Ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΙΝΑ για την δίκη που είναι να γίνει για το θέμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή της Έξω Αγυιάς, μετά από μήνυση που άσκησε ιδιοκτήτης σε τρεις πολίτες.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Στις 25 Μαΐου θα βρεθούν στο εδώλιο τρεις εκλεκτοί συμπολίτες μας, αγωνιστές ενάντια στην αυθαιρεσία των εταιριών κινητής τηλεφωνίας: οι Γιάννης Μαντάς, Δημήτριος Αγγελόπουλος και ο συνάδελφός μας γιατρός Ανδρέας Ηλιάδης.

Με μια πραγματικά …fast track διαδικασία, μέσα σε 6 μήνες από την μήνυση του ιδιοκτήτη της οικείας που “φιλοξενεί” κεραιοσύστημα 2 εταιριών σε απόσταση αναπνοής από σχολεία, γυμναστήρια και μέσα σε πυκνό οικιστικό ιστό στην Αγυιά, ορίστηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πατρών η εκδίκαση της υπόθεσης.

Το “έγκλημα” των τριών αυτών συμπολιτών μας: η διαμαρτυρία -μαζί με εκατοντάδες κατοίκους της γειτονιάς και άλλων περιοχών της πόλης μας- για την παρουσία του δικτύου ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπουν οι συγκεκριμένες κεραίες.

Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει στο επίπεδο β ως δυνητικά καρκινογόνες. Η “ένδυση” της δίωξης: εξύβριση, αυτοδικία και φθορά ξένης περιουσίας. Δίωξη ενάντια σε ανθρώπους που έχουν ταχθεί στην υπεράσπιση της ζωής και της υγείας του ανθρώπου.

Η ΕΙΝΑ έχει βρεθεί μαζί, μέσα στις κινητοποιήσεις των κατοίκων ενάντια στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, χρόνια τώρα. Γνωρίζουμε τις δίκαιες αντιδράσεις των κατοίκων των γειτονιών της Πάτρας, γνωρίζουμε το δίκαιο του αγώνα τους για την υπεράσπιση της υγείας των παιδιών τους.

Γνωρίζουμε τη δύναμη των εταιριών κινητής τηλεφωνίας και τα οικονομικά συμφέροντα που πρεσβεύουν, τις αυθαιρεσίες που τους επιτρέπει ο -σκόπιμα- ελλειπής έλεγχος και νομοθεσία του κράτους προκειμένου να διογκώνουν τα κέρδη τους εις βάρος της υγείας των πολιτών.

Υπάρχει τεχνολογία που ελαχιστοποιεί τις βιολογικές συνέπειες από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που όμως κοστίζει γι αυτές τις εταιρίες. Οι συμπολίτες μας αυτοί δεν είναι μόνοι τους.

Είμαστε δίπλα στους πολίτες των επιτροπών αγώνα ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Καλούμε τον Ιατρικό Σύλλογο να κινητοποιηθεί και να πάρει θέση για την επικινδυνότητα των κεραιών, να σταθεί στο πλάι των κατοίκων.

Καλούμε το Δικηγορικό Σύλλογο Πατρών να υπερασπιστεί μαζί με τους κατοίκους την “αρχή της προφύλαξης”, αυτή που υπερασπίζονται έμπρακτα οι κατηγορούμενοι.

Καλούμε το Δήμο της Πάτρας που σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο τάχθηκε με τους κατοίκους και απαίτησε την απομάκρυνση των κεραιών από σχολεία, γυμναστήρια, νοσοκομεία, ιδρύματα κλπ.να κινητοποιηθεί ενάντια σε αυτή τη δίωξη.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι εξαγγελίες της πολιτείας για την εφαρμογή της τεχνολογίας 5G πρέπει να ελεγχθούν όσον αφορά την ασφάλειά τους. Στην δίκη στις 25 Μαΐου, θα είμαστε όλοι και όλες εκεί».