Πάτρα: 95% συρρικνώθηκε η κατασκευή κατοικίας το διάστημα 2007-2016

«Μελαγχολική» χαρακτηρίζει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) την εικόνα που παρουσιάζει ο κλάδος των κατασκευών, εν όψει της 64ης Γενικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολιτικών Μηχανικών (ECCE), που φιλοξενείται στην Αθήνα, από τις 20 έως τις 22 Οκτωβρίου.

Περιγράφοντας αυτή τη «μελαγχολική» εικόνα, το ΤΕΕ αναφέρει ότι αποτυπώνεται μέσω της ύφεσης 62,5% στον κύκλο εργασιών στις Υποδομές μεταξύ 2008-2013, με τις σχετικές επενδύσεις να συρρικνώνονται από το 3,7% του ΑΕΠ το 2006, σε 1,1% το 2015.

Παράλληλα, όπως τονίζει το ΤΕΕ, οι επενδύσεις στην κατασκευή κατοικίας στην Ελλάδα συρρικνώθηκαν κατά 95% το διάστημα 2007-2016, αποτελώντας την χειρότερη επίδοση σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη.

Κατά το Επιμελητήριο, «η κατάσταση αυτή επηρεάζεται άμεσα από τις πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων που επιβάλλουν οι διεθνείς συμφωνίες της χώρας μας». Το ΤΕΕ επισημαίνει ότι η έξοδος από την κρίση στον κατασκευαστικό τομέα είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον γενικότερο οικονομικό προσανατολισμό.

«Υπάρχουν λύσεις, αρκεί να θέλουμε να τις δούμε, να τις μελετήσουμε, να τις εφαρμόσουμε και να δουλέψουμε. Εμείς, στο ΤΕΕ, έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις προς την κυβέρνηση για να υπάρξει γρήγορα ένα αναπτυξιακό σοκ στα ακίνητα και στις κατασκευές. Γίνεται, αρκεί να υπάρχει θέληση και αποτελεσματικότητα», δήλωσε ο ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, στην 64η Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολιτικών Μηχανικών (ECCE), που φιλοξενείται στην Αθήνα, από σήμερα  μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου 2016.

Σχόλια:

more recommended stories