ΠΑΤΡΑ: Η πρωτεύουσα του γρήγορου Ιντερνετ – Πώς μπορεί να πρωταγωνιστήσει

Η ΠΑΤΡΑ πρωτεύουσα του γρήγορου Ιντερνετ -Πώς μπορεί να πρωταγωνιστήσει

Μια μεγάλη ευκαιρία έχει μπροστά της η Πάτρα, να πρωταγωνιστήσει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, στην πιλοτική εφαρμογή των τηλεπικοινωνιακών δικτύων νέας γενιάς. Μαζί με τα Τρίκαλα επιλέχθηκαν ως οι πρώτες πόλεις της Ελλάδας, για την ανάπτυξη της τεχνολογίας ασύρματων δικτύων 5G.

Στο πλαίσιο της έκθεσης Patras IQ, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο κλειστό γυμναστήριο «Δ. Τόφαλος» με θέμα την ανάπτυξη των δικτύων 5ης γενιάς, όπου κεντρικός καλεσμένος ήταν ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλης Μαγκλάρας.

Η εικόνα που περιέγραψε για την κατάσταση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών και της συνδεσιμότητας στο διαδίκτυο, είναι απογοητευτική για τη χώρα μας. Εδώ και χρόνια, η Ελλάδα είναι καθηλωμένη στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης, σχετικά με τις υποδομές νέας γενιάς και την ταχύτητα πρόσβασης στο ίντερνετ. Ειδικά στις υποδομές νέας γενιάς (NGA) βρισκόμαστε στην τελευταία θέση στην Ευρώπη, ενώ η μέση ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο κατατάσσει τη χώρα μας μεταξύ των θέσεων 80 και 100 σε παγκόσμια κλίμακα.

Στα ασύρματα δίκτυα η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη. Η χώρα βρίσκεται σε ικανοποιητική θέση ως προς την κάλυψη με δίκτυα 4ης γενιάς 4G που εξασφαλίζουν ταχύτητες πρόσβασης υψηλότερες από τα σταθερά δίκτυα.

Αυτή η εικόνα όμως, μπορεί να αλλάξει, αν η Ελλάδα ακολουθήσει τους στόχους που έχει θέσει η ΕΕ για τα δίκτυα 5ης γενιάς.

Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχει διαμορφώσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις. Το προσεχές διάστημα ξεκινά η δράση Super-Fast Broadband για την ενίσχυση της ζήτησης υπηρεσιών υπερυψηλής ταχύτητας, μέσω κουπονιών αξίας 50 εκ. ευρώ, με ωφελούμενους πολίτες και ελεύθερους επαγγελματίες, όπου περιλαμβάνεται και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Στο ίδιο πλαίσιο ετοιμάζεται και η δράση Connected Enterprises με κουπόνια αξίας 50 εκ. ευρώ, που θα αφορά επιχειρήσεις.

Τέλος, ετοιμάζεται και το έργο Ultrafast Broadband που αφορά στην κατασκευή υποδομών παροχής ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερυψηλής ταχύτητας με προϋπολογισμό 300 εκ. ευρώ.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

Ο κ. Μαγκλάρας αναφερόμενος στην πιλοτική λειτουργία των δικτύων 5ης γενιάς στην Πάτρα, είπε ότι είναι πολύ σημαντική, γιατί θα καταστήσει τη χώρα μας από τις πρωτοπόρες στην Ευρώπη στον τομέα αυτό, και θα της εξασφαλίσει τη συμμετοχή στην επερχόμενη ψηφιακή επανάσταση.

Με την πιλοτική εφαρμογή των δικτύων 5G, η Πάτρα θα συμμετέχει σε ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα που θα επιτρέψει την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για τις βέλτιστες πρακτικές ανάπτυξης και λειτουργίας τους μακροπρόθεσμα και θα εξοικειώσουν σταδιακά τους χρήστες και τις τοπικές κοινωνικές με την χρήση και αξιοποίησή τους.

Η πιλοτική λειτουργία των δικτύων, θα απαιτήσει την εγκατάσταση ενός πυκνού δικτύου κεραιοσυστημάτων, χαμηλής ισχύος. Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμος και η δημόσια διοίκηση θα παίξουν καθοριστικό ρόλο, καθώς θα κληθούν να αναζητήσουν τις βέλτιστες πρακτικές που θα επιτρέψουν την ομαλή εγκατάσταση και λειτουργία των νέων συστημάτων.

Τα οφέλη για την πόλη μπορούν να είναι πολλά. Γύρω από αυτά τα δίκτυα νέας γενιάς, αναπτύσσεται ένα ολόκληρο οικοσύστημα από επιχειρήσεις και χρήστες που αξιοποιούν τις νέες δυνατότητες και υπηρεσίες, και αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας.

Ηλεκτρονικό εμπόριο με τη χρήση drones, αυτόνομα οχήματα, υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης μέσω διαδικτύου προσβάσιμες από όλους, πλήθος εφαρμογών στις υποδομές της πόλης κ.ά., είναι ενδεικτικά μερικές μόνο από τις νέες δυνατότητες που θα αποκτήσει η Πάτρα, αν αποδεχθεί να εφαρμόσει πιλοτικά τα δίκτυα 5G.

Επίσης, τα πιλοτικά δίκτυα νέας γενιάς θα δώσουν την ευκαιρία στα ακαδημαϊκά ιδρύματα και σε καινοτόμες επιχειρήσεις να πειραματιστούν και να αναπτύξουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

O αν. καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών Σπύρος Δενάζης, εκπρόσωπος του προγράμματος Smart Cities Hub, ανέλυσε τι ακριβώς είναι τα δίκτυα 5ης γενιάς και πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος που καλείται να παίξει η Πάτρα στην πιλοτική εφαρμογή τους. Το 5G, είναι η νέα γενιά ασύρματων δικτύων, με απεριόριστες δυνατότητες σε σχέση με ό,τι ξέρουμε σήμερα, σε ταχύτητες απόκρισης στο διαδίκτυο, διαχείρισης όγκου δεδομένων και διασυνδεδεμένων συσκευών.

Γιατί χρειαζόμαστε το 5G; Γιατί το 2021 πάνω από 8 δισ. ηλεκτρονικές συσκευές και 3,3 δισ. πράγματα θα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει διακίνηση όγκου δεδομένων 60 exabytes, κάθε μήνα. Και για να γίνει αντιληπτό πόσο μεγάλος είναι αυτός ο όγκος δεδομένων, αρκεί να αναφερθεί ότι, αν κάθε άνθρωπος στη Γη έγραφε βίντεο υψηλής ευκρίνειας για 90 χρόνια, θα χρειαζόμασταν 2,5 exabytes δεδομένα. Μιλάμε για έναν τεράστιο όγκο δεδομένων και συνδέσεων, που θα πρέπει να διαχειριστούμε μέσα από τα δίκτυα 5G, τόνισε ο κ. Δενάζης.

Ομως, για να φτάσουμε στην εφαρμογή των δικτύων 5ης γενιάς, είναι σημαντικό να βγουν έξω από το περιβάλλον εργαστηρίου και να δοκιμαστούν στο πεδίο, για να δούμε πώς ανταποκρίνονται σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας. Και εδώ, έρχεται ο ρόλος που πρέπει να διαδραματίσει η Πάτρα, ως μια από τις πόλεις πιλοτικής εφαρμογής ενός οικοσυστήματος 5G υποδομών σε μεγάλη κλίμακα. Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή «τρέχει», για να ολοκληρώσει τις προδιαγραφές στο νέο σύστημα ασύρματων επικοινωνιών 5G, και στις πιλοτικές δομικές συμμετέχουν πόλεις, εργαστήρια, πανεπιστήμια, εταιρείες, κ.ά. Και η Πάτρα θα έχει τη μεγάλη ευκαιρία να διασυνδεθεί και να συμμετέχει μαζί με εταίρους από όλη την Ευρώπη στην ανάπτυξη και πιλοτική εφαρμογή αυτών των νέων τεχνολογιών. Ως εκ τούτου, ο Δήμος παίζει πολύ σοβαρό ρόλο, τόνισε ο κ. Δενάζης, ο οποίος θα είναι βασικά στρατηγικός, συντονιστικός και επιτελικός, ώστε να διασφαλίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις, για την εύρυθμη και χρηστή λειτουργία των νέων υποδομών, σύμφωνα με τις ανάγκες της πόλης και των χρηστών.

πηγη ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ – pelop.gr

Σχόλια:

more recommended stories