ΠΑΤΡΑ: Το όλο σχέδιο για τον ποδηλατόδρομο (εντός πόλεως), ο ρόλος του και οι δυσκολίες

Ικανοποίηση υπάρχει από τους Πατρινούς για την έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο της μελέτης για την κατασκευή παραλιακής διαδρομής ποδηλατόδρομου από την Κανελλοπούλου μέχρι την Παπαφλέσσα.

Ο ποδηλατόδρομος αυτός είναι εντός πόλης, δηλαδή δεν θα βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο του λιμανιού, αλλά θα ξεκινά από την Κανελλοπούλου, θα περνά από την Ηρώων Πολυτεχνείου θα διανύει την Όθωνος Αμαλίας και θα φτάνει στην αρχή της Ακτής Δυμαίων στο ύψος της Παπαφλέσσα. Το όλο σχέδιο περιλαμβάνει ως επόμενο βήμα την προέκταση του στην Ακτή Δυμαίων, με κατάληξη το ύψος του Γλαύκου.

Ο ποδηλατόδρομος αυτός που θα διανύει ένα μεγάλο μέρος της νότιας Πάτρας, δεν θα έχει σαν σκοπό του την αναψυχή και την ψυχαγωγία των Πατρινών, αλλά κυρίως θα έχει έναν συγκοινωνιακό χαρακτήρα που ουσιαστικά θα καθιερώνει το ποδήλατο ως μεταφορικό μέσο, στον αστικό ιστό της Πάτρας.

Η διαδρομή αυτή θα είναι μέρος ενός δικτύου ποδηλατόδρομων, με παράλληλους άξονες που θα συνδέεονται και με άλλες περιοχές της Πάτρας (Ψηλαλώνια, Ρωμαϊκό Ωδείο, έξω Αγυιά) και θα έχει συνολικό μήκος, σύμφωνα με την μελέτη 33 χιλιομέτρων.

Στο πλαίσιο του  δικτύου αυτού έχει προβλεφθεί η δυναμική για να συνδέεται η διαδρομή  με άλλους μικρότερους ποδηλατόδρομους που είναι να δημιουργηθούν σε δρόμους του ιστορικού κέντρου της Πάτρας (βλέπε μέρος της Υψηλάτου, της Πατρέως, της Αράτου και της Καραϊσκάκη).

Η υλοποίηση του έργου είναι δύσκολη και δεν είναι κρυφό ότι υπάρχει αρκετός προβληματισμούς από πολλούς Πατρινούς για το κατά πόσο τα εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν.

Το σημείο που προβληματίζει και η πρόταση του Δήμου

Ο προβληματισμός από πλευράς του μελετητή, αλλά και των ειδικών, σε ότι αφορά την πρώτη  διαδρομή του ποδηλατικού δικτύου, έχει να κάνει με την Όθωνος Αμαλίας και συγκεκριμένα με το σημείο εκείνο όπου βρίσκεται το κτίριο του υπεραστικού σταθμού των λεωφορείων του ΚΤΕΛ.

Στο σημείο αυτό έχει παρατηρηθεί αρκετές φορές κυκλοφοριακό “έμφραγμα” λόγω της παρουσίας των λεωφορείων που δυσκολεύονται να πάρουν στροφή στο ύψος της Αράτου, αλλά και της Ζαΐμη για να φύγουν και για να φτάσουν στο σταθμό.

Η ύπαρξη του ποδηλατόδρομου που αναγκαστικά θα έχει ένα συγκεκριμένο πλάτος για την άνετη μετακίνηση των ποδηλάτων θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.

Για τον λόγο αυτό ο Δήμος έχει προτείνει στην διεύθυνση του Υπεραστικού ΚΤΕΛ να μετακινηθεί από το κτίριο που βρίσκεται στην Ακτή Δυμαίων όπου εκεί διαθέτει δικό της ιδιόκτητο χώρο η εταιρεία, διευκολύνοντας την εύρυθμη λειτουργία του κέντρου της πόλης, αλλά και την παρουσία του ποδηλατόδρομου.

Αυτό είναι ένα θέμα που δυσκολεύει την υλοποίηση του έργου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο ποδηλατόδρομος δεν θα προχωρήσει. Μέχρι ώρας πάντως το Υπεραστικό ΚΤΕΛ δεν φαίνεται να βλέπει με θετικό μάτι την πρόταση του Δήμου και αυτό που επιδιώκει είναι να μετακινηθεί στους Μύλους του Αγίου Γεωργίου, κάτι που και πάλι δεν πρόκειται να διευκολύνει την παρουσία του ποδηλατόδρομου.

Το έργο, ωστόσο, θα προχωρήσει, παρά τις όποιες δυσκολίες, ενώ ήδη έχει ενταχθεί σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΠΑ).

Πηγή

Σχόλια:

more recommended stories