Μπορεί τα capital controls να τείνουν να ξεχαστούν από την μνήμη του απλού πολίτη, αφού τα 420 ευρώ που του δίνουν το δικαίωμα να «σηκώνει» από την τράπεζα την εβδομάδα δεν του δημιουργούν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, όμως υπάρχουν και εξακολουθούν να αποτελούν βραχνά για την αγορά.

Δημιουργούν προβλήματα στο πεδίο της επιχειρηματικότητας,  κυρίως σε εταιρίες και επιχειρήσεις της Πάτρας που έχουν συναλλαγές με το εξωτερικόκαι εξακολουθούν να ανυψώνουν εμπόδια και φραγμούς στην λειτουργία τους.

Εμπόδια που στο πλαίσιο του ανταγωνισμού, ενδέχεται να αποδεχθούν και μοιραία για τις επιχειρήσεις αυτές. Δεκάδες βιοτεχνίες και εταιρίες της ευρύτερης περιοχής αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα όταν είναι να πληρώσουν, δυσκολεύοντας τις συναλλαγές τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αντί της μικρής προμήθειας της τάξης των 2 ευρώπου πλήρωνε μία εταιρία πριν από τα capital control, μια επιχείρηση για να μεταφέρει τα χρήματα στον λογαριασμό ενός προμηθευτή στο εξωτερικό μέσω web banking, τώρα υποχρεώνεται να πληρώσει 20,50 και 100 ευρώ όταν πρόκειται για ποσά έως 50.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει και τα 300 ευρώ για μεγαλύτερα ποσά.

Εξάλλου, οι διαδικασίες παραμένουν το ίδιο δύσκολες. Ενδεικτικό της πολυπλοκότητας των διαδικασιών είναι το γεγονός ότι για μια απλή πληρωμή έως 10.000 ευρώ απαιτείται η προσκόμιση στο κατάστημα τιμολογίων, προτιμολογίων, φορτωτικών κ.λπ., με αποτέλεσμα ο χρόνος για την έγκριση της συναλλαγής να πολλαπλασιάζεται.

Πολλές, έτσι, από τις επιχειρήσεις αυτές έχουν ήδη προχωρήσει σε άνοιγμα λογαριασμών στο εξωτερικό προκειμένου να αποφύγουν κάποιους από τουςαυστηρούς αυτούς περιορισμούς παρακάμπτοντας το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Άλλοι πάλι επιχειρηματίες που μαζί με τις δυσκολίες τις κρίσεις καλούνται να ξεπεράσουν και τους φραγμούς των capital controls,  στρέφουν το ενδιαφέρουν τους σε περιφερειακές αγορές, εκτός της ελληνικής επικράτειας, προκειμένου να αποφύγουν το οριστικό λουκέτο.

Και όλα αυτά ενώ οι φραγμοί τα τραπεζικού συστήματος είναι άγνωστο πότε θα αρθούν, καθώς ακόμα και τώρα, όπου ήδη έχει ψηφιστεί από την Βουλή η ανακεφαλαιποίηση των τραπεζών, δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση για το ζήτημα.

Μόνο μία φημολογία που αναφέρει ότι η οριστική τους άρση θα έρθει στις αρχές του 2016, κάτι που όμως με βάση τις υπάρχουσες συνθήκες μοιάζει ιδιαίτερα αισιόδοξη ως πρόβλεψη.

patrasevents.gr