Ξεμπλοκάρουν έργα που αλλάζουν το ιστορικό κέντρο της Πάτρας – Η οδός Μαιζώνος όπως θα διαμορφωθεί μετά την πεζοδρόμηση

Ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη και υλοποίησή τους

Έργα και παρεμβάσεις που θα αλλάξουν την όψη του ιστορικού κέντρου της Πάτρας, πρόκειται σύντομα να μπουν σε τροχιά υλοποίησης, μετά την ανακοίνωση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τους Δημάρχους της Αχαΐας. Οι παρεμβάσεις για την Πάτρα, περιλαμβάνουν τη δημιουργία πεζοδρόμων στο ιστορικό κέντρο αλλά και ποδηλατοδρόμων, οι οποίοι θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του κέντρου και των επισκεπτών της πόλης.

Αχαΐα: Έργα ΒΑΑ που ξεμπλοκάρουν, συνολικού προϋπολογισμού 23.683.397,78 ευρώ

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον Δήμο Πατρέων ότι αποδεσμεύονται έργα ύψους 23,6 εκατ ευρώ που αλλάζουν τη φυσιογνωμία του ιστορικού κέντρου της πόλης, καθώς ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη και υλοποίησή τους, έπειτα από την απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος αρμόδιου για θέματα χωροταξίας, Δημητρίου Οικονόμου βάσει της οποίας αίρεται η προϋπόθεση για τη διενέργεια αρχιτεκτονικών διαγωνισμών.

Συγκεκριμένα τα έργα που συμπεριλαμβάνονται στη Βιώσιμη Αστική ανάπτυξη Δήμου Πατρέων και ξεμπλοκάρουν είναι:

• Ολοκληρωμένη Αστική Ανάπτυξη Ιστορικού Κέντρου Πάτρας (διαδρομές 1, 2, 3) και Δίκτυο Ποδηλατοδρόμων, συνολικού προϋπολογισμού 21.999.900,78 ευρώ, που είναι υπό ένταξη. 

• Αστική Ανάπλαση Περιοχής Γούβας, προϋπολογισμού 1.418.497,00 ευρώ που είναι υπό ένταξη.

• Ανακατασκευή Κλιμάκων Ιστορικού Κέντρου Πάτρας, προϋπολογισμού 265.000,00 που επίσης είναι υπό ένταξη.

Σημειώνεται, τέλος, πως με την πρόσφατη εξέλιξη, αποδεσμεύονται συνολικά 17 έργα ΟΧΕ και ΒΑΑ σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία συνολικού προϋπολογισμού 41,7 εκατ. ευρώ (σε άλλο αρχείο επισυνάπτεται ο αναλυτικός πίνακας των έργων).

Πελετίδης: «Όσο πιο γρήγορα προχωρήσουμε τόσο το καλύτερο»

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, παραβρέθηκε σήμερα σε συνάντηση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με θέμα την πορεία υλοποίησης των έργων των Δήμων Πατρέων, Αιγιαλείας, Δυτικής Αχαΐας, Ερυμάνθου και Καλαβρύτων που χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

Στην συνάντηση παρόντες, εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, ήταν επίσης, ο Αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, Ανδρέας Παπανικήτας.  

Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Πατρέων, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Όσο πιο γρήγορα προχωρήσουμε τόσο το καλύτερο. Πολλά από αυτά έχουν ενταχθεί, η γραφειοκρατία όμως μας εμποδίζει να τα υλοποιήσουμε γρήγορα  και να έχουμε αποτέλεσμα. Εφόσον κι εμείς το θέλουμε, αλλά κι εσείς, μπορούμε σε μια άλλη συνάντηση, να δούμε πού υπάρχουν προβλήματα, πού «κολλάει» το κάθε θέμα και πώς να τρέξουμε για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και πρέπει επιτέλους να ολοκληρωθεί.

Για μας ένα από τα μεγάλα θέματα που επιπλέον μας απασχολούν και πρέπει να βρεθεί λύση, είναι η επικινδυνότητα των δρόμων, ασφαλτοστρώσεις και πεζοδρόμια. Η Πάτρα είναι μια μεγάλη πόλη με ένα τεράστιο δίκτυο δρόμων και δεν μπορούμε να εντάξουμε σε πρόγραμμα χρηματοδότησης την ανακατασκευή δρόμων και πεζοδρομίων. Τα χρήματα που παίρνουμε ως Δήμος από την κυβέρνηση είναι λίγα, οπότε πρέπει να βρεθεί τρόπος, γιατί εδώ μιλάμε για την ασφάλεια, τη ζωή.

Ένα ακόμα έργο που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα και θέλουμε να το ξεχωρίσουμε από τα υπόλοιπα θέματα, γιατί είναι πίσω σε σχέση με τον προγραμματισμό, είναι η επισκευή του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων».

Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε, να βάλουμε πλάτη για όλα τα θέματα που αφορούν την πόλη μας και τους κατοίκους της».

Νεκτάριος Φαρμάκης: «Εχθρός μας ο χρόνος…»

Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων και δράσεων που έχουν ενταχθεί και συγχρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», ζήτησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά τη συνάντηση εργασίας που είχε με τους Δημάρχους της Αχαΐας, σήμερα Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019, στην Πάτρα.

Ήταν η τρίτη και τελευταία διαδοχική συνάντηση του Περιφερειάρχη με τους Δημάρχους της Δυτικής Ελλάδας (προηγήθηκαν αντίστοιχες συσκέψεις με τους Δημάρχους της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας), κατά την οποία εκ νέου ο κ. Φαρμάκης υπογράμμισε την ανάγκη στενής συνεργασίας και τη διάθεση της Περιφέρειας να συμβάλλει ενεργά, ώστε να παραδοθούν ποιοτικά έργα στην τοπική κοινωνία και μάλιστα στον προβλεπόμενο χρόνο, ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύνολό της να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα αξιοπιστίας παντού.

«Κρινόμαστε όλοι για τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις» ανέφερε ο Περιφερειάρχης προς τους Δημάρχους και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να κινηθούμε άμεσα σε τρεις κατευθύνσεις: Η μία είναι η ολοκλήρωση των έργων που έχουν ήδη ενταχθεί. Η δεύτερη αφορά τις μεταξύ μας συναντήσεις που θα ακολουθήσουν ώστε να προχωρήσουμε σε εντάξεις νέων έργων για το τρέχον πρόγραμμα, ενώ αμέσως μετά θα πρέπει να προχωρήσουμε στο σχεδιασμό του νέου προγράμματος 2021-2027. Εχθρός μας είναι ο χρόνος…»

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος θέλησε να περάσει μήνυμα ανοιχτής και διαρκούς συνεργασίας με όλους, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η συνεργασία είναι αυτοσκοπός. Δεν ξεχωρίζουμε Δήμους. Δεν ξεχωρίζουμε πολίτες.  Συνέργια σ’ όλες τις δράσεις» με στόχο τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».

Οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας υλοποιούν 51 έργα και δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 81.250.749 ευρώ, ποσοστό 17,9% επί του προϋπολογισμού των ενταγμένων έργων. Τα έργα αυτά έχουν δημιουργήσει νομικές δεσμεύσεις (συμβάσεις) ύψους 25.771.845,58 ευρώ, ποσοστό 12,5% επί του συνολικού ποσού των συμβάσεων του προγράμματος. Οι πληρωμές των έργων ανέρχονται σε 19.834.943,11ευρώ ποσοστό 18,1% επί του συνόλου των καταχωρημένων δαπανών στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα.

Στη συνάντηση μεταξύ άλλων συμμετείχαν η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης  Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας Άλκηστις Σταθοπούλου, ο Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Δημήτρης Καραβίδας και υπηρεσιακοί παράγοντες.

πηγη thebest.gr

Σχόλια:

more recommended stories