ΠΑΤΡΑ: 14 πράγματα που δεν ξέρατε για την Πλατεία Γεωργίου!

H πιο όμορφη και ιστορικότερη πλατεία της Ελλάδας!

Δεν πάμε πουθενά χωρίς να ξέρουμε το χτες…

Πριν λίγο καιρό ακούσαμε πως ο δημοτικός σύμβουλος και συγγραφέας, Νίκος Τζανάκος έδωσε μια πολύ ωραία συνέντευξη στην τηλεοπτική εκπομπή του Νίκου Γιαπρακά «Άλλη Άποψη».

Καθίσαμε και σημειώσαμε κάποια από εκείνα τα πράγματα τα οποία πρέπει να ξέρεις αν είσαι Πατρινός!

Σε μια προσπάθεια να γνωρίσουν οι νέοι πιο άμεσα την ιστορία της ιστορικότερης πλατείας της Ελλάδας, την πλ. Γεωργίου, αριθμήσαμε κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα, που πιθανόν να μην γνωρίζετε και που αν τα μάθετε θα βολτάρετε με άλλον αέρα στην πόλη!

Η πλατεία Γεωργίου:

1) Κατά καιρούς έχει αλλάξει ονομασίες. Ξεκίνησε ως πλατεία Δημοκρατίας, άλλαξε σε πλατεία Καλαμογδάρτη, ένα όνομα που έλαβε χάρη στον Περικλή Καλαμογδάρτη, ο οποίος το 1843 ανέγνωσε σε αυτήν το 1ο σύνταγμα της Ελλάδος. Στην συνέχεια έγινε Όθωνος, Κεντρική, Θωμόπουλου, Εθνική, Παλιγγενεσίας και τέλος Βασιλέως Γεωργίου.

2) Το μόνο υγρό στοιχείο που είχε κάποτε η πλατεία μας, ήταν ένα ρυάκι που την διέσχιζε διαγώνια και γινόταν χείμαρρος τον χειμώνα με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλά προβλήματα.

3) Είναι η ιστορικότερη πλατεία της χώρας που σέρνει μαζί της μύθους! Μας απελευθέρωσε ο Μαιζόν το 1828 και αφού μείναμε 7 χρόνια – κατά κάποιον τρόπο- περισσότερο σκλαβωμένοι από τις πόλεις της υπόλοιπης Ελλάδας.

4) Η πόλη χωριζόταν στα δύο λόγω της μαύρης σταφίδας. Στην Πάνω πόλη γύρω από την Παντάνασσα έμεναν οι τότε κάτοικοι και στην Κάτω πόλη έμεναν οι ξένοι Έλληνες (από άλλη πόλη και ξένοι έμποροι), οι οποίοι έχτισαν τα πολύ όμορφα σπίτια που σώζονται μέχρι σήμερα και που «αντέγραψαν» και οι κάτοικοι της άνω πόλης.

5) Το 1870 η οικονομική άνθιση από το εμπόριο της σταφίδας έβαλε την Πάτρα να συναγωνίζεται πρωτεύουσες άλλων χωρών που σήμερα τις ζηλεύουμε.Τέτοια άνθιση που οι Πατρινοί ήθελαν χλιδή για την κεντρική τους πλατεία που ήταν αντάξια άλλων πόλεων. Έτσι δεν δίστασαν να την διακοσμήσουν με τα περίφημα σιντριβάνια!

6) Το 1875, στο Παρίσι γινόταν μια παγκόσμια έκθεση που περιείχε τα πάντα, όπως προϊόντα χυτοσίδηρου που έβγαζαν τα εργοστάσια της Γαλλίας αντίγραφα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Εκείνη την εποχή ο δήμαρχος Ρούφος είχε πάει προκειμένου να δει τα προϊόντα χυτοσίδηρου και τότε ήρθε σε επαφή με μια εταιρεία της Γαλλίας που είχε «φιγουρούνια». Κομμάτια που με τις συνθέσεις τους αργότερα (25 διαφορετικά) ήρθαν στην Πάτρα για να γίνουν τα σημερινά σιντριβάνια… Εξαιτίας της βαθιάς γνώσης του Τσίλλερ και του Άμβουργερ που συνδύασαν τους ελληνικούς μύθους και την παράδοση, έγινε η σύνθεση των σιντριβανιών που ζυγίζει 20-25 τόνους. Στην αρχή σκέφτηκαν να βάλουν το ένα στην Τριών συμμάχων και ευτυχώς δεν το έκαναν.

7) Πριν την «απλώσουν» ήταν μία από τις αρμονικότερες πλατείες του κόσμου.

1)      Η πόλη χωριζόταν στα δύο λόγο της μαύρης σταφίδας. Στην Πάνω πόλη γύρω από την Παντάνασσα έμεναν οι τότε κάτοικοι και στην Κάτω πόλη έμεναν οι ξένοι Έλληνες (από άλλη πόλη και ξένοι έμποροι) οι οποίοι έχτισαν τα πολύ όμορφα σπίτια που σώζονται μέχρι σήμερα και που «αντέγραψαν» και οι κάτοικοι της άνω πόλης.

2)      Το 1870 η οικονομική άνθιση από το εμπόριο της σταφίδας έβαλε την Πάτρα να συναγωνίζεται πρωτεύουσες άλλων χωρών που σήμερα της ζηλεύουμε. Τέτοια άνθιση που οι Πατρινοί ήθελαν χλιδή για την κεντρική τους πλατεία που ήταν αντάξια άλλων πόλεων. Έτσι δεν δίστασαν να την διακοσμήσουν με τα περίφημα σιντριβάνια!

3)      Το 1875. Στο Παρίσι γινόταν μια παγκόσμια έκθεση που περιείχε τα πάντα όπως προϊόντα χυτοσίδηρου που έβγαζαν τα εργοστάσια της Γαλλίας αντίγραφα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Εκείνη την εποχή ο δήμαρχος Ρούφος είχε πάει προκειμένου να δει τα προϊόντα χυτοσίδηρου και τότε ήρθε σε επαφή με μια εταιρεία της Γαλλίας που είχε «φιγουρούνια». Κομμάτια που με τις συνθέσεις τους αργότερα (25 διαφορετικά) ήρθαν στην Πάτρα για να γίνουν τα σημερινά σιντριβάνια… Εξαιτίας της βαθιάς γνώσης του Τσίλλερ και του Άμβουργερ που έβαλαν τους ελληνικούς μύθους και την παράδοσης έγινε η σύνθεση των σιντριβανιών που ζυγίζει 20-25 τόνους. Στην αρχή σκέφτηκαν να βάλουν το ένα στην τριών συμμάχων και ευτυχώς δεν το έκαναν.

4)      Πριν την «απλώσουν» ήταν μία από τις αρμονικότερες πλατείες του κόσμου.

8) Σίγουρα θα έχετε προσέξει τα λιοντάρια στο σιντριβάνια. Γιατί λιοντάρια;Γιατί πριν τα Αρχαία χρόνια ο μύθος έλεγε πως κυκλοφορούσαν λιοντάρια στην περιοχή. Να θυμίσουμε τον μύθο του Ηρακλή και το «Λεόντειο»!

9) Στο σιντριβάνι στο κάτω μέρος υπάρχει η Νύμφη Πηγή που συνδέθηκε με πολύτιμο νερό στην «τότε» Πάτρα. Ο μύθος της νύμφης έχει διαδοθεί σε όλο τον κόσμο και είναι φυσικά ελληνικός.

10) Ο Μαρσίας είναι το άγαλμα του πάνω σιντριβανιού. Ήταν περίφημος μουσικός κατά την μυθολογία, ο οποίος είναι γνωστός για την «μουσική έριδα» που είχε με τον θεό Απόλλωνα. Σύμφωνα με αυτόν, ο Μαρσίας είχε την τόλμη να καυχηθεί πως έπαιζε καλύτερα τον αυλό του, από ότι ο θεός την κιθάρα του και έτσι τον προκάλεσε σε αγώνα με διαιτητές τις Μούσες (τις βλέπουμε σήμερα επάνω στο θέατρο Απόλλων). Ο Απόλλων νίκησε γιατί τραγουδούσε μαζί με την κιθάρα, ενώ ο Μαρσίας δεν μπορούσε με τον αυλό. Η τιμωρία του Μαρσία ήταν φρικτή. Γδάρθηκε ζωντανός κρεμασμένος από δέντρο και από το δέρμα του κατασκευάστηκε ασκός, «ο περίφημος μάρσιπος». Όλες οι λεπτομέρειες αποτυπώνονται πάνω στο σιντριβάνι. Το πρωτότυπο του βρίσκεται στην είσοδο του Λούβρου.

11) Κάτω από τα σιντριβάνια υπάρχουν δύο δωμάτια που είναι επισκέψιμα σήμερα και στον οποίο υπήρχε μηχανισμός για να ανεβάζουν το νερό επάνω.

12) Τα ακριβότερα υλικά χρησιμοποιήθηκαν για το θέατρο Απόλλων. Πέτρα από την Τεργέστη, κάγκελα από την Αγγλία, αγάλματα από την Βιέννη, μάρμαρα από το Λιβόρνο, πέτρα από τον Αστακό και διάφορα άλλα. Είναι πιστό αντίγραφο της σκάλας του Μιλάνου.

13) Οι Γάλλοι μας έφτιαξαν και 400 στύλους φωτισμού. Σήμερα σώζονται δύοστην πλ. Γεωργίου και μάλιστα ο ένας είναι ακρωτηριασμένος.

14) Αν δεν υπήρχε ο Καποδίστριας δεν θα υπήρχε η Πάτρα. Παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει πουθενά ένα άγαλμά του. Σήμερα σώζονται 6 σελίδες-επιστολές που αναφέρει πως θα αναπτυχθεί η πόλη, πως θα αναπτύξει ευρωπαϊκό πρότυπο και θα μείνει στο μέλλον μια θαλάσσια πόλη με προσανατολισμό στην δύση.

Πηγή: patrasevents.gr

Σχόλια:

more recommended stories