Πάτρα: Αυτή είναι η πρόταση για ασανσέρ ποδηλάτων σε Γούναρη και Πανεπιστημίου

Του Γιάννη Γεωργόπουλου

Μια μέθοδο η οποία θα μπορούσε να κατατάξει την Πάτρα στις πρωτοπόρες ευρωπαϊκές πόλεις ως προς τις μετακινήσεις με ποδήλατο προτείνεται από την Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολόγων Μηχανικών αλλά το ζητούμενο είναι αν υπάρχει κανείς που να βλέπει και να ακούει στην πρωτεύουσα της Αχαΐας.

Η πρόταση είναι υλοποιήσιμη με ένα πόσο το οποίο είναι μηδαμινό σε σχέση με τα κονδύλια που έχουν  δαπανηθεί για μελέτες ως προς το κυκλοφοριακό και αναφορές σε ποδηλατοδρόμους και οι οποίες αφού χρυσοπληρώθηκαν σκονίζονται σε συρτάρια των συναρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων καθώς και πολλών από τους αιρετούς.

Πρόκειται για τη δημιουργία του πρώτου ασανσέρ ποδηλάτων tramble, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει και ένα από τα αξιοθέατα – κάτι ανάλογο υπάρχει ήδη στη Νορβηγία –  και παρουσιάζει αρκετά κοινά σημεία με το τελεφερίκ για σκιέρ.

Η χρήση του συγκεκριμένου βοηθητικού συστήματος μετακίνησης παρουσιάζει απλότητα δεδομένου του ότι οι αναβάτες του ποδηλάτου δε χρειάζεται να κατέβουν καν από το ποδήλατο, τοποθετούν το πόδι τους απλά σε μια ράμπα η οποία και τους ανεβάζει αυτόματα στην ανηφόρα.

Η εγκατάσταση του συγκεκριμένου συστήματος ανύψωσης θεωρείται ιδανική για την οδό Γούναρη, την Αγίου Νικολάου – 25ης Μαρτίου ( σε όλο το μήκος τους) αλλά ακόμα και σε δρόμους όπως αυτοί που οδηγούν στο Δασύλλιο .

Η τοποθέτηση του συστήματος – το οποίο κοστίζει ελάχιστα σε ότι αφορά την τοποθέτησή του – εκτιμάται πως θα έβρισκε μεγάλη απήχηση σε νέες ηλικίες και γι’ αυτό προτείνεται να λειτουργήσει κατά μήκος της Πατρών – Κλάους και τις Πανεπιστημίου προκειμένου να χρησιμοποιείται από φοιτητές του ΑΕΙ και του ΑΤΕΙ της Πάτρας

Ο μοχλός ανύψωσης του αναβάτη στο διάδρομο ανάβασης

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως με την εγκατάσταση του συστήματος στην  Πάτρα λόγω του μεγάλου μαθητικού και φοιτητικού δυναμικού  η χρήση ποδηλάτου θα εκτιναχθεί ακόμα και στο 20 με 22% λόγω  της μετατροπής της σε χρηστική ποδηλατούπολη.

Πηγή: patrastimes.gr

Σχόλια:

more recommended stories