Εργοδότες Πάτρας: Με sms η δήλωση των υπερωριών

Με ένα μήνυμα κινητού τηλεφώνου, θα μπορεί να γίνεται από την 1η Ιουλίου η υποχρεωτική εκ των προτέρων δήλωση της υπερωριακής απασχόλησης ή της υπερεργασίας.
Για δυο μήνες, μέχρι τις 31/8/2018 θα ισχύσει μεταβατική περίοδος, κατά την οποία θα είναι δυνατή η δήλωση υπερωριών και με τον παλιό τρόπο, δηλαδή μέσω του Ειδικού Βιβλίου Υπερωριών. Η μεταβατική περίοδος κλείνει την 1η Σεπτεμβρίου και από τότε η υποβολή θα γίνεται μόνο με το νέο ηλεκτρονικό τρόπο.

Η απόφαση που υπογράφει η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, “κλειδώνει” την διαδικασία για τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν τον Σεπτέμβριο του 2017, με στόχο την καταπολέμηση της απλήρωτης, αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Παράλληλα, και με σκοπό να απλουστευθούν οι διαδικασίες, από 1η Οκτωβρίου θα είναι δυνατή και η υποβολή του εντύπου Ε4 της τροποποίησης ωραρίου (πίνακας προσωπικού), μέσω μηνύματος κινητού τηλεφώνου. Προϋπόθεση είναι ο εργοδότης να έχει δηλώσει αριθμό κινητού τηλεφώνου στο σύστημα “Εργάνη”.

Η ίδια απόφαση, επιχειρεί να βάλει «φρένο» στους επιτήδειους εργοδότες που προχωρούν σε… μαζικές προσλήψεις μόλις εμφανίζεται το κλιμάκιο των ελεγκτών του ΣΕΠΕ. Όπως παραδέχονται στελέχη της αγοράς, οι δηλώσεις προσλήψεων της τελευταίας στιγμής είναι σύνηθες φαινόμενο σε επιχειρήσεις εστίασης ή σε κέντρα διασκέδασης. Στην απόφαση αναφέρεται πως «τα ελεγκτικά όργανα μπορούν να δηλώνουν, μέσω κινητού τηλεφώνου στο ΕΡΓΑΝΗ, την ώρα έναρξης του ελέγχου.

Η σχετική δήλωση λαμβάνει αριθμό πρωτοκόλλου και ημερομηνία και είναι εμφανής στον εργοδότη”.
Με την ίδια απόφαση περιγράφεται και η διαδικασία για την ηλεκτρονική αναγγελία της παραίτησης εργαζόμενου, μόνο εφόσον ο ίδιος έχει συνυπογράψει ή ενημερωθεί με εξώδικο. Η θέσπιση της ηλεκτρονικής αναγγελίας οικειοθελούς αποχώρησης θεραπεύει φαινόμενα στρέβλωσης που είχαν παρατηρηθεί, με εργοδότες να προβαίνουν σε αναληθείς αναγγελίες παραίτησης. Η ΥΑ ορίζει τον τρόπο υποβολής του εντύπου στην “Εργάνη” υπογεγραμμένου και από τον εργαζόμενο είτε της εξώδικης δήλωσης του εργοδότη και της έκθεσης επίδοσής της στον εργαζόμενο από δικαστικό επιμελητή.

Σχόλια:

more recommended stories