Τα επτά Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών που εντάσσονται στα κορυφαία του κόσμου [ΛΙΣΤΑ]

Τα επτά Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών που εντάσσονται στα κορυφαία του κόσμου [ΛΙΣΤΑ]

Το σύστημα QS World Ranking / Top Universities (http://www.topuniversities.com/), ένας από τους πλέον έγκριτους, σε παγκόσμιο επίπεδο, παρόχους πληροφοριών για την ανώτατη εκπαίδευση, δημοσίευσε τον μεγαλύτερο διεθνή πίνακα κατάταξης των πανεπιστημίων ανά θεματική περιοχή (QS World University Rankings by Subject).

Το 2016 εξετάστηκαν 4.226 Πανεπιστήμια παγκοσμίως, εκ των οποίων αξιολογήθηκαν τα 2.691 και τελικώς κατετάγησαν τα 945 ΑΕΙ.

Ο πίνακας κατάταξης που δημοσιεύτηκε βασίζεται σε μια σειρά από επιμέρους κριτήρια (citations per faculty, academic and employer reputation, faculty student, international faculty and international students), το καθένα από τα οποία υπολογίζεται με διαφορετική βαρύτητα.

Σημαντικό στοιχείο αποτελούν η ανάλυση 28,5 εκατομμυρίων επιστημονικών δημοσιεύσεων και 113 εκατομμυρίων βιβλιογραφικών παραπομπών από τις βιβλιομετρικές βάσεις δεδομένων Scopus / Elsevier, απ’ όπου εξάγονται οι δείκτες citations per faculty και H-Index, καθώς και οι απαντήσεις περισσοτέρων από 76.000 ακαδημαϊκών και τουλάχιστον 44.000 εργοδοτών.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, παρά τις δύσκολες συνθήκες των τελευταίων ετών, όχι μόνο παραμένει σε σταθερή τροχιά διατηρώντας τη θέση του στη γενική κατάταξη, αλλά εμφανίζεται πλέον σαφώς βελτιούμενο στις θεματικές περιοχές του.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, με βάση τον δείκτη της αναγνωρισιμότητας του επιστημονικού έργου (citations per faculty), το Πανεπιστήμιο Πατρών καταλαμβάνει τη θέση 223 (score 60,5) μεταξύ των 400 καλύτερων ΑΕΙ σε παγκόσμιο επίπεδο, και έρχεται δεύτερο στη χώρα μας, μετά το Πανεπιστήμιο Κρήτης (θέση 199, score 63,2), ενώ ξεπερνά σημαντικά ΑΕΙ της Ευρώπης και των ΗΠΑ, καταδεικνύοντας τις προσπάθειες των μελών ΔΕΠ και το υψηλό ερευνητικό έργο που παράγεται στην κοινότητά μας.

Αναλυτικά: http://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rank…

Το σημαντικό από τη φετινή κατάταξη, η οποία δημοσιεύτηκε στις 22 Μαρτίου 2016, είναι ότι, όπως μας επισημάνθηκε και από τους ίδιους τους παράγοντες του QS, επτά (7) θεματικές περιοχές του Πανεπιστημίου Πατρών εμφανίζονται πλέον μεταξύ των επικρατέστερων στην παγκόσμια ελίτ (αξιολογήθηκαν συνολικά 15.539 προγράμματα), από τις οποίες οι τρεις (3) καταλαμβάνουν για πρώτη φορά τέτοιες θέσεις κύρους.

Συγκεκριμένα, το Τμήμα των Πολιτικών Μηχανικών διατηρεί τη θέση του (101-150) και ηγείται των αξιολογουμένων θεματικών πεδίων του Ιδρύματός μας, παραμένοντας μεταξύ των καλύτερων σχολών παγκοσμίως.

Ακολουθούν, κατατασσόμενα μεταξύ των 151-200 καλύτερων του κόσμου, το Τμήμα Χημικών Μηχανικών και το Τμήμα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών, που βελτίωσε τη θέση του από το περσινό έτος (2016: 151-200, ενώ το 2015: θέση 201-300). Βελτιωμένο στη γενική κατάταξη εμφανίζεται και το Τμήμα Ιατρικής, που εισήλθε στις θέσεις 301-350 (έναντι των θέσεων 301-400 το περσινό έτος), ενώ για πρώτη φορά εμφανίζονται τα θεματικά πεδία των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τ/Υ (θέση 251-300), της Χημείας (θέση 301-350), και των Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής (θέση 351-400).

Το συνολικό αποτέλεσμα (score) για τα περισσότερα Τμήματα του Πανεπιστημίου μας, έχει βελτιωθεί, ενώ κάποια από αυτά, αν και δεν εμφανίζονται ακόμα στην παγκόσμια ελίτ, βρίσκονται κοντά στις πρώτες εκατοντάδες παγκοσμίως.

Σημειώνεται επίσης ότι, σε πανελλαδικό επίπεδο, το Τμήμα Χημικών Μηχανικών κατέχει την πρώτη θέση, ενώ τα Τμήματα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών και Χημείας, τη δεύτερη καλύτερη θέση.

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε αυτό το διεθνές σύστημα αξιολογούμενο σε 26 θεματικά πεδία, που καλύπτουν πλήρως και τα 24 Τμήματά του. Το γεγονός αυτό, που ήλθε ως αποτέλεσμα συντονισμένης και πολυεπίπεδης συνεργασίας της Πρυτανείας με τη ΜΟΔΙΠ, το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και τις Ακαδημαϊκές μονάδες, όχι μόνο μας παρέχει μια πολύτιμη καταγραφή και αυτογνωσία, αλλά μας δίνει τη δυνατότητα στοχευμένων δράσεων για την περαιτέρω βελτίωση της θέσης των Τμημάτων, αλλά και της συνολικής κατάταξης του Ιδρύματός μας.

Από την Πρυτανεία

Σχόλια:

more recommended stories