ΠΑΤΡΑ: Αντέχει έναν σεισμό σαν και αυτόν της Κω; Οι επιστήμονες απαντούν

Είμαστε θωρακισμένοι έναντι ενός ισχυρού σεισμού; Μπορούν να αντέξουν τα κτίρια της Πάτρας την επέλαση του Εγκέλαδου, ακόμα και εάν έχει ένταση 6,6 Ρίχτερ, όπως συνέβη στην Κω;

Λίγες ώρες μετά τον σεισμό που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν δύο άτομα την ζωή τους, το ερώτημα που εγείρεται είναι κατά πόσο η Πάτρα είναι θωρακισμένη έναντι μιας πραγματικά πολύ μεγάλης δοκιμασίας.

Πρόκειται για ζήτημα που απασχολεί την κοινωνία, για προφανείς λόγους ασφαλείας. Κάθε φορά που τίθεται, η απάντηση είναι μερικώς καθησυχαστική: Εχουμε κατά βάση γερά κτίρια. Τι γίνεται όμως με αυτά που είναι κατασκευασμένα με παρωχημένους κανονισμούς;

Οπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος, Βασίλης Αϊβαλής, από τον προηγούμενο σεισμό του 2008, που είχε σημειωθεί στην Κ. Αχαΐα, είχε διαφανεί ότι η Πάτρα μπορεί να αντέξει ισχυρό σεισμό. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό, δεδομένου ότι σχεδόν δέκα χρόνια μετά, η αντοχή των κτιρίων δεν είναι ίδια. Πολύ περισσότερο όταν η συγκυρία (ύφεση, ΕΝΦΙΑ) δεν επιτρέπει καν τη συντήρηση.

«Από την επιθεώρηση που είχε γίνει από τον ΟΑΣΠ στον σεισμό του 2008 είχε διαπιστωθεί ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα στα κτίρια της Πάτρας. Ηδη εμείς έχουμε δημιουργήσει ως ΤΕΕ ένα μητρώο με μηχανικούς, που σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, την Πυροσβεστική και όλους τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς να είμαστε παρόντες από τις πρώτες ώρες στις περιοχές που θα πληγούν από τον σεισμό» σημειώνει στην “Πελοπόννησο” ο κ. Αϊβαλής.

Σχόλια:

more recommended stories