Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020 |

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΠΑΤΡΑ

Πάτρα – Υπερταμείο: Τα μνημεία ακόμα… μνημονεύονται

Κατάλογο 587 μνημείων που κινδυνεύουν με μεταβίβαση στο Υπερταμείο έδωσε χθες ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει μέχρι σήμερα, τη δέσμευση για εξαίρεση των μνημείων από τη μεταβίβαση.

Μεταξύ αυτών, είναι και τα πιο εβληματικά μνημεία της Πάτρας, όπως το Κάστρο, το Ρωμαϊκό Ωδείο, το Ρωμαϊκό Στάδιο – Αμφιθέατρο, η Ρωμαϊκή γέφυρα στη ΝΕΟ Πατρών – Αθηνών, η Βίλα Φέγγου, το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Οπως επεσήμανε σε συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Τούλα Μαρκέτου, έχουν περάσει τέσσερις μήνες και το ΥΠΠΟΑ και το ΥΠΟΙΚ γίνουν γενικές διαβεβαιώσεις, αλλά δεν προβαίνουν στην έκδοση υπουργικής απόφασης για την εξαίρεση των αρχαιολογικών μνημείων από την μεταβίβαση στο Υπερταμείο.

Η ανησυχία έχει γίνει μεγαλύτερη από την παρέμβαση που έκανε το ίδιο το Υπερταμείο υπέρ της αρχικής υπουργικής απόφασης σε σχέση με την προσφυγή που έχουν κάνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και οι δήμοι Πατρέων και Σπάρτης εναντίον της στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το ίδιο το Υπερταμείο με σχετική του ανακοίνωση υποστηρίζει ότι προχώρησε σε αυτή την ενέργεια επειδή κλήθηκε από το ΣτΕ και ότι πάγια θέση του είναι να μη διεκδικήσει κυριότητα σε ακίνητα που υπόκεινται σε εξαίρεση. Ανάλογες θέσεις είχε και διαρροή κύκλων του υπουργείου Οικονομικών.

Ωστόσο νομικοί κύκλοι σχολίαζαν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση το ΣτΕ να ζήτησε παρέμβαση από το Υπερταμείο και επεσήμαναν ότι δεν είναι να δυνατόν να δηλώνει κατά της μεταβίβασης ακινήτων που πρέπει να εξαιρεθούν και ταυτόχρονα να κάνει παρέμβαση εναντίον προσφυγής που ζητά ακριβώς αυτό!

Πάντως, αυτό που τονίζουν οι αρχαιολόγοι αλλά και άλλοι φορείς, είναι ότι, αυτό που ενδιαφέρει το Υπερταμείο, δεν είναι τόσο η κυριότητα, όσο η «διαχείριση» των μνημείων, δηλαδή η δυνατότητα να μπορεί να εισπράττει αυτό τα έσοδα από τα εισιτήρια.

Αυτό εξηγεί γιατί το Υπερταμείο επιμένει πρώτα να συμπεριληφθούν τα μνημεία στη μεταβίβαση και μετά να εξαιρεθούν, ώστε να ενεργοποιηθεί η πρόβλεψη ότι το Υπερταμείο διαχειρίζεται και αυτά που εξαιρούνται από τη μεταβίβαση.

Γι’ αυτό τον λόγο και οι αρχαιολόγοι επιμένουν ότι αυτό που απαιτείται είναι ρητή εξαίρεση από τη μεταβίβαση της κυριότητας, της νομής και της διαχείρισης όλων των αρχαιολογικών και πολιτιστικών ακινήτων και θεσμική θωράκιση του καθεστώτος τους.

pelop

Σχόλια:

To Top