Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα από τώρα ξεκινά το πιλοτικό πρόγραμμα των κοινόχρηστων ποδηλάτων και στην Πάτρα.   

Οι σταθμοί έχουν μπει σε συγκεκριμένα σημεία της Πάτρας εδώ και αρκετούς μήνες, ενώ τα ποδήλατα υπάρχουν στις αποθήκες του Δήμου και είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν, όταν το πρόγραμμα ξεκινήσει.

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Cielo» που είναι να εφαρμόσει η ΑΔΕΠ, με στόχο την καθιέρωση του ποδηλάτου ως βασικού μεταφορικού μέσου στο κέντρο της Πάτρας. Ο λόγος που όλο αυτό το διάστημα δεν είχε ξεκινήσει το πρόγραμμα είναι γιατί στην ΑΔΕΠ ψάχνουν τους τρόπους εκείνους που τα κοινόχρηστα ποδήλατα θα περάσουν στη συνείδηση του κόσμου.

Μόνο έτσι το πρόγραμμα θα μπορέσει να έχει επιτυχία και θα περάσει το πιλοτικό στάδιο για να εφαρμοστεί, όχι μόνο για ένα χρόνο, αλλά και τα επόμενα έτη. Αυτές τις μέρες οι υπεύθυνοι του προγράμματος βρίσκονται στην φάση της αναζήτησης εθελοντών που είναι απαραίτητοι για να προχωρήσουν στην υλοποίηση της διαφημιστικής καμπάνιας που έχουν σχεδιάσει πριν από το να ξεκινήσει το πρόγραμμα την λειτουργία του.

Σαν ένα σύστημα μαζί με το αντίστοιχο πρόγραμμα της ΠΔΕ

Ο project manager του προγράμματος, Τάκης Τριανταφύλλου, μιλώντας στοpatrasevents.gr τονίζει τα εξής: «Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα προχωρήσουμε στην καμπάνια που έχουμε σχεδιάσει για το πρόγραμμα, ενώ αναμένεται να γίνει και συνέντευξη τύπου, δίνοντας τις σχετικές κάρτες για την χρήση των ποδηλάτων σε ένα εκπρόσωπο του κάθε ΜΜΕ».

Οι κάρτες που θα δοθούν σε πρώτη φάση υπολογίζεται ότι θα είναι γύρω στις 1.000, ενώ το σύνολο των ποδηλάτων που βρίσκονται στην διάθεση της ΑΔΕΗ φτάνουν τα 30 στον αριθμό.

Μέσα στους στόχους της ΑΔΕΠ είναι το πρόγραμμα να λειτουργεί παράλληλα με το αντίστοιχο πρόγραμμα της Περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδος. «Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τους αρμόδιους του προγράμματος της Περιφέρειας, έτσι ώστε τα κοινόχρηστα ποδήλατα στην Πάτρα να λειτουργήσουν από κοινού σαν ένα σύστημα» τονίζει σχετικά ο κ. Τριανταφύλλου.

Οι σταθμοί, η κάρτα και η χρήση των ποδηλάτων

Το σύστημα των κοινόχρηστων ποδηλάτων από πλευράς ΑΔΕΠ έχει σταθμούς στην Αγορά Αργύρη, στην πλατεία Γεωργίου, στην Τριών Συμμάχων, στο πάρκινγκ Καλλεντζιώτη και στον Σταθμό Υποδοχής, στο λιμάνι. Από πλευράς Περιφέρειας υπάρχουν ακόμα περισσότεροι σταθμοί σε διάφορα σημεία της Πάτρας (πλατεία Γεωργίου, πλατεία Όλγας, πλατεία Υψηλών Αλωνίων, Τριών Ναυάρχων,  Αγίου Νικολάου, πλατεία Νίκης κτλ).

Η χρήση των κοινόχρηστων ποδηλάτων θα είναι απλή και εντελώς δωρεάν, τουλάχιστον για το πρώτο έτος, όπου το πρόγραμμα θα είναι πιλοτικό. Ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να βγάλει την κάρτα του, δίνοντας μία φωτοτυπία της ταυτότητας του και έναν λογαριασμό ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ), έτσι ώστε να μπορούν να βρουν οι υπεύθυνοι την διεύθυνση του.

Την κάρτα αυτή θα την τοποθετεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή που υπάρχει σε κάθε σταθμό και μέσω αυτής θα ξεκλειδώνει το ποδήλατο. Η ενοικίαση του ποδηλάτου θα είναι για λίγες ώρες και στη συνέχεια ο πολίτης θα είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει στην βάση του, το ποδήλατο, διαφορετικά θα τον αναζητούν οι αρμόδιοι ακόμα και στο σπίτι του (αφού περάσουν 24ώρες).

Πάτρα: Όλα έτοιμα για να ξεκινήσει η λειτουργία των κοινόχρηστων ποδηλάτων (pics)

Να περάσει με επιτυχία το πιλοτικό στάδιο

«Χρειάζονταν να βάλουμε κάποιες βάσεις που να εξασφάλιζαν την σωστή υλοποίηση του προγράμματος από κάθε άποψη. Μπορεί τα κοινόχρηστα ποδήλατα να έχουν ξεκινήσει ήδη την λειτουργία τους σε άλλες πόλεις, όμως σε πολλές από αυτές το σύστημα έχει αποτύχει» τονίζει σχετικά ο κ. Τριανταφύλλου.

«Στόχος μας είναι το πρόγραμμα, όχι απλά να λειτουργήσει, αλλά να περάσει με επιτυχία το δοκιμαστικό στάδιο και πιστεύω ότι πλέον έχουν γίνει οι κατάλληλες προβλέψεις για αυτό». 

Πηγή: patrasevents.gr