Δεκάδες ξεχασμένα και εγκαταλελειμμένα σπίτια υπάρχουν στην Πάτρα.

Μαζί με τα νεοκλασικά κτίρια που διέκριναν κάποτε την αρχιτεκτονική της αχαϊκής πρωτεύουσας, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν γίνει πολυκατοικίες και άλλα που προχώρησαν σε ανακαίνιση, στην Πάτρα υπάρχουν δεκάδες σπίτια που στο πέρασμα του χρόνου έχουν γίνει ερείπια.

Σπίτια που κάποτε είχαν ζωή, όμως για τον ένα ή τον άλλο εγκαταλείφθηκαν στην πορεία από τους ιδιοκτήτες τους και αυτούς που ζούσαν εκεί. Εγκαταλείφθηκαν τόσο που πλέον έχουν μείνει μόνο τα ερείπιά τους.

Το καθένα από αυτά, αν το ψάξει κανείς, έχει την δική του ιστορία, την δική του οικογένεια και είναι φορές που περνώντας από εκεί μοιάζουν σαν να θέλουν να σου ψιθυρίσουν την ιστορία τους στο αυτί.

Σπίτια – ερείπια συναντάει ένας περαστικός στους δρόμους της Πάτρας, σε δεκάδες περιοχές της. Στην Γερμανού, στην Άνω πόλη, στην Μεσολογγίου, στην Κανακάρη, στην Ασημάκη Φωτήλα, σε τόσους ακόμα δρόμους της πόλης, τόσο στο κέντρο, όσο και στις συνοικίες της.

Ερείπια που έχουν μείνει μόνα, όμως στέκουν ακόμα εκεί στην θέση τους, σαν να δίνουν μάχη και αυτά με τον χρόνο για να μείνουν όρθια. Μοιάζουν σαν ναμην εγκαταλείπουν ποτέ αυτή τη μάχη και ας γνωρίζουν ότι είναι άνιση.

Άλλωστε, ακόμα και να την χάσουν, ξέρουν ότι η ιστορία τους, αυτή που κρύβουν από πίσω τους, αυτή που ψιθυρίζουν στους παρατηρητές και τους ρομαντικούς, θα μείνει έτσι και αλλιώς διαχρονική. Διαχρονική για τους λίγους, ξεχασμένη για τους πολλούς…

(Οι φωτογραφίες είναι του Γιώργου Δίπλα).

Σπίτια - ερείπια στην Πάτρα και ξεχασμένα στο πέρασμα του χρόνου (pics) Σπίτια - ερείπια στην Πάτρα και ξεχασμένα στο πέρασμα του χρόνου (pics) Σπίτια - ερείπια στην Πάτρα και ξεχασμένα στο πέρασμα του χρόνου (pics) Σπίτια - ερείπια στην Πάτρα και ξεχασμένα στο πέρασμα του χρόνου (pics)
Πηγή: patrasevents.gr