Πάτρα: Μέσα στον Μάρτιο η εκκίνηση των διαδικασιών παραχώρησης συγκεκριμένων κομματιών του θαλάσσιου μετώπου

Ο Βουλευτής Αχαΐας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου συναντήθηκε σήμερα 3/3/2016 με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θ. Δρίτσα και με τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων κ. Χρ. Λαμπρίδη. Κύριο αντικείμενο της συνάντησης ήταν αυτό της οριστικής παραχώρησης του θαλάσσιου μετώπου της Πάτρας, των μέχρι σήμερα εξελίξεων στο θέμα, καθώς και των προοπτικών υλοποίησής της.

Ο κ. Υπουργός αναγνώρισε την αναγκαιότητα της οριστικής και ολικής παραχώρησης του θαλάσσιου μετώπου στο Δημόσιο, με την προοπτική της χρήσης και της αξιοποίησής του από το λαό και τους θεσμικούς φορείς της Πάτρας, και αναφέρθηκε τόσο στα νομικά ζητήματα που έχουν ανακύψει μέχρι σήμερα, όσο και στην πορεία υπέρβασής τους.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα τρέχοντα προβληματικά σημεία της διαδικασίας της παραχώρησης, όπως αυτό των λιμενικών εγκαταστάσεων πλησίον του παλαιού προβλήτα, και της σταδιακής απελευθέρωσης  χώρων από τον ΟΑΠΑ και την απόδοσή τους στην πόλη.

Ωστόσο, από την πλευρά μας υποστηρίχθηκε η άποψη ότι ο υφιστάμενος σχεδιασμός του Υπουργείου για την ολική και οριστική παραχώρηση με ορίζοντα διετίας παραμένει αβέβαιος και μπορεί να ανασταλεί από σειρά αστάθμητων παραγόντων (νομικών, οικονομικών και πολιτικών). Το ιδιοκτησιακό καθεστώς του θαλάσσιου μετώπου παραμένει θολό καθ΄ όσον εμπλέκεται το ΤΑΙΠΕΔ.  Τονίσαμε ότι η Κυβέρνηση οφείλει σε άμεσο χρόνο να προχωρήσει στην οριστική παραχώρηση και να ορίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα απεμπλοκής από το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τη χρήση των εγκαταστάσεων από τους συναρμόδιους σήμερα φορείς (ΟΛΠΑ, ΤΑΙΠΕΔ, Υπουργεία, κ. λπ.).

Η άμεση αυτή απόφαση είναι η μόνη, η οποία θα μπορούσε να δρομολογήσει τις διαδικασίες οριστικής παραχώρησης και να δημιουργήσει την απαραίτητη ασφάλεια δικαίου για την τελική υλοποίηση του Σχεδίου. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος ούτε να εγκλωβισθεί εκ νέου το ζήτημα της παραχώρησης σε πιθανές έκτακτες πολιτικές εξελίξεις.

Τέλος, ο κ. Υπουργός μας διαβεβαίωσε ότι εντός του μηνός Μαρτίου ο ΟΛΠΑ θα λάβει την απόφαση εκκίνησης των διαδικασιών παραχώρησης της  χρήσης συγκεκριμένων κομματιών του θαλάσσιου μετώπου. Από την πλευρά μας τον διαβεβαιώσαμε ότι παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη των διαδικασιών και ότι εργαζόμαστε, σε συνεργασία με φορείς της πόλης, ώστε να πάψει η Πάτρα να είναι η μοναδική πόλη της Ελλάδας και της Ευρώπης, αποκομμένη από το θαλάσσιο μέτωπό της.

Σχόλια:

more recommended stories