Πάνω από 10.000 κόσμος πέρασε μέσα σε τρεις μέρες από τον ανακαινισμένο ναό της Παντάνασσας

Το ενδιαφέρον του κοινού έχει προξενήσει ο ανακαινισμένος ιερός ναός Παντανάσσης Πατρών, τα θυρανοίξεια του οποίου πραγματοποιήθηκαν με λαμπρότητα το περασμένο σαββατοκύριακο.

Πολύς είναι ο κόσμος που έχει περάσει αυτές τις μέρες, από το Σάββατο έως και τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015 αλλά και την Τρίτη 24 Νοεμβρίου από το ναό, για να ανάψει ένα κερί, να προσκυνήσει τη χάρη της Παναγίας Παντάνασσας και φυσικά να δει από κοντά το σημαντικό έργο αποκατάστασης και στερέωσης που έγινε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr και με βάση την χωρητικότητα που έχει ο ναός, εκτιμάται πως το τριήμερο αυτό πέρασαν πάνω από 10,000 άτομα από τον ιστορικό ναό, ένα νούμερο πραγματικά εντυπωσιακό. Μόνο στον πανηγυρικό εσπερινό του Σαββάτου όπου συγχοροστάτησαν ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος και ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ.κ. Χρύσανθος ενώ παρέστη και η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο κόσμος που συνέρρευσε στην Παντάνασσα ξεπέρασε τους 3.500.

Το αξιοθαύμαστο είναι πως έως και τη Δευτέρα που ο ναός ήταν συνέχεια ανοικτός, από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ με δύο μόνο ώρες κλειστός το μεσημέρι, η ροή των επισκεπτών ήταν συνεχής. Πολλοί ήταν οι επισκέπτες και την Τρίτη το πρωί ενώ η μεγάλη προσέλευση αποδεικνύεται και από την τεράστια διάθεση κεριών και λαμπάδων που έλαβε χώρα. Επίσης με την επιμέλεια του προισταμένου του ναού, πρωτοπρεσβύτερου π. Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου, μοιράστηκαν στους πιστούς πάνω από 3.000 φάκελοι που περιείχαν το ιστορικό του ναού και του έργου αποκατάστασης μαζί με εικονίτσα – ενθύμιο της Παναγίας Παντάνασσας.

«Είμαστε ικανοποιημένοι για το γεγονός πως αποκαταστάθηκε το θέμα της στατικότητας του ιερού ναού της Παντάνασσας και πλέον μπαίνουμε στο ναό με ασφάλεια. Για τη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να αναζητήσουμε άλλους πόρους μιας και δεν μπορούμε να ξαναενταχθούμε σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, για το έργο συντήρησης και αποκατάστασης τμήματος των φθαρμένων αγιογραφιών του ναού ενώ ευελπιστούμε να επιτύχουμε την έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, της μελέτης που έχει κατατεθεί για την σύγχρονη ηλεκτρολογική εγκατάστασης του ναού», ανέφερε στο thebest.gr ο π. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, ο οποίος όπως ανέφερε και ο Μητροπολίτης κ.κ. Χρυσόστομος, για τις ανάγκες επίβλεψης και προετοιμασίας των θυρανοιξείων, είχε αναγκαστεί να πάρει ορισμένες μέρες άδεια από τις υποχρεώσεις του στο τμήμα γάμων των γραφείων της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.

Να προσθέσουμε τέλος πως τον στολισμό – άνθινη διακόσμηση του εορτασμού επιμελήθηκε το ανθοπωλείο των Γιώργου και Βασίλη Σταυρόπουλου ενώ στην είσοδο του ναού προστέθηκε και μία ειδική μαρμάρινη επιγραμμή – επίγραμμα εις ανάμνηση της παράδοσης και επαναλειτουργίας του ναού.

Οι ιερείς της Παντάνασσας με επικεφαλής τον π. Κωνσταντίνο δώρισαν στον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο ένα ιερατικό εγκόλπιο κι αυτός με τη σειρά του ανταπέδωσε με ένα Σταυρό στον π. Κωνσταντίνο. Επίσης ο Μητροπολίτης Πατρών δώρισε κι ένα εγκόλπιο που φορούσε και του το είχε δώσει ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος κυρός Χριστόδουλος.

Τέλος ο Μητροπολίτης έδωσε και τον βαθμό του Οικονόμου στον συνεφημέριο της Παντάνασσας π. Παύλο Σπίνο με όλο το εκκλησίασμα να φωνάζει Άξιος.

*Πλέον οι Θείες λειτουργίες θα τελούνται στον κυρίως ιερό ναό και την Κυριακή όπως έχει καθιερωθεί θα τελούνται 2, η πρώτη πρωινή με τους ψάλτες και η 2η με την συμβολή της ανδρικής τετράφωνης χορωδίας της Παντάνασσας με χοράρχη τον Θόδωρο Χαλκιόπουλο.

Επιμέλεια – Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Πηγή: thebest.gr
Σχόλια:

more recommended stories