Εκδήλωση από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πατρών για τον έλεγχο των οίκων αξιολόγησης

Τη διοργανώνει ο Δικηγορικός Σύλλογος της Πάτρας αύριο Παρασκευή, στις 8 μ.μ. στην αίθουσα διαλέξεων «Κ. Στεφανόπουλος» του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης και δικηγόρος Μαρίνος Σκανδάμης και ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Ηλίας Τζαβαλής, θα είναι αύριο ομιλητές σε εκδήλωση που διοργανώνει ο Δικηγορικός Σύλλογος της Πάτρας, στις 8 μ.μ. στην αίθουσα διαλέξεων «Κ. Στεφανόπουλος» του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών (Φιλοποίμενος 24 και Ρ. Φεραίου), με θέμα: «Πρέπει να εμπιστευόμαστε τους οίκους αξιολόγησης;». Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο δημοσιογράφος Δημήτρης Αβραμίδης.

Η επίμαχη εκδήλωση αφορά ένα «καυτό» ζήτημα παγκόσμιου ενδιαφέροντος, που δεν είναι άλλο από τον τρόπο λειτουργίας των οίκων αξιολόγησης. Οι τρεις μεγαλύτεροι οίκοι αξιολόγησης είναι οι Moody’s, Standard and Poor’s και ο Fitch.

Είναι αυτονόητο ότι οι επενδυτές χρειάζονται στοιχεία πριν κάνουν κάποια τοποθέτηση των χρημάτων τους και οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας (CRA, όπως αναφέρονται διεθνώς) παρέχουν τις αναγκαίες πληροφορίες.

Όμως, η κακή λειτουργία των οίκων αξιολόγησης μπορεί να συμπαρασύρει κράτη και επενδύσεις στην καταστροφή, ενώ έχουν κατηγορηθεί από κυβερνήσεις για μεροληψία ή λανθασμένες μεθόδους εκτίμησης.
Μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε κανένα πλαίσιο ρυθμίσεων για τους οίκους αυτούς, παρά μόνο μετά το 2010, άρχισαν να γίνονται κάποια διεθνή βήματα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εντείνει το νομικό ενδιαφέρον της για τον έλεγχό τους, αν και το ζήτημα των οίκων έχει πολιτικές προεκτάσεις και όλο και περισσότερα κράτη καθημερινά ενδιαφέρονται στο να «παραχθούν» περισσότερες ρυθμίσεις και πιο ανεξάρτητες.

Κατά την αυριανή εκδήλωση στην Πάτρα, θα αναπτυχθεί ένα μεγάλο φάσμα προβληματισμών γύρω από την πυρήνα των οίκων αξιολόγησης, σε επίπεδα οικονομικά, νομικά και πολιτικά αναφέρει το protothema.

Σχόλια:

more recommended stories