Γεωτρήσεις για πετρέλαιο σε Κατάκολο και Πατραϊκό – Πρόσβαση στο φυσικό αέριο αποκτά η Πάτρα

Γεωτρήσεις για πετρέλαιο σε Κατάκολο και Πατραϊκό – Πρόσβαση στο φυσικό αέριο αποκτά η Πάτρα.

Σε ένα περίπου χρόνο, αναμένεται να ξεκινήσει η πρώτη γεώτρηση στο Κατάκολο. Την ίδια στιγμή, η Πάτρα αποκτά σύντομα πρόσβαση στο φυσικό αέριο.

Το χειμώνα 2016 -2017 θα γίνει η πρώτη γεώτρηση στο Κατάκολο από την Energean Oil & Gas,  ανακοίνωσε ο Δρ Κωνσταντίνος Νικολάου γεωλόγος πετρελαίων – ενεργειακός οικονομολόγος και τεχνικός της εταιρίας. Η Energean Oil & Gas έχει ήδη προχωρήσει στην εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου και  στην παρούσα φάση γίνεται η κατάρτιση σχεδίου έκτακτης ανάγκης. Όπως τόνισε ο κ. Νικολάου, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία και τις ενδείξεις , είναι διάχυτη η αισιοδοξία ότι θα υπάρξει αξιόλογη παραγωγή υδρογονανθράκων από τη συγκεκριμένη περιοχή.

Πιο κοντά από ποτέ στην πρόσβαση του φυσικού αερίου βρίσκεται η Πάτρα. Η περιοχή θα τροφοδοτηθεί με υγροποιημένο LNG ανακοίνωσε ο Ιωσήφ Φλωρεντίν στέλεχος της ΔΕΣΦΑ, τονίζοντας ότι αυτό που σήμερα εξετάζει η Εταιρία είναι η βέλτιστη τεχνική λύση που θα ακολουθηθεί. Οι επιλογές είναι δύο:

– Με βυτιοφόρα απευθείας από τη Ρεβυθούσα προς τη ΒΙΠΕ και άλλες βιομηχανίες της περιοχής
– Με εγκατάσταση  μιας μικρότερης δεξαμενής , τύπου Ρεβυθούσας, στην περίπτωση που επιλεγεί να τροφοδοτείται και η ναυτιλία με φυσικό αέριο. Στην περίπτωση αυτή θα  μπορούν να τροφοδοτηθούν και άλλες χρήσεις, όπως εμπορικές και οικιακές.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν σε συνεδριακή εκδήλωση που πραγματοποίησε η ΕΕΤΕΜ Αχαϊας, στο πλαίσιο του Forum Ανάπτυξης 2015- 18ο Money Show Πάτρας, χθες  Κυριακή  στο ξενοδοχείο «Αστήρ» της Πάτρας.

Την εκδήλωση συντόνισε ο πρόεδρος  της ΕΕΤΕΜ Αθανάσιος  Κουμούτσος .

Σεισμικές έρευνες και σεισμικότητα

Μίλησαν ακόμη

– ο Δρ Μάριος Πατσουλές γεωλόγος – μηχανικός Ταμιευτήρων Πετρελαίου Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ενεργειακού και Τεχνολογικού Ινστιτούτου, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι ουδεμία σχέση έχουν οι σεισμικές έρευνες που γίνονται για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων με την εκδήλωση των σεισμικών γεγονότων

– ο Φοίβος Συμεωνίδης Διευθυντής Γεωτρήσεων και παραγωγής υδρογονανθράκων της ΕΛΠΕ ΑΕ στη Δυτική Ελλάδα, που με τη σειρά του ανέφερε ότι δεν αποκλείεται η ύπαρξη ορυκτού πλούτου στην περιοχή να συνδεεται με τη σεισμικότητα, η οποία εκδηλώνεται εδώ και εκατομμύρια χρόνια.

tempo24.gr

Σχόλια:

more recommended stories