Πάτρα:Εκτός φυλακής και των «δεσμών» της εξάρτησης…- Δεύτερη ευκαιρία έδωσε χθες το Μονομελές Εφετείο σε 40χρονο Πατρινό

Από την σημερινή έντυπη έκδοση της Γνώμης

Της Ελένης Α. Γεωργοπούλου

Ήταν εξαρτημένος από τις ναρκωτικές ουσίες και συγκεκριμένα από την κοκαϊνη, κάτι που πιστοποιήθηκε από αποδεικτικά στοιχεία κι έτσι το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο τού έδωσε την ευκαιρία να κάνει ένα καινούριο ξεκίνημα στη ζωή του.

Με την απόφασή του, το δικαστήριο άνοιξε το δρόμο σ’ έναν Πατρινό να βγει όχι μόνον από το κελί της φυλακής αλλά και να αποτινάξει τα «δεσμά» της εξάρτησης, καθώς τού επέβαλε τον περιοριστικό όρο της παρακολούθησης προγράμματος του ΚΕΘΕΑ.

Ο 40χρονος είχε συλληφθεί στις 24-5- 2018 στην περιοχή των Πατρών, έχοντας στην κατοχή του 80 γραμμάρια κοκαϊνης και 200 γραμ. ινδικής κάνναβης.

Ο ίδιος από την πρώτη στιγμή, όπως ανέφερε στο Δικαστήριο, είχε δηλώσει πως τα είχε για προσωπική χρήση καθώς ήταν εξαρτημένος από ουσίες, αλλά οι ανακριτικές αρχές θεώρησαν πως τα ναρκωτικά τα διακινούσε, γι’ αυτό και κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος.

Χθες, βρέθηκε ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών, το οποίο αφού διερεύνησε σε βάθος την υπόθεση, μετέτρεψε την κατηγορία της διακίνησης ναρκωτικών καθώς έκρινε πως ο κατηγορούμενος είναι τοξικοεξαρτώμενος και δη από τη χρήση κοκαϊνης.

Έτσι, το κακούργημα έγινε πλημμέλημμα και του επεβλήθη συνολική ποινή φυλάκισης 4 ετών για κατοχή ναρκωτικών για ιδία χρήση και 6 μηνών (για παράνομη οπλοκατοχή), με αναστολή μέχρι την έφεση, αλλά με τον περιοριστικό όρο να παρακολουθήσει πρόγραμμα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ, πράγμα το οποίο δεσμεύτηκε ο ίδιος ότι θα πράξει.

«Το Δικαστήριο έκανε αποδεκτούς τους ισχυρισμούς μας, τον έκρινε ως τοξικομανή με αποτέλεσμα η φύση της κατηγορίας από κακούργημα να μετατραπεί σε πλημμέλημα. Ηταν μια πολύ σημαντική απόφαση», ανέφερε στην «Γ» ο ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του Πατρινός δικηγόρος Δημήτρης Σίσκας.

Ο έτερος συνήγορος υπεράσπισης, δικηγόρος Αθηνών, Ευτύχης Αλιγιζάκης συμπλήρωσε πως «οι ισχυρισμοί μας έγιναν αποδεκτοί τόσο από τον Εισαγγελέα της Εδρας όσο και από το Δικαστήριο».

Σημαντικό ρόλο στην απόφαση του Δικαστηρίου έπαιξε η ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, αλλά και τα ευρήματα από τις κλινικές ιατρικές εξετάσεις που έγιναν και που πιστοποιούν πως έκανε χρήση ναρκωτικών. Ο ίδιος ο κατηγορούμενος απολογούμενος ανέφερε πως η ποσότητα που είχε στο σπίτι του θα εξυπηρετούσε τις προσωπικές του και μόνον ανάγκες. Στη φυλακή, όπως είπε, εντάχθηκε σε πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ και λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή προκειμένου να μπορέσει να θεραπευτεί.

Κατάθεση – ψυχής έκανε στο Δικαστήριο ο αδελφός του, ο οποίος ανέφερε πως «έλειπα για χρόνια με αποτέλεσμα ο αδελφός μου να είναι απροστάτευτος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Εισαγγελέας του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών στην αγόρευσή του εισηγήθηκε να κριθεί ως εξαρτημένος από ουσίες, συνεκτιμώντας τα στοιχεία που προσκομίστηκαν στο Δικαστήριο, όταν ο ίδιος ήταν εκείνος που είχε αρνηθεί στο αίτημα αποφυλάκισης του κατηγορούμενου μερικούς μήνες πριν.

Σχόλια:

more recommended stories