Μεγάλες καταστροφές στην Πελοπόννησο από το πέρασμα του κυκλώνα (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & ΒΙΝΤΕΟ)

Μεγάλα προβλήματα από την κακοκαιρία που πλήττει από το πρωί διάφορες περιοχές της χώρας. Oι καταστροφές για την ώρα επικεντρώνονται στην Πελοπόννησο, ενώ ως το βράδυ ο μεσογειακός κυκλώνας αναμένεται να μεταφερθεί προς τη Στερεά Ελλάδα.

Έντονες βροχοπτώσεις όπου το ύψος της βροχής έχει ξεπεράσει τα 100 χιλιοστά από το πρωί είναι εξέλιξη σε περιοχές της νότιας και ανατολικής Πελοποννήσου,

Στις Σπέτσες η βροχή έφτασε τα 118 χιλιοστά, σύμφωνα με την μέτρηση του τοπικού σταθμού στις 17:40, ενώ λίγο βορειότερα, στο Κρανίδι, το ύψος της βροχής αγγίζει τα 111 χιλιοστόμετρα.

Bίντεο από Καλαμάτα:

Ένα χιλιοστό βροχής αντιστοιχεί σε ένα λίτρο νερού ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας.

Στο Κρυονέρι της Κορινθίας και στην Αλογονιά, κοντά στην Καλαμάτι, το ύψος της βροχής ξεπέρασε τα 115 χιλιοστά.

Έντονη κακοκαιρία παρατηρείται επίσης στην Τακτικούπολη, κοντά στον Πόρο, όπου η βροχή φτάνει τα 106 χιλιοστά.

Στην Σπάρτη η βροχή ξεπέρασε τα 100 χιλιοστά γύρω στις 17:30.

Οι άνεμοι πάντως στις εν λόγω περιοχές δεν είναι εξαιρετικά ισχυροί.

ΑΠΕ

ΑΠΕ

Αργολίδα: Πλημμύρισε το Άργος-Διακοπές ρεύματος στο Ναύπλιο 

Αυτή την ώρα πλημμύρες βρίσκονται σε εξέλιξη στο Άργος. Συγκεκριμένα, το ποτάμι Ξεριά ξεχείλισε με αποτέλεσμα το νερό να «εισχωρήσει» μέχρι την πόλη.

H υπερχείλιση προκάλεσε προβλήματα στην κυκλοφορία, ενώ ντόπιοι έχουν βγει με σκούπες στους δρόμους για να απομακρύνουν τα νερά. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχουν ήδη γίνει κλήσεις για παροχή βοήθειας και συγκεκριμένα για μεταφορά ατόμων από αυτοκίνητα και σπίτια σε ασφαλείς περιοχές.

Παράλληλα, το ποτάμι Πάνιτσα έσπασε στο ύψος του ΚΕΓΕ στη Νέα Κίο με τους κατοίκους να βρίσκονται σε κατάσταση πανικού.

Η πυροσβεστική κάνει έκκληση στους κατοίκους να ανέβουν σε υψηλότερα σημεία και να προστατέψουν τα μέλη των οικογενειών τους.

ΑΠΕ

ΑΠΕ

ΑΠΕ

ΑΠΕ

Τέλος να σημειωθεί ότι οι συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει προβλήματα και στις περιοχές Μύλων, Κεφαλαρίου, Κιβερίου και Σκαφιδακίου.

Στην περιοχή του Ναυπλίου σημειώνονται από το πρωί ολιγόλεπτες διακοπές ρεύματος, ενώ στο λιμάνι της Νέας Επιδαύρου βυθίστηκαν σκάφη και υπέστησαν ζημιές.

ΑΠΕ

ΑΠΕ

Μεσσηνία: Έκλεισαν παραλιακοί δρόμοι, διακοπές ρεύματος, ζημιές σε σκάφη

Στα θαλάσσια μέτωπα της Μεθώνης και της Φοινικούντας καταγράφονται τα περισσότερα προβλήματα από το κύμα κακοκαιρίας στον δήμο Πύλου-Νέστορος της Μεσσηνίας, σύμφωνα με όσα ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο δήμαρχος, «από το πρωί επικρατούν έντονα καιρικά φαινόμενα, δηλαδή ισχυροί άνεμοι και μεγάλος κυματισμός, με αποτέλεσμα η θάλασσα να “χτυπάει” την παραλία».

Ειδικά στην Μεθώνη, είπε ο δήμαρχος, «έχει υποστεί ζημιές ο παραλιακός δρόμος», ενώ όπως πρόσθεσε, «δεν υπάρχουν ζημιές σε σπίτια». «Μόνο σε δύο περιπτώσεις» συνέχισε, «χρειάστηκε να γίνει άντληση υδάτων από υπόγεια».

Επίσης, λόγω του μεγάλου κυματισμού, σκάφη έχουν υποστεί ζημιές.

Όσον αφορά στην ηλεκτροδότηση, ο Δημήτρης Καφαντάρης είπε ότι «συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται από το πρωί για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε περιοχές της Μεθώνης, της Κορώνης και της Φοινικούντας».

Παράλληλα, τόνισε ότι «τα μηχανήματα του δήμου είναι σε ετοιμότητα και παρεμβαίνουν όπου χρειάζεται», συμπληρώνοντας ότι «υπάρχει συνεργασία με την Πυροσβεστική και την Αστυνομία».

Όσον αφορά στην προετοιμασία, ο δήμαρχος είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «έχουμε ειδοποιήσει από χθες τόσο τους κατοίκους, όσο και τους επισκέπτες που διαμένουν σε ξενοδοχεία».

AΠΕ

AΠΕ

Στις παραλιακές περιοχές του δήμου Δυτικής Μάνης επικεντρώνονται τα σημαντικότερα προβλήματα από το κύμα κακοκαιρίας, όπως ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Ιωάννης Μαραμπέας.

MESSINIPRESS

MESSINIPRESS

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος είπε ότι «λόγω του μεγάλου κυματισμού έκλεισαν παραλιακοί δρόμοι, αλλά μηχανήματα του δήμου εργάζονται για να απομακρύνουν τα φερτά υλικά.»

Επίσης, ανέφερε ότι «έχουν προκληθεί ζημιές σε προβλήτα στο λιμάνι της Καρδαμύλης, ενώ βυθίστηκε ένα αλιευτικό σκάφος στην Στούπα.»

Όσον αφορά στην ηλεκτροδότηση, ο δήμαρχος είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «υπάρχουν διακοπές ρεύματος σε οικισμούς, λόγω πτώσης δέντρων, αλλά συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ εργάζεται για την αποκατάσταση των βλαβών», προσθέτοντας ότι «δίνεται βαρύτητα και στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε αντλιοστάσια.»

Επίσης, ο δήμαρχος τονίζει ότι «μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα δούμε αν υπάρχουν και σε ποια έκταση ζημιές στο αγροτικό δίκτυο.

Λακωνία: Έκλεισαν δρόμοι- Ζημιές στις καλλιέργειες 

Αντιμετωπίσιμα είναι τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στην Λακωνία το κύμα κακοκαιρίας, ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η αντιπεριφερειάρχης Αδαμαντία Τζανετέα, προσθέτοντας ότι «όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα.»

Συγκεκριμένα, είπε ότι «σε όποιες περιοχές έκλεισαν δρόμοι υπήρξε άμεση κινητοποίηση και δόθηκαν εκ νέου στην κυκλοφορία», προσθέτοντας ότι «λόγω του λόγω των ισχυρών ανέμων καταγράφηκαν πτώσεις δέντρων.»

Τα περισσότερα προβλήματα, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη, «καταγράφηκαν στην ανατολική Μάνη και στην Νεάπολη, ενώ ισχυρές βροχοπτώσεις είχαμε στα χωριά του Πάρνωνα, καθώς και μέσα στην πόλη της Σπάρτης.»

Όσον αφορά ενδεχόμενες ζημιές στις καλλιέργειες, αναμένεται να καταγραφούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν γίνει 55 κλήσεις για κοπές δέντρων, 16 για αντλήσεις υδάτων, πέντε για παροχή βοήθειας και πέντε για αφαιρέσεις αντικειμένων, λόγω των ανέμων.

Στο Κυπαρίσσι Λακωνίας ένα ιστοφόρο σκάφος με 9 άτομα προσάραξε σε βράχια.

Διασώστες με φουσκωτό να απομάκρυναν άτομα που βρίσκονταν μέσα στο ιστιοφόρο, το οποίο από κακούς χειρισμούς έπεσε στα βράχια.

Στο ιστιοφόρο επέβαιναν εννέα άτομα, όλοι Γερμανοί πολίτες και είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Λακωνικού Τύπου» το σκάφος έγειρε από τα κύματα και το κατάρτι του ακούμπησε σε πυλώνα υψηλής τάσης της ΔΕΗ με συνέπεια να προκληθεί διακοπή ρεύματος στην περιοχή.

MESSINIAPRESS

MESSINIAPRESS

Κορινθία: Πλημμύρισαν σπίτια στο Κιάτο- Έκλεισαν δρόμοι. 

Προβλήματα καταγράφονται και στον νομό Κορινθίας από το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τις τελευταίες ώρες την περιοχή.

«Έχει πλημμυρίσει όλη η παραλιακή ζώνη του Κιάτου λόγω των έντονων βροχοπτώσεων», ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος, Σπύρος Σταματόπουλος, προσθέτοντας ότι «έχουν πληγεί και σπίτια.»

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, «έχει κλείσει η παλαιά εθνική οδός Αθηνών – Πατρών στα σημεία απ΄ όπου περνούν ποτάμια και χείμαρροι, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για οδηγούς και επιβάτες.»

Επίσης, όπως είπε, «η Πυροσβεστική βρίσκεται επί ποδός για παροχές βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, ενώ έχουν έλθει ενισχύσεις και από γειτονικούς περιοχές.»

Παράλληλα, ανέφερε ότι «τα μηχανήματα του δήμου εργάζονται συνεχώς, ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.»

Τέλος, ο δήμαρχος απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες, «να μην πλησιάζουν την παραλιακή ζώνη και τα ποτάμια», διότι όπως τόνισε, «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος.»

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Πελοπίδας Καλλίρης, «ρέματα στις περιοχές Σωληνάρι, Χαλκί και Πουλίτσα του δήμου Βέλου – Βόχας, έχουν φθάσει στα όρια τους, διότι δεν υπάρχει διέξοδος για το νερό.»

ΕUROKINISSI

ΕUROKINISSI

Όπως πρόσθεσε, «μηχανήματα του δήμου, αλλά και της περιφέρειας εργάζονται στην περιοχή για να ανοίξουν τα ρέματα, ώστε να βρει διέξοδο το νερό.»

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «και στο ρέμα Ξυδιάς στο Ξυλόκαστρο υπάρχει αρκετό νερό, αλλά έχει διέξοδο προς τη θάλασσα.»

Ακόμη, σύμφωνα με τον Πελοπίδα Καλλίρη, «λόγω των ισχυρών ανέμων υπήρξαν πτώσεις δέντρων στο δήμο Βέλου – Βόχας, ενώ έγινε και μία κατολίσθηση στο δρόμο Ισθμού – Επιδαύρου, ο οποία αντιμετωπίστηκε άμεσα».

Πολλά προβλήματα σε κοινότητες του δήμου Βέλου – Βόχας Κορινθίας έχουν δημιουργήσει οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ωρών και οι υπερχειλίσεις ποταμών και χειμάρρων, ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος, Αννίβας Παπακυριάκος.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, «έχουν πλημμυρίσει σπίτια στις περιοχές Βραχάτι, Ευαγγελίστρια, Κοκκώνι, Νεράτζια και Πουλίτσα.

Διακοπή κυκλοφορίας την παλιά Εθνική Οδό Αθηνών Κορίνθου

 Διακόπηκε, πριν από λίγη ώρα, σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών – Κορίνθου, από το 54-ο έως το 57-ο χλμ, στο ύψος της Κινέττας, λόγω συσσώρευσης υδάτων.

Σχόλια:

more recommended stories