Προσοχή! Ραγδαία αλλαγή του καιρού – Από την Κυριακή θα βιώσουμε το πραγματικό μελτέμι

Από αύριο, Κυριακή, θα αρχίσει να ενισχύεται το μελτέμι, φτάνοντας έως και 8 μποφόρ στις περιοχές του Αιγαίου, ενώ από τη Δευτέρα θα ενισχυθούν περισσότερο οι βοριάδες, με ένταση ίσως και 9 μποφόρ τοπικά.

Αυτά αναφέρει ο Γιάννης Καλλιάνος, σε νέα πρόγνωσή του για τον καιρό, ενώ σημειώνει ότι η ενίσχυση του μελτεμιού θα φέρει ιδιαίτερη δροσιά στην ανατολική και νότια Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο από την Παρασκευή το μελτέμι θα εξασθενήσει και η θερμοκρασία θα τραβήξει και πάλι την ανηφόρα. Μάλιστα όπως γράφει ίσως το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ίσως να επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα.

Αναλυτικά τι αναφέρει στην πρόβλεψή του 

«Γενικά αίθριος καιρός θα επικρατήσει καθ’όλη τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας, με απουσία βροχοπτώσεων αλλά και θερμοκρασίες οι οποίες δεν θα προβληματίσουν.

Σας έχω αναφέρει πάρα πολλές φορές, ότι, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, γίνεται μια συνεχόμενη μάχη μεταξύ του μελτεμιού και των θερμών αερίων μαζών από τη βόρεια Αφρική. Όταν το μελτέμι (βοριάδες στο Αιγαίο) δεν είναι ενισχυμένο, τότε οι θερμές αέριες μάζες εισβάλλουν εύκολα στη χώρα μας και ανεβάζουν τον υδράργυρο ακόμη και σε επίπεδα ισχυρού καύσωνα. Όταν όμως είναι ενισχυμένο, εκτοπίζει τις θερμές αέριες μάζες και επομένως δρα ως φυσικό κλιματιστικό για αρκετές περιοχές της χώρας μας και κυρίως για τις πιο ανατολικές και νότιες.

Από την Κυριακή νικητής θα είναι το μελτέμι

Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι από την Κυριακή θα αρχίσει να ενισχύεται το μελτέμι με αποτέλεσμα να πνέει έως και μέχρι 7 μποφόρ στις περιοχές του Αιγαίου. Από τη Δευτέρα δε, θα ενισχυθεί περαιτέρω και οι εντάσεις των βοριάδων θα αγγίζουν τα 8, ίσως και τα 9 μποφόρ σε τοπικό επίπεδο.

Δροσιά στα ανατολικά – Υποφερτή ζέστη στα δυτικά 

Η ενίσχυση του μελτεμιού θα φέρει ιδιαίτερη δροσιά στην ανατολική και νότια Ελλάδα (βλ. εικόνα) μιας και σε αυτές τις περιοχές οι βοριάδες θα παίξου καθοριστικό ρόλο στο να κρατήσου χαμηλά σε σχέση με την μέση τιμή τις θερμοκρασίες. Εκτιμάται, ότι, στις ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 33-34°C και τοπικά ίσως τους 35°C. Την ίδια ώρα, στα δυτικά, η θερμοκρασία θα αγγίζει τους 36-37°C και τοπικά ίσως και λίγο παραπάνω, λόγω του ότι το μελτέμι δεν θα μπορεί να επηρεάζει αυτά τα τμήματα.

Προσοχή στο κεντρικό Αιγαίο -Πολύ ισχυροί άνεμοι

Σε όλες -σχεδόν- τις περιοχές του Αιγαίου θα πνέουν ισχυροί άνεμοι από την Κυριακή και κυρίως τη Δευτέρα. Όμως στο κεντρικό Αιγαίο (Κυκλάδες) αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως ΒΑ Αιγαίο και νότια Κρήτη, οι άνεμοι θα είναι πάρα πολύ ισχυροί με αποτέλεσμα να προκαλέσουν ίσως προβλήματα τόσο στα θαλάσσια δρομολόγια όσο και στα ίδια τα νησιά (τέντες, γλάστρες στα μπαλκόνια, νάιλον χωρίσματα ανάμεσα στα μαγαζιά, ομπρέλες και κατασκευές στις παραλίες αλλά και αλλά αντικείμενα που ενδέχεται να τα πάρει ο αέρας).

Ασφαλώς, μικρότερη όμως ανησυχία, προκύπτει και για περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως η νότια Χαλκιδική, η ανατολική Θεσσαλία, η Εύβοια, η ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), η ΒΑ Πελοπόννησος αλλά και τμήματα των Σποράδων σε ότι αφορά στο υπόλοιπο Αιγαίο)

Από την Παρασκευή το μελτέμι εξασθενεί και η θερμοκρασία ανεβαίνει

Με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, από την ερχόμενη Παρασκευή και έπειτα (ίσως υπάρξουν κάποιες μικροαλλαγές διότι είναι αρκετές μέρες μπροστά), το μελτέμι θα εξασθενήσει και η θερμοκρασία θα τραβήξει την ανηφόρα.

Πιθανή θερμή εισβολή το ερχόμενο Σαββατοκύριακο

Αν τελικά η εξέλιξη είναι αυτή που σας δίνω παραπάνω, από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα πρέπει να επικρατήσουν συθήκες ήπιου καύσωνα, με τον υδράργυρο σε αρκετές περιοχές της πεδινής ηπειρωτικής Ελλάδας να αγγίζουν τους 39-40°C, τοπικά ίσως και λίγο παραπάνω. Αυτό όμως αποτελεί ένα ενδεχόμενο για το οποίο θα σας ενημερώσω μέσα στην προσεχή εβδομάδα.

Καλό Σαββατοκύριακο φίλοι μου!».

Σχόλια:

more recommended stories