Αχαΐα: Πόσα κέντρα προσφύγων πότε και που θα δημιουργηθούν – Έγγραφο Βίτσα σε Περιφέρεια και Δήμους

Έγγραφο με την υπογραφή του αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας, υπεύθυνου για το προσφυγικό Δημήτρη Βίτσα, βρίσκεται ήδη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων.

Το έγγραφο σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24.gr, διαβιβάστηκε λίγη ώρα πριν την έναρξη της χθεσινής δεύτερης ευρείας σύσκεψης αιρετών και φορέων που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας στην Πάτρα, για την χωροθέτηση μετεγκατάστασης των προσφύγων.

Σε αυτό γίνεται γνωστό πως επιτροπή – κλιμάκιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα επισκεφθεί και θα «χτενίσει» το Νομό Αχαΐας, στο πλαίσιο της αναζήτησης χώρων δημιουργίας κέντρων φιλοξενίας προσφύγων.

Προς αυτή την κατεύθυνση προτεραιότητα θα δοθεί σε εκτάσεις που ανήκουν στις ένοπλες δυνάμεις, κατασκηνωτικοί χώροι αλλά και εγκαταστάσεις που ανήκουν σε ιδιώτες. Σε πρώτη φάση μάλιστα και δεδομένης της δυσκολίας εξεύρεσης χώρων από τους Δήμους, το Υπουργείο θα προχωρήσει στον ορισμό σημείων, όπου θα είναι δυνατή η εγκατάσταση σκηνών και χημικών τουαλετών.

Στο έγγραφο, ωστόσο επισημαίνεται πως βασικό μέλημα είναι πριν την οριστική χωροθέτηση, η διασφάλιση της συναίνεσης των τοπικών κοινωνιών.

Πηγές αναφέρουν στο tempo24.gr, πως το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το Υπουργείο σχετικά με την δημιουργία των καταυλισμών στην περιοχή είναι η 15η Απριλίου, στην προσπάθεια αποσυμφόρησης της Ειδομένης και του Πειραιά, από πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24.gr, στην Επιτροπή διαχείρισης και λειτουργίας των Κέντρων Προσφύγων θα συμμετέχει και ένας εκπρόσωπος των κατά τόπους Δήμων

Θανάσης Γιανναδάκης: 750.000 ευρώ το κόστος κατασκευής Κέντρου Φιλοξενίας

Κατά την διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης στην Περιφέρεια ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Γιανναδάκης, στην τοποθέτηση του εκτίμησε πως το κόστος της  εξαρχής  δημιουργίας κέντρων φιλοξενίας προσφύγων, βάσει του αριθμού χωρητικότητα  – υπολογίζεται 250 άτομα- θα είναι περί τις 750.000 ευρώ για κάθε ένα.

Θάνος Καρπής: Ανησυχία για επιβάρυνση των Δήμων της λειτουργίας των Κέντρων

Την ίδια ώρα ο πρώην Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και νυν Δήμαρχος Ερύμανθου Θάνος Καρπής εξέφρασε την ανησυχία του, για πιθανή μελλοντική επιβάρυνση των Δήμων όσον αφορά τα έξοδα λειτουργίας των κέντρων προσφύγων.

Αχαΐα: Υπό εξέταση χώροι

Πάτρα: Στρατιωτικές εγκαταστάσεις είναι τα «φαβορί» των σημείων επιλογής για την μετατροπή τους σε κέντρα φιλοξενίας μεταναστών. Μεταξύ αυτών είναι η ΜΟΜΑ στον Ριγανόκαμπό, οι πρώην φούρνοι του ΚΕΤΧ πλησίον του Αθλητικού Κέντρου «Τόφαλος» στα Μποζαϊτικα αλλά και χώρος ιδιοκτησίας του ΚΕΤΧ στην Αρόη.

Αιγιάλεια: Ο κατασκηνωτικός χώρος στην παραλία της Τράπεζας στην περιοχή Πούντα, φέρεται να προκρίνεται ως ένα από τα σημεία που θα μετεγκατασταθούν πρόσφυγες το προσεχές διάστημα, ενώ και το ξενοδοχείο «Γαλήνη ιδιοκτησίας ιδιώτη, στο κέντρο της πόλη τους Αιγίου, εμφανίζεται ένας από τους επικρατέστερους χώρους φιλοξενίας μεταναστών.

Καλάβρυτα: Υπό την προϋπόθεση να μην είναι η Μαθητική Εστία ο χώρος που φιλοξενήσει πρόσφυγες, ο Δήμος συναινεί αρχικά στην δημιουργία κέντρου φιλοξενίας στην περιοχή, ενώ σε αυτή την πρωτοβουλία ενεργά έχει μπει και ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ.

Πληροφορίες θέλουν ήδη κλιμάκιο των Ενόπλων Δυνάμεων να έχει επισκεφθεί την περιοχή και να έχει εγκρίνει χώρο που πληροί τις προϋποθέσεις, ωστόσο το όνομα της τοποθεσίας κρατείται ως «επτασφράφγιστο μυστικό».

Δυτική Αχαΐα: Σε χώρο στην διασπορά της 116 Πτέρυγας Μάχης του Αράξου, φαίνεται πως τις επόμενες ημέρες θα βρουν κατάλυμα πρόσφυγες.

Βάσει των εκτιμήσεων που αναφέρουν πως στην Δυτική Ελλάδα θα φιλοξενηθούν 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες, στην Αχαΐα υπολογίζεται πως θα χωροθετηθούν συνολικά 4 κέντρα φιλοξενίας χωρητικότητας 250 ατόμων, το καθένα.

Πηγή: tempo24.gr

Σχόλια:

more recommended stories