ΠΑΤΡΑ: Μια διαφορετική γιορτή για την επέτειο της 25ης Μαρτίου από μαθητές

ΠΑΤΡΑ: Μια διαφορετική γιορτή για την επέτειο της 25ης Μαρτίου από μαθητές 

Μία εξαιρετική γιορτή για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου του 1821 παρουσίασαν οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Πατρών.

Το πολύ ενδιαφέρον και συγκινητικό ήταν η όλη προσέγγιση των πεπραγμένων της Επανάστασης όσον αφορά όχι μόνο στα κατορθώματα και στη δύναμη ψυχής των Ελλήνων αλλά και στην εκτενή αναφορά της συμπεριφοράς των ίδιων ανθρώπων στους αγωνιστές και πρωτοπόρους της Επανάστασης. Κάτι που δυστυχώς δεν αναφέρεται ποτέ σε παρόμοιους εορτασμούς. Κάτι που θα έπρεπε, γιατί η χιλιοειπωμένη πρόταση ότι πρέπει να διδασκόμαστε από την ιστορία μας, ενώ είναι τόσο σημαντική, δεν λαμβάνεται υπόψιν από κανέναν.

Οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Πατρών, υπό την καθοδήγηση των καθηγητριών τους, τόνισαν ιδιαίτερα μέσα από τα κείμενα και τα τραγούδια που παρουσίασαν τα κατορθώματα και τις επιτυχίες των Ελλήνων όσο ήταν ενωμένοι στην Επανάσταση αλλά και το πώς “πληρώθηκαν” οι άνθρωποι που αγωνίστηκαν, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη ο οποίος είπε: “ΕΙΣΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ; ΤΙ ΠΡΟΣΚΥΝΑΤΕ; ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ, ΟΡΘΙΟΙ ΜΙΛΑΝΕ!” Κι όμως οι ‘Ελληνες μετα το 1821, τον φυλάκισαν σε μία τρύπα… ‘Οπως κάνουν στους εχθρούς… ή όπως τη φράση της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας “Ο γιος μου είναι νεκρός αλλά το ‘Αργος έμεινε στα χέρια μας”. Κι όμως έχασε όλα της τα υπάρχοντα και σκοτώθηκε  άδοξα κατά τη διάρκεια μιας αντιδικίας… 

Αναφέρθηκαν πολλά τέτοια παραδείγματα όπως του Νικηταρά που πέθανε πάμπτωχος, τυφλός και επαίτης, της Μαντώς Μαυρογένους που διωκόμενη και λησμονημένη πέθανε φτωχή στην Πάρο. Θέλει δύναμη και παιδεία να βλέπεις τα άσχημα της ιστορίας σου και να διδάσκεσαι από αυτά για μια καλύτερη προσέγγιση, μια καλύτερη αντιμετώπιση και μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Οι μαθητές της Χορωδίας και της ορχήστρας υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Ελένης Σερέτη διάνθισαν τη γιορτή με τραγούδια όπως το “Φλάμπουρο”, “Δημοσθένους λέξις” του Δ.Σαββόπουλου, το “Αχ Ελλάδα σ’αγαπώ” του Μ.Ρασούλη κ.α. Επίσης δεν έλειψαν και οι παραδοσιακοί χοροί όπου την επιμέλεια τους είχε η καθηγήτρια Μαρία Μοσχόβη.

Ο Εθνικός Ύμνος που ακούστηκε στο κλείσιμο της γιορτής, συγκίνησε καθώς δεν σταμάτησε στα πρώτα δύο δίστιχα του ποιήματος, αλλά συνεχίστηκε σχεδόν ολόκληρος!! Η επιμέλεια των σκηνικών ήταν της κ.Κατερίνα Σκαρπέντζου και υπεύθυνες για την οργάνωση της γιορτής ήταν οι καθηγήτριες Παναγιώτα Οικονόμου και Αγγελική Λοτσάρη. Μία γιορτή που δεν έγινε απλώς γιατί έπρεπε, αλλά δίδαξε, συγκίνησε και ενδεχομένως προβλημάτισε.

(Οι φωτογραφίες είναι του Παναγιώτη Μουλίνου)

Σχόλια:

more recommended stories