Το 2018 η πρώτη γεώτρηση στον Πατραϊκό Κόλπο – Ελπίδες για κοίτασμα τουλάχιστον 100 εκατ. βαρελιών

Μέσα στο 2018 προγραμματίζουν τα ΕΛΠΕ την πρώτη γεώτρηση στην υποθαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου, με την προοπτική εντοπισμού κοιτάσματος τουλάχιστον 100 εκατ. απολήψιμων βαρελιών.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε από την Πάτρα ο γενικός διευθυντής Ερευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων του ομίλου, Γιάννης Γρηγορίου, μιλώντας στην 1η ημερίδα για τη Δυτική Ελλάδα που διοργανώθηκε προχθές στο Επιμελητήριο Αχαΐας.

«Ο πρωτεύων γεωλογικός στόχος έχει εντοπιστεί και εάν περιέχει πετρέλαιο θα αναφέρεται σε κοίτασμα τουλάχιστον 100 εκατ. απολήψιμων βαρελιών», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γρηγορίου, ενώ τόνισε ότι το τελικό αποτέλεσμα θα επιβεβαιωθεί μόνο με την εκτέλεση των γεωτρήσεων.

Οπως είπε ο κ. Γρηγορίου, τα ΕΛΠΕ έχουν ήδη ολοκληρώσει μια σειρά ερευνών με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους και τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί βρίσκονται αυτή την περίοδο σε διαδικασία επιστημονικής επεξεργασίας, η οποία θα καταδείξει την ύπαρξη κοιτασμάτων στην περιοχή του Πατραϊκού.

Τα πρώτα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, ενώ συνεχίζεται η επεξεργασία των γεωφυσικών καταγραφών και των γεωλογικών μελετών, με στόχο τους επόμενους έξι έως εννέα μήνες να έχουν προσδιοριστεί πλήρως οι «πετρελαιο-πιθανές» γεωλογικές δομές. Παράλληλα, πραγματοποιούνται οι προετοιμασίες για την εκτέλεση ερευνητικών γεωτρήσεων εντός του 2018.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα περιβαλλοντικά θέματα, επισημαίνοντας ότι ο απόλυτος σεβασμός στο περιβάλλον και στις υφιστάμενες δραστηριότητες των τοπικών κοινωνιών αποτελούν απαράβατες αρχές της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που υιοθετεί ο όμιλος των ΕΛΠΕ. «Είναι αδιαπραγμάτευτο καθήκον μας», σημείωσε, «να εφαρμόσουμε όλες εκείνες τις τεχνολογικές μεθόδους που θα μας επιτρέψουν να εντοπίσουμε και να εκμεταλλευτούμε τυχόν κοιτάσματα υδρογονανθράκων, προς όφελος, πέραν της εταιρείας, της οικονομίας της χώρας μας και της περαιτέρω ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών, διασφαλίζοντας, παράλληλα, την ανεκτίμητη κληρονομιά που έχουμε ως λαός, τον φυσικό πλούτο των θαλασσών μας και των βουνών μας».

Τα ΕΛΠΕ αναμένουν επίσης την κύρωση των συμβάσεων παραχώρησης για τα χερσαία οικόπεδα στις «ΒΔ Πελοπόννησος» και «Αρτα Πρέβεζα», καθώς και την υπογραφή σύμβασης για τη οριστική παραχώρηση του υποθαλάσσιου οικοπέδου 2 δυτικά της Κέρκυρας, την οποία διεκδίκησαν στον σχετικό διαγωνισμό από κοινού με την Total και την Edison. Προσφάτως, εξάλλου, ανακηρύχθηκαν «επιλεγείς αιτών» και για το υποθαλάσσιο οικόπεδο 10 δυτικά της Πελοποννήσου.

patrastimes

Σχόλια:

more recommended stories