Περιμένοντας το τρένο μέχρι το 2020 – Τα χρονοδιαγράμματα για τη διπλή σιδηροδρομική γραμμή

[quote_regular name=”” icon_quote=”no”][/quote_regular]Μία νέα σειρά μεγάλων έργων προετοιμάζει η ΕΡΓΟΣΕ με σκοπό την ολοκλήρωση του ΠΑΘΕΠ μέχρι το 2020 ενώ σε σημείο προετοιμασίας εισέρχονται νέα σιδηροδρομικά τμήματα.

Το 2016 αναμένεται να είναι μία από τις πλέον παραγωγικές χρονιές της ΕΡΓΟΣΕ και οι δημοπρατήσεις που έρχονται θα τονώσουν την στεγνή κατασκευαστική αγορά.

Στα πρώτα πλάνα της εταιρείας είναι η συμβασιοποίηση του μεγάλου έργου Ψαθόπυργος-Ρίο (κόστος 215εκ.ευρώ). Σε αυτό το έργο υπήρξε ένσταση από τον αρχικό μειοδότη, όμως με απόφαση του ΔΣ η ένσταση απορρίφθηκε. Αν δεν υπάρξει αίτημα ασφαλιστικών μέτρων το έργο θα προχωρήσει με την αποστολή της σύμβασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο και την υπογραφή στις αρχές της Άνοιξης. Επίσης αναμένεται συμβασιοποίηση ενός μικρού σχετικά έργου (17εκ.ευρώ) στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης που αφορά ανισοπεδοποίηση τμήματος.

Για το πρώτο τρίμηνο του 2016 έχει τεθεί ο στόχος να δημοπρατηθεί η εγκατάσταση της ηλεκτροκίνησης στο Θεσσαλικό Σιδηρόδρομο, δηλαδή στα τμήματα Λάρισα-Βόλος και Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα. Το ζητούμενο σε αυτά τα 2 έργα είναι να γίνει γρήγορα η απαραίτητη μελέτη σκοπιμότητας για να μην υπάρξει νέα καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων.

Μέσα στο καλοκαίρι του 2016 αναμένεται η δημοπράτηση για την ηλεκτροκίνηση του τμήματος Κιάτο-Ροδοδάφνη με κόστος 42εκ.ευρώ καθώς τα τεύχη δημοπράτησης είναι έτοιμα.

Ακόμα ένας μεγάλος στόχος σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com είναι να ολοκληρωθεί η προμελέτη του ΟΣΕ για την οριστική χάραξη στο τμήμα Ρίο-Πάτρα-Λιμάνι τον ερχόμενο Μάρτιο, για να προχωρήσουν οι μελέτες από την ΕΡΓΟΣΕ και να δημοπρατηθεί το έργο μέσα στο 2017 με στόχο την ολοκλήρωση των έργων το 2020.

Τελευταίο απομένει το έργο ηλεκτροκίνησης από τη Ροδοδάφνη μέχρι την Πάτρα καθώς εξαρτάται από την ολοκλήρωση των παραπάνω διαδικασιών.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ-ΟΡΜΕΝΙΟ
Προς το παρόν το ώριμο τμήμα είναι το Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο το οποίο είναι στις άμεσες προτεραιότητες της ΕΡΓΟΣΕ για ένταξη σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα (ΕΣΠΑ ή πακέτο Γιουνκέρ) και άμεση δημοπράτηση.

Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 160εκ.ευρώ και αφορά την αναβάθμιση της μονής γραμμής μήκους 180χλμ. (υποδομή-επιδομή) και την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης.

Όπως πληροφορείται το ypodomes το τμήμα αυτό θα έχει χαρακτηριστικά Προαστιακού καθώς θα εξυπηρετεί όλα τα αστικά κέντρα του Έβρου ενώ θα συναντάται με το Τουρκικό δίκτυο στο Πύθιο και με το Βουλγαρικό στο Ορμένιο.

Σήμερα με χρήση λεωφορείου απαιτούνται 3,5 ώρες ενώ με την ολοκλήρωση των έργων θα απαιτούνται περίπου 2 ώρες και 10 λεπτά. Οι ταχύτητες των τρένων θα είναι μέχρι και 120χλμ/ώρα.

Στόχος είναι η γραμμή να γίνει ανταγωνιστική για τη μεταφορά επιβατών αλλά κυρίως εμπορευμάτων και με την αναβάθμιση της θα πραγματοποιηθεί παράκαμψη των Δαρδανελίων με μείωση κόστους και χρόνου για την διακίνηση εμπορευμάτων.

Το τμήμα Θεσσαλονίκη-Στρυμόνας έχει ενταχθεί στο ΣΕΣ αναφορικά με τις μελέτες που απαιτούνται ενώ θα ακολουθήσει και το Στρυμόνας-Αλεξανδρούπολη έργο που θεωρείται εύκολο μιας και δεν έχει προβλήματα με απαλλοτριώσεις. Το κόστος του εκτιμάται σε 300εκ.ευρώ. Στο σύνολο τους τα 2 έργα αφορούν την αναβάθμιση μονής γραμμής με εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης.

ypodomes.com

Σχόλια:

more recommended stories