπτική θα δημιουργούσε θετικό ισοζύγιο ύψους 200 εκ € στα δημόσια ταμεία, ενώ θα δημιουργούσε 30.000 θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό κλάδο που βρίσκεται σε τέλμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο ενεργειακός σύμβουλος της ΠΟΜΙΔΑ Απόστολος Ευθυμιάδης πρότεινε εναλλακτικές λύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας ιδιαίτερα στη θέρμανση.

Στη ρύθμιση που θα ισχύσει για τα ανείσπρακτα ενοίκια αναφέρθηκε ο Στράτος Παραδιάς πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ. Όπως εξήγησε, προκειμένου να μην φορολογηθούν οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να υπάρχει δικαστικό έγγραφο. Πρόσθεσε ότι ακόμη κι αν δεν υπάρχει εξωδικαστική απόφαση, ο ιδιοκτήτης μπορεί να προσφύγει έστω και την τελευταία στιγμή καταθέτοντας αγωγή κατά του ενοικιαστή. Προσκομίζοντας το δικαστικό έγγραφο η φορολόγηση αναβάλλεται ως το χρόνο αποπληρωμής των ενοικίων.

Τους ιδιοκτήτες ακινήτων να ελέγξουν τις εγγραφές τους στο Κτηματολόγιο κάλεσε ο Νίκος Παπάκος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας τονίζοντας ότι λήγει η προθεσμία για την οριστικοποίηση λήγει στις 30 Μαρτίου 2016. Συνέστησε να προμηθευτούν οι ιδιοκτήτες κτηματολογικό φύλλο και κτηματολογικό διάγραμμα για κάθε ακίνητο. Μετά το πέρας της προθεσμίας , όποιος δεν έχει δηλώσει το ακίνητό του στο Κτηματολόγιο θα το χάσει , ενώ τα όποια λάθη δεν θα διορθωθούν. Επίσης, ο κ. Παπάκος πρότεινε σε όσους ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη να σπεύσουν άμεσα, δεδομένου ότι από 1/1/2016 θα αλλάξουν οι προϋποθέσεις ένταξης.

Σχολιάζοντας η Κυριακή Αθανασιάδη πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Αχαΐας τη σημερινή πραγματικότητα, ανέφερε πως πλέον το κόστος συντήρησης και όχι το κόστος κτήσης είναι δυσβάσταχτο, σε σημείο τα σχέδια για επενδύσεις στα ακίνητα να μην είναι βιώσιμα.

Τέλος ο ασφαλιστικός σύμβουλος της ΠΟΜΙΔΑ Νίκος Κεχαγιόγλου τόνισε πόσο απαραίτητη είναι η ασφάλιση της κατοικίας . Στο πλαίσιο αυτό έφερε ως παράδειγμα τον πρόσφατο σεισμό της Λευκάδας, απ όπου το τελευταίο διάστημα υπάρχουν αιτήματα για ασφάλιση ιδιωτικών κτιρίων , πλην όμως στο διάστημα αυτό δεν ασφαλίζονται κτίρια στην περιοχή.

 

Σχόλια:

more recommended stories