Πυρκαγιές: Βελτιωμένη η κατάσταση σε Ηλεία και Ζάκυνθο – Δήμαρχος Ήλιδας: Δεν θυμάμαι από πότε έχουμε ν΄ανοίξουμε αντιπυρικές ζώνες – ΝΕΕΣ ΦΩΤΟ

ΝΕΟΤΕΡΟ Αρκετά καλύτερη είναι η εικόνα που παρουσιάζει το πύρινο μέτωπο στην Ηλεία και η φωτιά στο χωριό Περιστέρι είναι χωρίς ενεργό μέτωπο, ενώ καλύτερη είναι η κατάσταση και στη Ζάκυνθο, η οποία φέτος έχει βρεθεί αντιμέτωπη με πάρα πολλές πυρκαγιές. Μέσα σε ένα 24ωρο είχαμε 22 φωτιές, στη Ζάκυνθο αναφέρει στο thebest o ΣυντονιστήςΕπιχειρήσεων Δυτικής Ελλάδας Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων της πυροσβεστικής, υποστράτηγος Βασίλης Ματθαιόπουλος. Ο κ. Ματθαιόπουλος χαρακτηρίζει καλύτερη την κατάσταση στο Κοιλιωμένο, ωστόσο ακόμα καίει η φωτιά σε χαράδρες και γίνονται ρίψεις νερού από ελικόπτερο.

Ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος σε τηλεοπτικές του δηλώσεις επανέλαβε την υποχρηματοδότηση του Δήμου για την πυροπροστασία. “Με 50.000 ευρώ σε έναν τέτοιο Δήμο ημιορεινό με 400.000 στρέμματα τι να κάνεις; Oύτε να περάσουν τα μηχανήματα . Ένα πέρασμα γίνεται , δεν θυμάμαι από πότε έχουμε ν΄ανοίξουμε αντιπυρικές ζώνες. Κι αυτά τα χρήματα έρχονται τέλος Μαΐου”.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλος επεσήμανε στο thebest.gr ότι αυτή την ώρα η κατάσταση είναι μεν καλύτερη αλλα εμφανίζεται επιφυλακτικός, καθώς όπως είπε, κάθε μέρα τέτοια ώρα η εικόνα είναι καλή και όταν ενισχύονται οι άνεμοι από το μεσημέρι και μετά, υπάρχουν αναζωπυρώσεις.

Από τα ξημερώματα ένα ελικόπτερο τύπου Ericsson πραγματοποιεί συνεχείς ρίψεις νερού και στα δύο μέτωπα της πυρκαγιάς στις περιοχές Περιστέρι-Οινόη και Κρυονέρι-Δαφιώτισα, ενώ όλη την νύχτα τα πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής με την συνδρομή εθελοντών και κατοίκων της περιοχής έδιναν σκληρές μάχες με τις φλόγες, οι οποίες προς το παρόν δεν απειλούν κατοικημένες περιοχές.

Στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής με επικεφαλής τον Περιφερειακό Διοικητή Δυτικής Ελλάδας Κώστα Κυριακόπουλο με 24 οχήματα, 21 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 7 υδροφόρα οχήματα που έχουν διατεθεί από την Περιφέρεια και τον Δήμο.

Σχετικώς καλύτερη, σε σχέση με χθες, χαρακτηρίζει την κατάσταση και στα δύο μέτωπα των πυρκαγιών στην Ηλεία ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας καθώς οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την ώρα είναι καλές.

«Η μάχη συνεχίζεται δεν εφησυχάζουμε», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Απόστολος Κατσιφάρας και τονίζει ότι «εάν οι καιρικές συνθήκες παραμείνουν καλές και οι άνεμοι δεν ενταθούν, θα καταστεί δυνατόν να τεθούν υπό έλεγχο οι πυρκαγιές».

ΝΩΡΙΤΕΡΑ Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι και η πυρκαγιά στην Ηλεία η οποία απομακρύνθηκε από το χωριό Περιστέρι για το οποίο δόθηκε χθες εντολή εκκένωσης και κινήθηκε ανατολικά. Η φωτιά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, είναι υπό επιτήρηση και από το πρωί κάνει ρίψεις νερού και ένα ελικόπτερο.

07.42 Ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από αέρος στο Περιστέρι Ηλείας, όπου η ευρύτερη περιοχή πέρασε μια ακόμα νύχτα αγωνίας λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται ρίψεις νερού από ελικόπτερο έρικσον ενώ το πύρινο μέτωπο παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα.

φωτο eurokinissi Περιστερι Ηλείας

φωτο eurokinissi Περιστερι Ηλείας

φωτο eurokinissi Περιστερι Ηλείας

φωτο eurokinissi Περιστερι Ηλείας

Περιστερι Ηλείας

Περιστερι Ηλείας

Περιστερι Ηλείας

21.06 Σταμάτησαν οι ρίψεις νερού από αέρος και ξεκινά μια ακόμα νύχτα αγωνίας για την Αμαλιάδα Ηλείας και τα χωριά που απειλούνται περισσότερο ή λιγότερο από τα πύρινα μέτωπα. Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος αλλά και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας κάνουν έκκληση να σταλούν εναέρια μέσα απο πολύ νωρίς το πρωί της Τετάρτης διαφορετικά εκτιμάται ότι η φωτιά θα απειλήσει και την Αρχαία Ολυμπία. Την ίδια ώρα μαίνεται η φωτιά στη Ζάκυνθο και οι φλόγες κατευθύνονται προς τα σπίτια στο χωριό Κοιλιωμένος.

Όλοι οι πυροσβέστες που βρίσκονται στο νησί, είναι στο σημείο και προσπαθούν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα πρώτα σπίτια του χωριού.

«Aν η πυρκαγιά συνεχίσει με αυτή τη ορμή προς το χωριό του Κοιλιωμένου, τότε θα αναγκαστούμε να εκκενώσουμε το χωριό», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Πολλοί κάτοικοι του χωριού είναι στο μέτωπο της πυρκαγιάς και βοηθούν τους πυροσβέστες στις προσπάθειες κατάσβεσης

19.35 Οι κάτοικοι της κοινότητας Περιστέρι της Ηλείας, που απειλείται από την φωτιά, αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και όπως λένε, θα μείνουν στο χωριό, για να προστατέψουν τις περιουσίες τους.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ τονίζει ότι «ο φόβος μας είναι τι θα γίνει την νύχτα, όταν πλέον δεν θα επιχειρούν τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα».

Όπως πρόσθεσε, «επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες, διότι αλλάζει συνεχώς η κατεύθυνση του ανέμου», τονίζοντας ότι «δεν θα πρέπει να ξεφύγει από εδώ η φωτιά», διότι τότε, όπως εκτίμησε ο περιφερειάρχης, «θα κατευθυνθεί προς την Αρχαία Ολυμπία».

Επίσης, ο Απόστολος Κατσιφάρας σημείωσε ότι «χρειάζεται μεγάλη προσοχή και ως εκ τούτου όσα εναέρια μέσα υπάρχουν, πρέπει να επιχειρήσουν στην Ηλεία».

Στη περιοχή επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις με 42 πυροσβέστες και 20 οχήματα, καθώς και ένα πεζοπόρο τμήμα με 12 άτομα.

Επίσης, μέχρι την δύση του ηλίου, θα επιχειρούν από αέρος ένα αεροπλάνο τύπου «Καναντέρ» και ένα ελικόπτερο τύπου «Έρικσον». Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα της περιφέρειας και των δήμων, καθώς και πολίτες με τρακτέρ.

18.45 Δραματική έκκληση για άμεση αποστολή όσο το δυνατών περισσότερων εναέριων μέσων απο αύριο νωρίς το πρωί απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε ότι η περιοχή έμεινε για δύο ώρες χωρίς κανένα εναέριο μέσο, το μεσημέρι, με αποτέλεσμα να αναζωπυρωθούν οι φλόγες. Ο κ. Γεωργιόπουλος είπε ότι αν η φωτιά περάσει το χωριό της Οινόης τότε η Ολυμπία θα κινδυνεύσει άμεσα, σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρων αξιωματικών της πυροσβεστικής. “Αν ξανακαεί η Ολυμπία, αν γίνει ξανά το λάθος επιχειρησιακό σχέδιο όπως τότε θα είναι ένα εθνικό έγκλημα, κι αυτό το εθνικό έγκλημα μπορεί και να μην είναι εξ αμελείας και το λέω αυτό μετά λόγου γνώσεως. Αύριο το πρωί θα πρέπει να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή πυκνότητα εναέριων μέσων, που θα καθηλώσουν τη φωτιά”,είπε χαρακτηριστικά. Aυτή την ώρα επιχειρούν τρία ελικόπτερα.

18.15 Έλικόπτερο Έρικσον έφτασε αυτή την ώρα στην Αμαλιάδα Ηλείας σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα. Ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος ανέφερε σε τηλεοπτικές δηλώσεις του πως κατά την παύση των ρίψεων νερού, για ένα δίωρο, από εναέρια μέσα το μεσημέρι, αναζωπυρώθηκε η φωτιά. Ο Δήμαρχος επεσήμανε επίσης την ανάγκη να απομακρυνθούν από το χωριό κάτοικοι με αναπνευστικά προβλήματα, ηλικιωμένοι και παιδιά. Στην είσοδο του χωριού υπάρχει λεωφορείο. Επιπρόσθετα, ο κ. Χριστοδουλόπουλος έκανε έκκληση σε αγρότες που διαθέτουν γεωργικούς ελκυστήρες και ψεκαστήρες, ώστε να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης αν αυτή δυσκολέψει.

18.00 Αρνούνται οι κάτοικοι του Περιστερίου να εγκαταλείψουν το χωριό τους παρά την εντολή για εκκένωση.

NEOTEΡΑ: Εντολή για εκκένωση του χωριού Περιστέρι που απειλείται από την πυρκαγιά δίνει η Πυροσβεστική για λόγους ασφαλείας των κατοίκων. Την εντολή έδωσε ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής στη Δυτική Ελλάδα Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ: Εξακολουθεί να μαίνεται η φωτιά στην Ηλεία και η πυροσβεστική εξακολουθεί να δίνει τεράστια μάχη για να ανακόψει το καταστροφικό έργο της που ξεκίνησε χθες. Όπως εξήγησε στο thebest.gr o Περιφερειακός Διοικητής της πυροσβεστικής στη Δυτική Ελλάδα Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος τα μέτωπα είναι δύο. Το ένα κινείται προς Ανάληψη και Περιστέρι και το άλλο προς Δαφνιώτισσα και Κρυονέρι. Η ένταση και η φορά των ανέμων φουντώνει τις φλόγες.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας μεταβαίνει στο σημείο και μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ απηύθυνε έκκληση για εναέρια μέσα.

Όπως πληροφορείται το thebest.gr νωρίτερα ρίψεις νερού έκανε ένα καναντέρ και σταμάτησε λόγω βλάβης, ενώ αυτή την ώρα δύο ελικόπτερα.

Στο σημείο οι επίγειες δυνάμεις συνεχίζουν το έργο της πυρόσβεσης και κατευθύνσεις συνεχίζει να δίνει και ο Διοικητής της ΠΥ Πύργου Γιάννης Πετρούτσος.

Στο μεταξύ χθες καθηλωμένα στη βάση της Ανδραβίδας παρέμειναν και τα τρία Καναντέρ που υπάρχουν στη διάθεση των αρχών, την ώρα που μαίνονταν τα πύρινα μέτωπα στην Ηλεία. Αυτό τόνισε στον ΣΚΑΪ, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, διευκρινίζοντας ότι επιχειρούσε μόνο ένα ελικόπτερο Έρικσον.
«Η βλάβη έχει αποκατασταθεί στο ένα, βρίσκεται σε δοκιμαστική πτήση, αλλά μέχρι να ολοκληρωθεί η πτήση και να μαζέψει νερό, δυστυχώς θα έχει πέσει το σκοτάδι» είπε.

«Είναι σύνηθες φαινόμενο τα καθηλωμένα αεροσκάφη, πρόκειται για απαρχαιωμένο στόλο, οφείλουμε σεβασμό στους πιλότους γι’ αυτό» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης.
ο δήμαρχος Αμαλιάδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος. «Τρία στα τρία Καναντέρ καθηλωμένα… Αν είχαν σηκωθεί τα Καναντέρ δεν θα αντιμετωπίζαμε τέτοια προβλήματα… Ήρθαν δύο Πετζετέλ από Τρίπολη, και άλλα δυο από την Καλαμάτα, αλλά ήρθαν μετά από 2,5 ώρες» τόνισε ο κ. Χριστοδουλόπουλος.

Ο δήμαρχος Αμαλιάδας δήλωσε δε ότι η δημοτική αρχή υποχρηματοδοτείται σε σχέση με τις ανάγκες της παρά την καταστροφή του 2007.

Περιστερι Ηλείας

Περιστερι Ηλείας

φωτο eurokinissi Περιστερι Ηλείας

φωτο eurokinissi Περιστερι Ηλείας

φωτο eurokinissi Περιστερι Ηλείας
thebest.gr
Σχόλια:

more recommended stories