Έλληνες και ξένοι επιστήμονες καλούν τους Πατρινούς να διώξουν την… τρενοφοβία – Προτείνουν διέλευση του τρένου μέσα από την πόλη- ΦΩΤΟ

[quote_regular name=”” icon_quote=”no”][/quote_regular]Η επιφανειακή διέλευση του τρένου από την υπάρχουσα χάραξη από το Ρίο μέχρι τον νέο κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Αγίου Διονυσίου ο οποίος διαμορφώνεται σε συγκοινωνιακό κόμβο για όλα τα αστικά και υπεραστικά μέσα μαζικής μεταφοράς, είναι το κεντρικό στοιχείο της μελετητικής πρότασης που επεξεργάστηκε η διεθνής επιστημονική επιτροπή με πρωτοβουλία τριών Πολυτεχνείων, του Μετσόβιου, της Πάτρας και της Ζυρίχης.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάζονται την Παρασκευή και το Σαββάτο στο κοινό της Πάτρας, στην «Αγορά Αργύρη» επί της Αγίου Ανδρέου.

Το πόρισμα των μελετητών προβλέπει ότι στον Άγιο Διονύσιο, θα δημιουργηθεί ένας σταθμός σε δύο επίπεδα. Στο επάνω επίπεδο, σε ένα θαυμάσιο μπαλκόνι με θέα στον Κορινθιακό κόλπο, φθάνουν τα τραίνα από την Αθήνα. Στο κάτω επίπεδο κινούνται τα τρένα από και προς Νότο.

Δίπλα από τον σιδηροδρομικό σταθμό προτείνεται η λειτουργία σταθμού του ΚΤΕΛ, ενώ, στη βόρεια πλευρά του λιμανιού (κάτω από τον σιδηροδρομικό σταθμό), σταθμός για κρουαζιερόπλοια και υδατοδρόμιο για υδροπλάνα.

Ένα ακόμη κρίσιμο στοιχείο της πρότασης είναι η περιοχή του Φάρου, με τη σύνδεση της λιμενικής περιοχής με τη σιδηροδρομική γραμμή, μέσω του οικοπέδου της πρώην
«Πειραϊκής – Πατραϊκής», που ανήκει στον ΟΛΠΑ.

«Κλειδί» για τη υλοποίηση της πρότασης, σύμφωνα με τους μελετητές, είναι η ανατροπή της υφιστάμενης «τρενοφοβίας», η οποία κατά τους ίδιους «κρατάει επί δεκαετίες όμηρο την πόλη της Πάτρας είναι το σύνθημα για την περαιτέρω εξέλιξη».

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Το τρένο δεν πρέπει να εκδιωχθεί από τον αστικό ιστό της Πάτρας. Το αντίθετο!!

Το σύγχρονο τραίνο και ο νέος σιδηροδρομικός σταθμός πρέπει να είναι τα βασικά δομικά στοιχεία στην διαμόρφωση μίας νέας κουλτούρας μετακίνησης και ορατά στο κέντρο της πόλης.

Το σύγχρονο τρένο και ο νέος κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός πρέπει να πρωταγωνιστούν στην διαμόρφωση της νέας αστικής ταυτότητας της Πάτρας. Μία καλή λύση, επιστημονικά τεκμηριωμένη, οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη, στοχεύει στην ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Αυτό σημαίνει ότι η λειτουργία του προαστιακού δεν πρέπει να διακοπεί ούτε μία μέρα κατά την διάρκεια της κατασκευής του έργου.

H ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των πολιτών προς αυτή την κατεύθυνση είναι ένα σημαντικό έργο.»

Το κόστος υλοποίησης της προτεινόμενης παρέμβασης ανέρχεται – μαζί με την κατασκευή του νέου κεντρικού σταθμού στον Άγιο Διονύσιο – στα 250 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για την υπογειοποίηση της γραμμής απαιτούνται τουλάχιστον 800 εκατομμύρια ευρώ.

Η μελέτη των τριών Πολυτεχνείων έγινε με τη μέθοδο Test Planning Procedure (ΤΡΡ), όπου τέσσερα κορυφαία μελετητικά γραφεία από την Ελλάδα, την Ελβετία και την Γερμανία κατέθεσαν στα τέλη Μάιου τις προτάσεις τους, οι οποίες αξιολογήθηκαν από μία διεθνή επιστημονική επιτροπή εμπειρογνωμόνων σε θέματα αστικού, χωρικού και συγκοινωνιακού σχεδιασμού και τον Ιούνιο του 2015 συντάχθηκε ένα κατευθυντήριο πόρισμα-πρόταση προς τους αρμόδιους φορείς.

Να σημειωθεί πως, όλη η διαδικασία χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από το Πολυτεχνείο ΕΤΗ της Ζυρίχης και υπεύθυνη για τον συντονισμό ήταν η αρχιτέκτων-πολεοδόμος Ειρήνη Φρεζάδου.

Η πρόταση είναι στη διάθεση των φορέων για παρατηρήσεις, στους οποίους έχει ήδη σταλεί.

Η έκθεση της πρότασης στην «Αγορά Αργύρη» θα είναι ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 9 το βράδυ της Παρασκευής και το πρωί του Σαββάτου από τις 10 μέχρι τις 14.00.

 

thebest.gr

Σχόλια:

more recommended stories