Categories: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ… ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ: Χαρτζιλίκια… 300 ευρώ σε εργαζόμενους της Πάτρας!

Εργαζόμενοι των 250 και των 300 ευρώ σε καταστήματα της Πάτρας που μαζί με τα μαγαζιά στα οποία εργάζονται ζουν και αυτοί τον δικό τους Γολγοθά, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της εκμετάλλευσης της κατάστασης αυτής από ορισμένους εργοδότες.

Υπάλληλοι που εργάζονταν σε καθεστώς πλήρους ωραρίου και οι οποίοι έπαιρναν έναν μισθό της τάξεως των 700 και 800 ευρώ, πλέον αναγκάζονται και δέχονται τις προτάσεις των εργοδοτών τους που ένεκα της οικονομικής ασφυξίας που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια, γίνονται ημιαπασχολούμενοι. Σε άλλους πάλι έχουν γίνει περικοπές με ταυτόχρονη αύξηση των ωρών εργασίας. «Εργάζονται 10 ώρες ημερησίως, παίρνουν 420 ευρώ… και δεν μιλάει κανείς» μας είπε συνδικαλιστής εμποροϋπάλληλος!

Υπάρχουν όμως και χειρότερα. Αρκετοί εργοδότες, μη αντέχοντας να πληρώνουν ούτε και αυτά, κατεβάζουν τους μισθούς στα 250 και στα 300 ευρώ, λέγοντας στους υπαλλήλους τους να πηγαίνουν λιγότερες ώρες. Τους κρατάνε 6 ώρες… με 300 ευρώ μηνιαίως!

Έτσι και αλλιώς δουλειά δεν υπάρχει στην αγορά, η ανεργία εξακολουθεί να βρίσκεται στα ύψη, οι υπάλληλοι για τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι είδος… «πολυτελείας», οπότε εμμέσως γίνεται εκβιασμός με την απειλή της απόλυσης!

Όμως ακόμα και τα καταστήματα που διατηρούν προσωπικό, εκτός από ότι το έχουν με μισθούς που αντιστοιχούν σε… χαρτζιλίκια, τους οφείλουν χρήματα μηνών!

Μια κατάσταση που διαιωνίζεται εξαιτίας του ότι η αγορά πλέει τα λοίσθια…!

Οι φτωχοί εργαζόμενοι με αμοιβές μέχρι 300 ευρώ αντιστοιχούν στο 1/3 των θέσεων εργασίας σύμφωνα με το “Εργάνη”!

ΓΣΕΕ: Οι χαμηλοί μισθοί… μέρος της κρίσης
Στο μεταξύ όπως επισημαίνει η ΓΣΕΕ τα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής έχουν αποτύχει σε όλους τους βασικούς στόχους, διευρύνοντας το αναπτυξιακό κενό της ελληνικής οικονομίας και υπονομεύοντας την κοινωνική συνοχή αναφέρει έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Οι χαμηλοί μισθοί και οι χαμηλές συντάξεις φταίνε, σημειώνει μεταξύ άλλων για την κρίση και όχι το αντίστροφο.

Η Έκθεση σκιαγραφεί την αποτυχία της στρατηγικής οικονομικής προσαρμογής με κύριους άξονες τη δημοσιονομική λιτότητα, την εσωτερική υποτίμηση και την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, έννοιες ασύμβατες με τη σημερινή δομή του ελληνικού μοντέλου ανάπτυξης, καθώς δεν αποτυπώνουν τη δυναμική σχέση κατανάλωση → εγχώρια ζήτηση → οικονομική μεγέθυνση. Σύμφωνα με το ΙΝΕ τα δομικά αυτά χαρακτηριστικά θα έπρεπε να αποτελούν το βασικό πλαίσιο σχεδιασμού της οικονομικής πολιτικής για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση χρέους και την οικονομική και κοινωνική κρίση.

dete.gr

Σχόλια:
patrasnews.com

Leave a Comment
Share
Published by
patrasnews.com

Recent Posts

Πάφος – Απόλλων Λεμεσού (LiveScore)

Πάφος - Απόλλων Λεμεσού (LiveScore)

1 month ago

Πορεία φοιτητών στην Πάτρα κατά των ιδιωτικών Πανεπιστημίων

Κινητοποιήση πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί στην Πάτρα, σύμφωνα με το Φοιτητής…

4 months ago

Πάτρα: 33 χρόνια από την άγρια δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα

Συγκέντρωση στο σχολικό συγκρότημα της πλατείας Βουδ, Συμπληρώνονται σήμερα 9 Ιανουαρίου, 33 χρόνια από την…

4 months ago

ΣΟΚ: Νεκρός ηλικιωμένος! Έπεσε στο αναμμένο τζάκι και κάηκε!

Η κλήση στο τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου για καπνούς σε σπίτι στις Νερατζιές Αιγιαλείας, αποκάλυψε…

4 months ago

Πάτρα: Απειλούσε νεαρή μέσω facebook

Πάτρα: Ο 29χρονος δράστης παρά τις μηνύσεις που έχει δεχθεί από την γυναίκα, δεν έχει…

4 months ago

Καραμπόλα πέντε αυτοκινήτων στην Πάτρα / ΕΙΚΟΝΕΣ

Έντονη κυκλοφοριακή κίνηση στο σημείο Καραμπόλα με 5 αυτοκίνητα σημειώθηκε λίγο πριν τις 4 το απόγευμα…

4 months ago