Αλλάζει εικόνα το παραλιακό μέτωπο της Πάτρας

Σε χώρους πεζοπορίας, άθλησης και αναψυχής αρχίζουν να μετατρέπονται παραλιακά τμήματα της Πάτρας, αναδεικνύοντας έναν αναξιοποίητο φυσικό πλούτο. Το νότιο πάρκο, που βρίσκεται ανάμεσα στο νότιο και το βόρειο λιμάνι και η παραλιακή περιοχή που εκτείνεται από το βόρειο λιμάνι, μέχρι την πλαζ και το έλος της Αγυιάς, είναι ήδη αγαπημένοι χώροι των πατρινών, όπου σε καθημερινή βάση  τους επισκέπτονται κατά εκατοντάδες.

Μάλιστα, με την οριστική παραχώρηση του παραλιακού μετώπου στο δήμο, το οποίο εκτείνεται από το νότιο λιμάνι, μέχρι την παραλιακή περιοχή της Γλυφάδας και έχει συνολική έκταση 270 στρέμματα, εκτιμάται ότι θα αλλάξει ριζικά, σχεδόν όλη την παραλιακή έκταση της πόλης. Η δημιουργία του νότιου πάρκου, ήταν ουσιαστικά η πρώτη κίνηση για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου. Ακριβώς δίπλα στην θάλασσα, οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να περπατήσουν, να τρέξουν, να κάνουν βόλτα με ποδήλατο και να αθληθούν με την βοήθεια των υπαίθριων οργάνων γυμναστικής που έχουν τοποθετηθεί.

Επίσης, οι ποδηλάτες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δυνατότητες τους στην πίστα ορεινής ποδηλασίας. Ταυτόχρονα, η παιδική χαρά που λειτουργεί στο πάρκο, δίνει την ευκαιρία στις οικογένειες με μικρά παιδιά, να απολαύσουν στιγμές ξενοιασιάς. Από την πλευρά του ο δήμος προχωρά στην περαιτέρω αξιοποίηση του πάρκου, με τις παρεμβάσεις να γίνονται εξ ολοκλήρου από τους εργαζόμενους του δήμου. Πρόσφατα φυτεύτηκαν περίπου 1.500 δέντρα, όπως πεύκα, ελιές, αρμυρίκια, δάφνες, θάμνοι κ.λπ., τα περισσότερα εκ των οποίων μεταφέρθηκαν από τα κηπάρια του δήμου.

Επίσης, κατασκευάστηκαν δύο γήπεδα μπάσκετ, ενώ πρόκειται να κατασκευαστεί  και ένα γήπεδο μπιτς βόλεϊ. Όσον αφορά στις ανάγκες για την άρδευση του πάρκου, αυτές δεν επιβαρύνουν το δίκτυο της πόλης, αλλά καλύπτονται από την αξιοποίηση ενός αρτεσιανού πηγαδιού  που υπάρχει στο χώρου του πρώην εργοστασίου του «Λαδόπουλου». Ας σημειωθεί, ότι για την διαμόρφωση του πάρκου υπήρξε χορηγία από τον  Οργανισμό Λιμένος Πατρών για την κατασκευή της παιδικής χαράς και την τοποθέτηση φωτισμού. Παράλληλα, ο δήμος αναμένεται να ξεκινήσει παρεμβάσεις και στην παραλιακή περιοχή που εκτείνεται από το βόρειο λιμάνι, μέχρι την πλαζ, όπου ήδη πολλοί κάτοικοι την χρησιμοποιούν για περπάτημα και υπαίθρια άθληση.

Ειδικότερα, μέσω της αξιοποίησης προγράμματος για βιώσιμη αστική ανάπτυξη, αναμένεται να γίνουν βελτιώσεις του χώρου στην περιοχή της πλαζ, όπως θεατράκι, διάδρομοι στο έλος της Αγυιάς  μικροί εκθεσιακοί χώροι κ.α. Επίσης, στην ίδια περιοχή ο δήμος λειτουργεί την καλοκαιρινή περίοδο ημερήσια παιδική κατασκήνωση. Το πρόγραμμα της κατασκήνωσης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πλήρη διατροφή και  δραστηριότητες, για δημιουργική απασχόληση και αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών.

Ακόμη, ο δήμος προχωρά στην αξιοποίηση του πλατανόδασους, συνολικής έκτασης 60 στρεμμάτων, που βρίσκεται σε παραλιακή περιοχή ανάμεσα στην πλαζ και το Ρίο. Η συγκεκριμένη έκταση παραχωρήθηκε πρόσφατα από τον ΟΑΕΔ και αναμένεται γίνουν ήπιες παρεμβάσεις, όπως καθαρισμοί, προστασία από φωτιές, τοποθέτηση φωτισμού κ.α., ώστε να αποδοθεί σύντομα προς χρήση στους κατοίκους της περιοχής. Επίσης, ο δήμος έχει ξεκινήσει τις εργασίες για την δημιουργία ενός μεγάλου μητροπολιτικού πάρκου στην περιοχή του Ριγανόκαμπου, όπου πριν από αρκετά χρόνια ήταν χώρος εναπόθεσης απορριμμάτων. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας μεγάλος χώρος πρασίνου και αναψυχής, για τους κατοίκους των ανατολικών συνοικιών και όχι μόνο.

amna

Σχόλια:

more recommended stories