ΠΑΤΡΑ: Σε 2 χρόνια θα είναι έτοιμη η μελέτη για τις μέδουσες – Μέχρι τότε δίχτυα και …βλέπουμε

ΠΑΤΡΑ: Σε 2 χρόνια θα είναι έτοιμη η μελέτη για τις μέδουσες – Μέχρι τότε δίχτυα και …βλέπουμε

Φαίνεται οι μέδουσες δεν ήρθαν μόνο για να μείνουν σε Πατραϊκό και Κορινθιακό, αλλά και αν φύγουν, είναι πολύ πιθανό μετά από λίγα χρόνια το φαινόμενο του υπερποληθυσμού τους να επανεμφανιστεί.

Σύμφωνα με ειδικούς του ΕΛΚΕΘΕ, οι οποίοι συμμετείχαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το φαινόμενο έχει μια περιοδικότητα, δηλαδή όταν εμφανιστεί πρώτη φορά είναι πιθανό να εμφανιστεί ξανά.

Αυτό που αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη, όπως είπε μιλώντας στο patrastimes, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαϊας Κώστας Σπαρτινός, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη, είναι να προχωρήσει η μελέτη ώστε να αναδειχθούν τα αίτια του φαινομένου. Ομως, όπως τόνισαν οι ειδικοί επιστήμονες η μελέτη αυτή για να ολοκληρωθεί θα χρειαστούν περίπου δύο χρόνια, καθώς για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα θα πρέπει να γίνονται συνεχείς και περιοδικές μετρήσεις.

Οσον αφορά την αντιμετώπιση του φαινομένου κατά τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο και με δεδομένο ότι σύντομα θα ξεκινήσουν τα θαλάσσια μπάνια, ως μόνη λύση προτάθηκε αυτή της τοποθέτησης διχτυών, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο τουλάχιστον στα σημεία όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση πολιτών και καταστήματα. Αλλά και η τοποθέτηση διχτυών δεν είναι βέβαιο ότι θα εξαλείψει το πρόβλημα, αλλά έχει περισσότερο κατασταλτικό χαρακτήρα, με στόχο να μειωθεί το πρόβλημα.

Οπως τονίστηκε στη σύσκεψη, δεν είναι δυνατόν να αποκλειστεί με δίχτυα ολόκληρη η ακτογραμμή του Κορινθιακού και του Πατραϊκού Κόλπου, γιατί αυτό, εκτός από τα τεχνικά και οικονομικά προβλήματα, ίσως δημιουργήσει και μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα στη θάλασσα.

Επίσης, προτάθηκε η σύσταση δικτύου ενημέρωσης, έγκαιρης προειδοποίησης και βοήθειας ώστε να διευκολυνθεί το κοινό, ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.

Σχόλια:

more recommended stories