Δυτική Ελλάδα: Θολό το…τοπίο από σήμερα – Αφρικανική σκόνη και λασποβροχές μέχρι και το Σαββατοκύριακο- Πώς και…γιατί … έρχεται η Σαχάρα στην Ελλάδα!

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, ισχυρό επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης προβλέπεται από σήμερα και κυρίως αύριο Παρασκευή 8 Απριλίου στη Δυτική Ελλάδα.

Η επανεμφάνιση της αφρικανικής σκόνης που δημιουργεί ένα πέπλο ομίχλης και δυσκολεύει τη ζωή όσων έχουν προβλήματα υγείας. Θα έρθει τις επόμενες ώρες αναφέρουν οι μετεωρολόγοι αλλά δεν θα κρατήσει για πολύ!

Μην απλώσετε ρούχα και μην πλύνετε αυτοκίνητα σε Ιόνιο, δυτική Πελοπόννησο, δυτική Στερεά, Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία, γιατί το Σαββατοκύριακο η σκόνη θα μεταμορφωθεί σε λασποβροχή.

Οπότε φορέστε κοντομάνικα, πάρτε μια ομπρέλα και βγείτε να απολαύσετε τον περίεργο καιρό.

Η αφρικανική σκόνη μπορεί να ταξιδεύει αρκετά συχνά στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, ωστόσο δεν είναι καθόλου αθώα.

Ελληνες και ξένοι επιστήμονες έχουν εντοπίσει σε αυτήν επικίνδυνα βαρέα μέταλλα όπως μόλυβδος, ψευδάργυρος, χρώμιο, βανάδιο, αρσενικό και νικέλιο.

Οι επιπτώσεις της αφρικανικής σκόνης για την υγεία και τοπεριβάλλον ανησυχούν τους επιστήμονες καθώς στο μέλλον αναμένεται να αυξηθεί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η αύξηση των επισκέψεών της στην χώρα μας οφείλεται στην ερημοποίηση που καταγράφεται στη Σαχάρα.

Οι μετρήσεις εκτός από τα φυσικά στοιχεία στη σκόνη της ερήμου, δείχνουν και ουσίες που παράγονται από ανθρωπογενή δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα, σε περιπτώσεις έντονης παρουσίας της σκόνης, εντοπίζονται σε κάθε γραμμάριο:

  • 173μgr μολύβδου
  • 60 μgr ψευδαργύρου
  • 10 μgr χρωμίου
  • 6 μgr βαναδίου

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι έχουν καταγραφεί διαφορές στην περιεκτικότητα των βαρέων μετάλλων της σκόνης ανά περιοχή, οι οποίες οφείλονται στη φορά των ανέμων.

Γιατί έρχεται η αφρικανική σκόνη στην Ελλάδα

Η αφρικανική σκόνη επισκέπτεται όλο και πιο συχνά την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια λόγω του φαινομένου της ερημοποίησης που καταγράφεται στη Σαχάρα. Μάλιστα, η ερημοποίηση της Σαχάρας προχωρά με ανυπολόγιστα ταχείς ρυθμούς και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι έρημες περιοχές να επεκτείνονται εις βάρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αυξάνοντας τις ποσότητες της σκόνης που μπορεί να μεταφερθούν στην ατμόσφαιρα.

Η αφρικανική σκόνη έχει συσχετισθεί με τα προβλήματα υγείας του ελληνικού πληθυσμού, καθώς έχει παρατηρηθεί πως σε ημέρες με έντονες συγκεντρώσεις σκόνης αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία με ασθενείς που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά καικαρδιολογικά προβλήματα.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα σωματίδια με τις επικίνδυνες ουσίες μπορούν να εισέλθουν πολύ εύκολα στο αναπνευστικό σύστημα ενός ανθρώπου.

Τι πρέπει να προσέξουμε

Το υπουργείο Υγείας δίνει συστάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων. Ιδιαίτερα όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί:

Για τις ευπαθείς ομάδες

– Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα

– Ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

– Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.

– Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

Περιορισμός στην σωματική άσκηση για όλους

Εκτός από τις ευπαθείς ομάδες, κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση – δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Σχόλια:

more recommended stories