Οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων δε θα μπορούσαν να αφήσουν απ’έξω και το πολεοδομικό συγκρότημα της Πάτρας. Έτσι λοιπόν, έρχονται κλιμακωτές μειώσεις και μικρές αυξήσεις στις χαμηλές ζώνες των περιφερειακών δήμων, σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών και την αρμόδια επιτροπή, η οποία μάλιστα πραγματοποίησε δύο συνεδριάσεις μέσα στο Δεκέμβριο.

Όπως αναφέρει η “Πελοπόννησος”, σύμφωνα με την εισήγηση της επιτροπής,προτείνονται μικρές αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων έως τα 600 ευρώ και κλιμακωτές μειώσεις από 6% έως 10% στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων από 650 έως 2.250 ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως θα μειωθούν και οι φόροι που επιβάλλονται στα ακίνητα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται εκτός από τον ΕΝΦΙΑ, γονικές παροχές, κληρονομιές, δωρεές.

Στην Πάτρα τώρα, πρακτικά η εισήγηση θα επιφέρει οριζόντιες μειώσεις των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων 6-10% σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα, όπου οι αξίες κυμαίνονται σήμερα από 650 έως 2.050 ευρώ ανά τ.μ. Ωστόσο οι μεγαλύτερες μειώσεις θα γίνουν στις αντικειμενικές αξίες από 1.400 ευρώ και πάνω.

Μικρότερης κλίμακας είναι οι μειώσεις που έχουν προταθεί για το Αίγιο και τα Καλάβρυτα.