Ένα σπάνιο βίντεο για τον παλιό φάρο της Πάτρας, κινηματογραφημένο από το Υπερωκεάνιον «Σατούρνια» στις 22 Δεκεμβρίου του 1928, συναντάμε στην σελίδα  «Patras photos Videos – Πάτρα Εικόνα Ήχος Τέχνη». Σύμφωνα με τα όσα πληροφορούμαστε από το κείμενο που συνοδεύει το video στο Youtube, οΦάρος ήταν κτισμένος από πέτρα και ήταν στολίδι, αλλά και σύμβολο της πόλης.

Το κείμενο έχει ως εξής: «Σύντομη στάση στο λιμάνι της Πάτρας από το Υπερωκεάνιον Σατούρνια. Η Πάτρα ήταν η πρώτη αληθινά Ευρωπαϊκή πόλη στην Ελλάδα. Το καινούργιο της κομμάτι κτίστηκε από τον Καποδίστρια με πολεοδομικό σχέδιο.

Το λιμάνι της Πάτρας αποτέλεσε την πύλη της Ελλάδας προς τη Δύση. Έμπαιναν εμπορεύματα και ιδέες, ήταν δηλαδή η είσοδος υλικών αγαθών και ιδεολογιών. Τότε ήταν το κυριότερο λιμάνι της χώρας, ανώτερο και από αυτό του Πειραιά. Από εδώ ξεκίναγαν οι ακτοπλοϊκές γραμμές για Αμερική – Αυστραλία – Ευρώπη και από εδώ γίνονταν οι εξαγωγές και εισαγωγές των περισσοτέρων ειδών με σημαντικότερο τη σταφίδα.

Όταν ανοίγει ο Ισθμός της Κορίνθου (οπότε η πρόσβαση προς τον Πειραιά είναι εύκολη) η Πάτρα χάνει την οικονομική της αίγλη και το λιμάνι της περνά σε δεύτερη μοίρα. Το λιμάνι και η πόλη συνδέονται στενά και άρρηκτα. Ο μόλος με το φάρο και ο Γαλλικός μόλος ήταν χώροι περιπάτου και διασκέδασης, ενώ οι βάρκες προσφέρονταν για βόλτες στα καθαρά νερά του κόλπου.

Ο φάρος το στολίδι και σύμβολο της Πάτρας ήταν χτισμένος από πέτρα. Ο φάρος (όλος και όλος 4-5 τετραγωνικά μέτρα) και το καφενεδάκι του, συγκέντρωνε πλήθος κόσμου και μαζί με την Αγίου Νικολάου και τον μόλο, ήταν η καθημερινή βόλτα των Πατρινών. Στο χώρο γύρω από το φάρο γίνονταν συναυλίες και οι περισσότεροι από τους γνωστούς τραγουδιστές της εποχής είχαν τραγουδήσει εκεί.

Όταν ψευτοφτιάχτηκε λειτούργησε σαν σηματοδότης. Με την κατασκευή του κυματοθραύστη όμως, αυτός του ο ρόλος καταργήθηκε. Κάθε φορά που ένα καράβι ξένης εθνικότητας έμπαινε στο λιμάνι, ένας ναύτης του καραβιού έβαζε τη σημαία της χώρας του να ανεμίσει στο φάρο και η ορχήστρα υποδεχόταν το νεοφερμένο καράβι παίζοντας τον εθνικό του ύμνο».