Νέα υπηρεσία πρόκειται να δημιουργήσει ο Δήμος, υπηρεσία που θα έχει στόχο να διασώσει, αλλά και να αναδείξει την ιστορία της Πάτρας, μιας πόλης που στο πέρασμα των χρόνων, είχε πάντα ένα ξεχωριστό ρόλο σε κάθε ιστορική περίοδο, σε πολιτικόκοινωνικοοικονομικό αλλά και σε καλλιτεχνικό επίπεδο.

Η νέα υπηρεσία θα έχει σαν αρχικό της στόχο να συγκεντρώσει κάθε λογής ιστορικό υλικό που αφορά την Πάτρα, αλλά και τις σημαντικές προσωπικότητες που έχει αναδείξει αυτή η πόλη.

Μέχρι στιγμής αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Πατρέων, ένας από τους ιστορικότερους Δήμους της χώρας δεν διέθετε καν ιστορικό αρχείο και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι επόμενες γενιές που ακολούθησαν από τις προηγούμενες να μην έχουν να βρουν τίποτα από την πόλη τους.

Ιστορικό υλικό που θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος εκθεμάτων ενός μουσείου της πόλης, συμβάλλοντας έτσι πέρα από τον πολιτιστικό κομμάτι και στην προσπάθεια που γίνεται για την ανάδειξη της τουριστικής πλευράς της Πάτρας.

Οι προηγούμενες αρχές, εδώ και πολλά χρόνια, δεν έκαναν το αυτονόητο: Να μαζέψουν το υλικό, να το συντηρήσουν και να το ψηφιοποιήσουν. Κανείς, λοιπόν, δεν ξέρει που βρίσκονται δεκάδες δωρεές πινάκων αξίας, εγγράφων, ιστορικών κειμηλίων και τόσων άλλων ακόμα, σε μία Πάτρα που είναι μέσα στις 20 αρχαιότερες πόλεις του κόσμου.

Η κληρονομιά της πόλης έχει χαθεί, έχει πεταχτεί στα σκουπίδια ή στην καλύτερη των περιπτώσεων, κοσμεί ιδιωτικές συλλογές (βλέπε τα εκθέματα του Ολυμπιονίκη Δ. Τόφαλος).

Οι ενέργειες του Δήμου και η έκκληση στους Πατρινούς

Ο Κώστας Πελετίδης και η δημοτική αρχή της Πάτρας μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία θα κάνει έκκληση σε Πατρινούς που κατέχουν αρχειακό υλικό, να το φέρουν στον Δήμο, να το σκανάρουν ή να το δωρίσουν.

Άμεσος σκοπός είναι να λειτουργήσει μουσείο ιστορικού αρχείου της Πάτρας και με βάση τον στόχο αυτό, κάθε ιστορικό αντικείμενο να μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο, αφού πρώτα βέβαια αυτό γίνει συνείδηση σε κάθε Πατρινό και ενεργήσει για το καλό της πόλης του και των επόμενων γενεών.

Η νέα υπηρεσία θα στελεχωθεί από μόνιμους δημοτικούς υπαλλήλους που θα έχουν μεράκι να τρέξουν γι αυτή τη σοβαρή υπόθεση της πόλης, ενώ στην ομάδα εργασίας θα μετέχουν εξωτερικοί συνεργάτες, προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών που θα προσφέρουν τις γνώσεις τους.

Στόχος είναι η υπηρεσία να στελεχωθεί με εξειδικευμένο προσωπικό για αυτό και εφόσον υπάρξουν προγράμματα ο Δήμος θα αναζητήσει μέσω αυτών την πρόσληψη μονίμων ή συμβασιούχων πτυχιούχων αρχειονομίας, βιβλιοθηκονομίας και Η/Υ που θα βοηθήσουν αποφασιστικά στο «στήσιμο» του αρχείου (ψηφιακό υλικό, χειρόγραφα, εκδόσεις κλπ).

Παράλληλα, θα αναζητηθεί οπτικοακουστικό υλικό από ελληνικά και διεθνή αρχεία ώστε να εμπλουτισθεί και να πάρει τη μορφή που αρμόζει στην ιστορία της πόλης. Εξάλλου, αφού μπουν οι βάσεις ο Δήμαρχος που θα εποπτεύει την υπηρεσία, θα ξεκινήσει διεθνή εκστρατεία όπου με αλληλογραφία θα αναζητεί σε κάθε μέρος του κόσμου, οτιδήποτε έχει σχέση με την Πάτρα, ποντάροντας πολλά πάνω σε αυτό στην βοήθεια του Πανεπιστημίου και των ειδικών επιστημόνων που γνωρίζουν καλά την ιστορία αυτής της πόλης.

Ο πρωταρχικός στόχος, πάντως, της νέας αρχειακής υπηρεσίας του Δήμου, είναι να ξεκινήσει με την καταγραφή του ξεχασμένου υλικού που βρίσκεται σε αποθήκες και κτίρια, ώστε να διαφυλαχθεί και να συντηρηθεί. Να σημειωθεί ότι το όλο θέμα αποτελεί όνειρο ζωής του Κώστα Πελετιδη που θέλει όταν  έρθει η ώρα να παραδώσει ατόφια την κληρονομιά της πόλης στις επόμενες γενιές.