Κοντά στους 20.000 πολίτες δανείζονται βιβλία από την Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Πάτρας που στεγάζεται εδώ και πάνω από μισό αιώνα στο κτίριο του οδού Μαιζώνος μεταξύ Φιλοποίμενος και Βότση, κουβαλά τη δική της σημαντική ιστορία και παρά τις κατά καιρούς δυσκολίες, έχει εγγραφεί στο υποσυνείδητο των Πατρινών αλλά και των νέων ανθρώπων και των φοιτητών που ζουν στην πόλη.

Ο ωραίος και άνετος χώρος του αναγνωστηρίου, στον α’ όροφο, με τα μεγάλα παραλληλόγραμμα τραπέζια και τις χαρακτηριστικές ξύλινες καρέκλες με τα παλιά ράφια των βιβλίων γύρω γύρω, γεμίζει συχνά από κόσμο ενώ η τοποθέτηση και λειτουργία ηλεκτρονικών υπολογιστών στον χώρο διευκολύνει κι όσους χρειάζεται να κάνουν ηλεκτρονική αναζήτηση σε κάτι.

Το δανειστικό τμήμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης ήταν πάντα το δυνατό της σημείο και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της κρίσης, οι εργαζόμενοι της Βιβλιοθήκης είδαν την ζήτηση και εγγραφή νέων μελών για δανεισμό βιβλίων (του τμήματος λογοτεχνίας) να μεγαλώνει ολοένα.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο thebest.grπροισταμένη – υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών Κατερίνα Κούρου, βιβλιοθηκονόμος και ιστορικός, η οποία έχει επιμεληθεί και την ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης στο διαδίκτυο, την patraslibrary.weebly.com, η ζήτηση είναι πράγματι μεγάλη καθώς οι περισσότεροι θέλουν να πάρουν ένα καλό λογοτεχνικό βιβλίο να το διαβάσουν στο σπίτι και στον ελεύθερο χρόνο τους προκειμένου να ξεφύγουν για λίγο από την ασφυκτική καθημερινότητα.

Είναι πραγματικά πολύ αισιόδοξο και ενθαρρυντικό το γεγονός ότι «φεύγουν» προς δανεισμό κοντά στα 30.000 και πλέον λογοτεχνικού περιεχομένου βιβλία το χρόνο από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Πάτρας. Τα εγγεγραμμένα μέλη υπολογίζονται σύμφωνα με στοιχεία που μας δόθηκαν από την κυρία Κούρου, σε περίπου 11.500 στο κεντρικό τμήμα της Βιβλιοθήκης στην οδό Μαιζώνος στα οποία προστίθενται και 7.000 μέλη από το τμήμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών στην οδό Φωκαίας κοντά στην πλ. Ελευθερίας.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως μαζί και με την επί τόπου ανάγνωση επιστημονικών, ιστορικών και άλλων βιβλίων στον χώρο του αναγνωστηρίου, ο αριθμός των βιβλίων σχεδόν τριπλασιάζεται και αγγίζει τα 90.000 βιβλία το χρόνο (μαζί όπως προείπαμε και με τα βιβλία που δεν δανείζονται και απλώς κατεβαίνουν από το ράφι προς ανάγνωση στον χώρο της Βιβλιοθήκης).

Οι εργαζόμενοι της Βιβλιοθήκης αν και δεν είναι πολλοί σε αριθμό (το παράρτημα της Φωκαίας λειτουργεί με μόλις μία υπάλληλο) πραγματικά κάνουν τα αδύνατα δυνατά να εξυπηρετήσουν τον κόσμο. Σκοπός της Δημοτικής Βιβλιοθήκης όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα της είναι η ενίσχυση της αναγνωσιμότητας και κάθε είδους μορφωτικής και πολιτιστικής δραστηριότητας (στην Δημοτική Βιβλιοθήκη της Πάτρας πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια και παιδικά προγράμματα με ιδιαίτερη επιτυχία και συμμετοχή παιδιών ενώ το παιδικό τμήμα της Βιβλιοθήκης λειτουργεί ως γνωστό στο ισόγειο, δίπλα από την αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης).

Επίσης σκοπός του Οργανισμού είναι να καθιστά εφικτή την πρόσβαση σε κάθε είδους πληροφορία και να δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την πραγμάτωση πολιτιστικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

«Προσπαθούμε να εξυπηρετούμε τον κόσμο κι ακόμα κι αν δεν υπάρχει ένα βιβλίο που ζητείται, σε εμάς, θα φροντίσουμε να ενημερώσουμε τον ενδιαφερόμενο για το που ενδεχομένως, π.χ. σε μία άλλη βιβλιοθήκη ή ψηφιακά, μπορεί να το βρει. Βέβαια έχει τύχει να εξυπηρετήσουμε και κάποιους που π.χ. αναζητούσαν στο διαδίκτυο πληροφορίες για τον φόρο ΕΝΦΙΑ ή για το επίδομα πετρελαίου», ανέφερε η κυρία Κούρου προσθέτοντας πως η Δημοτική Βιβλιοθήκη πέρα από εξυπηρέτηση αναφορικά με τα βιβλία συχνά καλείται να δώσει απαντήσεις και σε άλλα ερωτήματα και απορίες του πολίτη.

Το τελευταίο διάστημα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών έγιναν και δύο καλές δωρεές από συμπολίτες, γεγονός που εμπλούτισε την συλλογή της σε βιβλία. Ωστόσο το πρόβλημα ήταν πως τον τελευταίο χρόνο είχε παρατηρηθεί μία δυστοκία που είχε να κάνει με την αδυναμία αγοράς και προμήθειας νέων τίτλων βιβλίων. Το πρόβλημα σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr ήταν οικονομικό και διαδικαστικό.

Ωστόσο το εμπόδιο δείχνει να ξεπερνιέται καθώς ήδη βγήκε και εγκρίθηκε κονδύλι του Πολιτιστικού Οργανισμού – Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Πατρέων όπου πρόεδρος είναι ο Βασίλης Θωμόπουλος, συνολικού ύψους 15.000 ευρώ. Τα πρώτα 10.000 ευρώ αφορούν στην αγορά και εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης με καινούρια λογοτεχνικά βιβλία για το κυρίως και το παιδικό τμήμα ενώ σήμερα Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015 αναμενόταν και η 2ησχετική επίσημη απόφαση για τα άλλα 5.000 ευρώ με τα οποία θα αγοραστούν βιβλία επιστημονικά. Οι σχετικές αποφάσεις έχουν αναρτηθεί και στο σάιτ του προγράμματος Διαύγεια του υπουργείου εσωτερικών, diavgeia.gov.gr.

Οι υπεύθυνοι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης αναμένεται το αμέσως προσεχές διάστημα να προχωρήσουν και στην αγορά των βιβλίων μιας και η έγκριση και εκταμίευση των κονδυλίων θα τους λύσει στην κυριολεξία τα χέρια.

Eπιμέλεια κειμένου – ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

thebest.gr
Σχόλια:

more recommended stories