Πάτρα: Υπόθεση πλαστού πτυχίου που θυμίζει «καθαρίστρια» αλλά με απαλλαγή υπαλλήλου

Μετά την καταδίκη της 53χρονης καθαρίστριας από τον Βόλο για πλαστό τίτλο σπουδών, στο Εφετείο Πατρών δημοτικός υπάλληλος της ευρύτερης περιοχής με πλαστό απολυτήριο Λυκείου είχε εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση.

Είχε κατηγορηθεί για τα αδικήματα της πλαστογραφίας και της απάτης, σε βαθμό κακουργήματος, αλλά το Δικαστήριο έπαψε σε βάρος του τη δίωξη. Μετέτρεψε την κατηγορία από κακούργημα σε πλημμέλημα, το οποίο έχει παραγραφεί, και ο εν λόγω υπάλληλος συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Επρόκειτο για μια γενναία απόφαση του Εφετείου των Πατρών συνεκτιμώντας αφενός μεν το γεγονός ότι αμέσως μετά την πρόσληψή του πήρε αντίστοιχο τίτλο σπουδών «νομιμοποιώντας» την παρουσία του, αλλά και τα σοβαρά οικογενειακά προβλήματα που τον απασχολούσαν.

Πρόκειται για δημοτικό υπάλληλο, ο οποίος προσελήφθη συμμετέχοντας σε διαγωνισμό για την κάλυψη κενών θέσεων οδηγού αυτοκινήτου στον Δήμο Αθηναίων, το 2003, προσκομίζοντας πλαστό απολυτήριο Λυκείου.

Ειδικότερα, υπέβαλε πραγματικό τίτλο σπουδών που άνηκε σε άλλο άτομο, το όνομα του οποίου είχε σβήσει, αντικαθιστώντας με το δικό του. Προσελήφθη στον Δήμο Αθηναίων και στη συνέχεια πήρε μετάθεση για δήμο σε όμορο νομό της Αχαΐας.

Η υπόθεση έφθασε στη δικαιοσύνη μετά από έγγραφο του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου το 2014.

Σύμφωνα με το βούλευμα, το παράνομο περουσιακό όφελος που αποκόμισε ξεπερνά το ποσό των 155.366 ευρώ σε βάρος του δημοσίου. Του ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και προ ημερών κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

«ΗΤΑΝ ΖΗΤΗΜΑ ΒΙΟΠΟΡΙΣΜΟΥ…»

Ο ίδιος ο απολογούμενος παραδέχθηκε πως χρησιμοποίησε για μια μόνο φορά το εν λόγω έγγραφο, για τον διορισμό του. Στη συνέχεια, όπως, είπε, έχασε ξαφνικά τη σύζυγό του και έμεινε μόνος του να μεγαλώσει τον γιο του, που ήταν μόλις 12 ετών. Ζούσε με τον μισθό του από τον Δήμο και παράλληλα αποπλήρωνε και ένα στεγαστικό δάνειο που είχε λάβει.

Το 2015 με απόφαση του Δήμου Αθηναίων ανακλήθηκε η απόφαση του διορισμού του, αλλά άσκησε αίτηση αναστολής λόγω της εξαιρετικής περίπτωσης του βιοπορισμού, του εδόθη. Προ ημερών, δικαιώθηκε πλήρως, καθώς το Δικαστήριο τον απήλλαξε για την απάτη και πλέον συνεχίζει να προσφέρει νομότυπα τις υπηρεσίες του στο Δημόσιο.

Π. Κοραντζόπουλος: «Σπουδαία και εμπνευσμένη απόφαση»

Ο συνήγορός του, δικηγόρος Πατρών Παναγιώτης Κοραντζόπουλος, ερωτηθείς από τη «Γ» ανέφερε τα εξής: «Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών αξιολόγησε και αποδέχτηκε συγκεκριμένους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς που υποβλήθηκαν, τόσο σε ουσιαστικό, όσο και σε νομικό επίπεδο και εξέδωσε μια σπουδαία και εμπνευσμένη απόφαση για τον εντολέα μου, συνεκτιμώντας, προφανώς, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι αυτενεργώντας εξασφάλισε τίτλο σπουδών ισότιμο με αυτόν που απαιτούσε η προκήρυξη ως τυπικό προσόν πρόσληψης, με συνέπεια το ποσό ζημίας που φέρεται ότι υπέστη το Δημόσιο να προσδίδει πλημμεληματικό και όχι κακουργηματικό χαρακτήρα στην παράβασή του και να έχει υποπέσει σε παραγραφή».

Τόνισε, επίσης: «Στην παρούσα κοινωνικοοικονομική συγκυρία οι Δικαστές οφείλουν, όχι μόνο να εφαρμόζουν, αλλά και να ερμηνεύουν το Νόμο, στοιχείο το οποίο είναι σε δογματική αντιπαράθεση με τις επικρατούσες παραδοχές, πλην όμως αποδοτικό για τη Δικαιοσύνη και το κοινωνικό σύνολο, όταν παράγεται από την άτεγκτη δικανική κατάρτιση αφενός και αφετέρου από τη συνείδηση Δικαστών που λειτουργούν εντός του κοινωνικού συνόλου – και όχι από θεσμικές αποστάσεις ασφαλείας- τέμνοντας ή ισοπεδώνοντας ανισότητες που εντοπίζονται στην ανέμπνευστη εφαρμογή του ψυχρού γράμματος του Νόμου».

Για άλλη μια φορά επαναλαμβάνω, ότι τα Δικαστήρια της Πάτρας, παράγουν δικαιικό πολιτισμό και όπως σε αυτήν την περίπτωση, εξελίσσουν τη νομολογία και είμαι ευτυχής που λειτουργώ σε αυτό το περιβάλλον».

Σχολιάζοντας μάλιστα, τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα με αφορμή την καταδίκη της καθαρίστριας, ανέφερε τα εξής: «Η επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος της σκληρής ποινικής μεταχειρίσεως της καθαρίστριας, κατά την άποψή μου, είναι στοχοπροσηλωμένη και εξυπηρετεί την σκοπιμότητα της δημιουργίας πρόσφορων συνθηκών, προκειμένου να επιτευχθεί η κατάργηση ή η αδρανοποίηση του σχετικού σκληρού Νόμου, οψίμως για το ευρύ κοινωνικό σύνολο και τους εξ ανάγκης αδικηματίες, εγκαίρως μάλλον για τους εγκληματίες του λευκού περιλαιμίου, που κινούνται στον χώρο της πολιτικής ή επιχειρηματικής ελίτ και ήδη η εμπλοκή τους σε σοβαρότατα οικονομικά εγκλήματα έχει αναδειχθεί σε πρώιμα στάδια ακόμα της δικαστικής διαδικασίας».

Από τη σημερινή έντυπη έκδοση της «Γνώμης»            

Σχόλια:

more recommended stories