Κουρουμπλής στην Πάτρα: “Θα προχωρήσουν κανονικά οι δημοπρασίες της Πατρών-Πύργου”- Τι υποσχέθηκε στους Δημάρχους- ΦΩΤΟ

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Πάτρα ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας καθώς και τους Δημάρχου της περιοχή καθώς συμμετείχε στην συνεδρίασης της Ένωσης Δήμων. Μετά την συνάντησή του με τον Μητροπολίτη ο κ. Κουρουμπλής απέδωσε σε παρεξήγηση την ένταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στην εκκλησία και την κυβέρνηση με αφορμή τη διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία:

«Πάντα τον ακούω (τον Μητροπολίτη Πατρών) με πολύ προσοχή. Είναι ένα ιεράρχης με σωφροσύνη και σύνεση. Το όλο θέμα περισσότερο είχε μέσα του το στοιχείο της παρεξήγησης παρά ότι υπάρχουν ζητήματα που μπορούν να βάζουν την εκκλησία απέναντι από την πολιτεία. Μέσα από τον διάλογο, ξεπερνιούνται όλα τα προβλήματα. Σε έναν τέτοιο δρόμο θα δουλέψουμε με υπομονή και επιμονή όλοι. Μέσα από το διάλογο μπορεί να λυθεί και αυτό το ζήτημα (των θρησκευτικών) γιατί δεν μπορεί να κρατάει σε απόσταση την εκκλησία από την πολιτεία».

Από την πλευρά του κ. Χρυσόστομος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Σήμερα η πατρίδα μας έχει ανάγκη από ενότητα όσο ποτέ άλλοτε. Όταν είμαστε ενωμένοι αυτός ο τόπος μεγαλουργεί. Αντίθετα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση και περνάει περιπέτειες μεγάλες”.

Στην συνάντηση που είχε ο κ. Κουρουμπλής με τον Περιφερειάρχη κ. Κατσιφάρα διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την πρόοδο της Πατρών-Πύργου, υπογραμμίζοντας ότι μέσα στους δύο επόμενους μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των διαγωνισμών για τις υπολειπόμενες πέντε εργολαβίες του έργου.

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε ότι προωθούνται από το νέο έτος θέματα αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων σε Περιφέρειες και Δήμους ενώ για το κατά πόσο οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με καινούργιο εκλογικό σύστημα υποστήριξε ότι το θέμα αυτό βρίσκεται υπό συζήτηση.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους Δημάρχους οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης έθεσαν στο υπουργό ζητήματα που αφορούν την υποχρηματοδότηση των ΟΤΑ ενώ προκλήθηκε κι ένταση με τον εκπρόσωπο του Δήμου Πατρέων Θόδωρο Τουλγαρίδη ο οποίος θέλησε να βάλει στο τραπέζι το θέμα των παιδικών σταθμών και τα 500 παιδιά από την Πάτρα που έχουν μείνει, όπως είπε, εκτός. Επί της διαδικασίας αποφασίστηκε να μην μπει ο κάθε δήμος σ’ επιμέρους θέματα κι έτσι ο κ. Τουλγαρίδης αποχώρησε.

Από την πλευρά του ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα αποδοθούν στους ΟΤΑ τα παρακρατηθέντα, αποκάλυψε ότι έχει εξασφαλίσει ένα επιπλέον ποσό 20εκ. ευρώ για ορεινούς, ημιορεινούς και νησιωτικού Δήμου και πως ετοιμάζεται Νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να αντιμετωπίζει προβλήματα που κάνουν δύσκολη την καθημερινότητα στη λειτουργία Δήμων και Περιφέρειας.

Επανέλαβε δε τη διαβεβαίωση ότι μέσα στους δύο επόμενους μήνες θα δημοπρατηθούν όλα τα εναπομείναντα τμήματα της Πατρών-Πύργου συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην εξέλιξη της διαδικασίας.

15:06 Ένταση επικράτησε στα γραφεία της ΠΕΔ όπου ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής συμμετειχε το μεσημέρι της Παρασκευής σε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. για θέματα που αφορούν στην αυτοδιοίκηση. Η ένταση που οδηγησε στην αποχώρηση του εκπροσπώπου του Δήμου της Πάτρας Θόδωρου Τουλγαρίδη, αφορούσε τα νήπια και βρέφη που μένουν εκτός των παιδικών σταθμών της πόλης.

Το θέμα δεν τέθηκε προς συζήτηση καθώς όπως διευκρινίστηκε στον πρόεδρο του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου η συζήτηση δεν αφορούσε θέματα του κάθε δήμου ξεχωριστά, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει.

Σε σχετική ανακοινωση του Δήμου Πατρέων αναφέρεται: Ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων,
Θεόδωρος Τουλγαρίδης, και το μέλος του Δ.Σ. του Δημοτικού Βρεφοκομείου Ελένη Λέκκα, πραγματοποίησαν σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας στον Υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής κατά της διάρκεια της «έκτακτης συνεδρίασης» της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας, που μόλις χθες αργά το μεσημέρι γνωστοποιήθηκε στα μέλη της χωρίς συγκεκριμένη εισήγηση και υπό το γενικό θέμα «Τρέχοντα και ενημέρωση για την Τοπική Διοίκηση»… προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της περιοδείας του Υπουργού, επέδωσαν και προσωπικά σε αυτόν την επιστολή που του έχει αποσταλεί από την 22/09/2016 και αφορά στα προβλήματα που προέκυψαν με το πρόγραμμα «Επαγγελματική και Οικογενειακή Ζωή».
Οι δύο εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής απαίτησαν από τον Υπουργό να επιτρέψει άμεσα τη δημιουργία 2 βρεφικών τμημάτων για 24 βρέφη στις δομές των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών.
Απαίτησαν επίσης την άμεση μονιμοποίηση με διαδικασίες fast track, όπως κάνουν για το κεφάλαιο, των εργαζομένων για να καλυφθούν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, οι αυξημένες ανάγκες των βρεφών.
Η επιστολή αναφέρει τα εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Λόγω της κατάστασης που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα, με τις αλλαγές που έγιναν στο πρόγραμμα «Επαγγελματική και Οικογενειακή ζωή», που έχει να κάνει με τις τοποθετήσεις παιδιών σε δομές μας, θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:

Και στην πόλη μας υπάρχουν οικογένειες, κυρίως με βρέφη, που έχουν voucher (εντολή τοποθέτησης) και δεν μπορούν να καλύψουν την ανάγκη τους διότι δεν υπάρχουν δομές. Η μοναδική δομή που υπάρχει στην Πόλη μας είναι το βρεφοκομείο και έχει αυτή τη στιγμή 100% πληρότητα.
Εμείς ως Κοινωνικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ),
στην ευθύνη μας έχουμε την λειτουργία παιδικών σταθμών με νήπια (από 2,5 χρονών). Με βάση αυτό, όπως και κάθε χρόνο, κάναμε αίτημα στην ΕΕΤΑΑ (την διαχειριστική αρχή του προγράμματος) για θέσεις νηπίων.
Οι αλλαγές που έγιναν στο πρόγραμμα, και δίνουν την εντολή τοποθέτησης απευθείας στον γονιό, οδήγησαν πολλές οικογένειες να επιλέξουν ιδιωτικό παιδικό σταθμό, αφήνοντας κενές θέσεις στις δομές μας. Δεν ισχύει το ίδιο για τα βρέφη αφού δεν υπάρχουν αντίστοιχες δομές που να καλύπτουν αυτή την ανάγκη.
Βλέποντας αυτή την κατάσταση που δημιουργείται, επιδιώκουμε την δημιουργία δύο (2) βρεφικών τμημάτων (για 24 βρέφη), στις δομές των παιδικών σταθμών για να καλυφθούν με οικογένειες που έχουν εντολή τοποθέτησης.
Παρακαλούμε αυτό να μας επιτραπεί με την ήδη υπάρχουσα
πρόσκληση (2837/24-06- 2016) στην οποία δεν συμπεριλαμβάνεται η κατηγορία Α1.
Ταυτόχρονα ζητούμε την κάλυψη των τμημάτων αυτών με το αντίστοιχο προσωπικό και υποδομές προκειμένου να καλυφθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι αυξημένες ανάγκες των βρεφών».

12.15μμ Σε σύσκεψη στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει αυτή την ώρα ο υπουργός εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής και οι νέοι αντιπεριφερειάρχες και οι εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι που ορίστηκαν χθες στο πλαίσιο του ανασχηματισμού που ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Α. Κατσιφάρας.

11.18πμ Στο Μητροπολίτη Πατρών βρίσκεται αύτή την ώρα ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής που επισκέπτεται σήμερα την Πάτρα για να παραστεί στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ.Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει σε λίγη ώρα στα γραφεία της οδού Υψηλάντου.

10.32πμ Τουλάχιστον 45 λεπτά εκτός προγράμματος βγαίνει ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής. Ο οποίος στις 10.00 το πρωί περνούσε το Διακοπτό κινούμενος προς Πάτρα και για τη σειρά επαφών που έχει προγραμματίσει.

Πρώτος του σταθμός ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος. Ο οποίος μάλλον θα πρέπει να αναμείνει λίγο περισσότερο για τη συνάντηση με τον υπουργό.

Αυτές ήταν οι εικόνες σήμερα το πρωί έξω από την αρχιεπισκοπή

Πηγή: thebest.gr
Σχόλια:

more recommended stories