Πάτρα: Το σχέδιο της δημοτικής Αρχής για την παράταση λειτουργίας του ΧΥΤΑ της Ξερόλακας- ΔΕΙΤΕ τι έργα περιλαμβάνει

Παράταση ζωής στον Χώρο Υγειονομικής Ταφή Απορριμμάτων της Ξερόλακας επιχειρεί να δώσει η δημοτική Αρχή της Πάτρας με σχετικό θέμα που εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης, θέμα το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή αναχώματος στον ΧΥΤΑ  καθώς και εν γένει εργασίες βελτίωσης προς αύξηση χωρητικότητάς του. Το ζήτημα έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις από μερίδα των κατοίκων της Βούντενης και της ευρύτερης περιοχής.

Και τούτο γιατί οι συμπολίτες βλέπουν τον ΧΥΤΑ, όχι μόνο να μην κλείνει όπως διαχρονικά υπόσχονται τα τελευταία χρόνια, προεκλογικά, τοπικοί άρχοντες, αλλά να επεκτείνεται και να συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά.

Σύμφωνα με την εισήγηση του Αντιδημάρχου Πολεοδομικού Σχεδιασμού Περιβάλλοντος και Έργων Υποδομής, Παύλο Στάμο οι εργασίες για το ανάχωμα θα κοστίσουν 1,5εκ. ευρώ ενώ οι συνολικές παρεμβάσεις που εντάσσονται στα εμπροσθοβαρή έργα του ΕΣΠΑ 2014-2020, ξεπερνούν σε προϋπολογισμό τα 2εκ. ευρώ.

Τι όμως σχεδιάζει να κατασκευάσει η δημοτική Αρχή Πελετίδη στην Ξερόλακα και με ποιο σκοπό; Περιγραφή των εργασιών που προγραμματίζονται όπως αυτές προσδιορίζονται στο θέμα που καλείται να συζητήσει αύριο Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας:

“Το έργο αφορά την κατασκευή τοίχου αντιστήριξης, ο οποίος προτείνεται να κατασκευαστεί σε θέση κατάντη του υφιστάμενου τοίχου αντιστήριξης στον πόδα του πρανούς του ΧΥΤΑ Πάτρας και σε ευθύγραμμη διάταξη με συνολικό μήκος κατασκευής του τοίχου επί πασσάλων 115,60μ, καθώς και προέκταση αυτού, ως τοίχου προβόλου μορφής L παράλληλα με την οδό πρόσβασης στο ΧΥΤΑ σε μήκος 15μ που θα κατασκευαστεί ως δύο ανεξάρτητα τμήματα μήκους 7,50μ έκαστο.

Με το έργο αυτό θα εξασφαλίζεται η πλήρης ευστάθεια του ΧΥΤΑ, η δυνατότητα ελέγχου και περιορισμού των αστοχιών ως προς καθιζήσεις, η ασφαλής από περιβαλλοντικής άποψης διαχείριση των στραγγισμάτων και βιοαερίου τόσο κατά τον εναπομείναντα χρόνο ζωής του ΧΥΤΑ, όσο και μετά την οριστική αποκατάστασή του και εν γένει η ασφαλής και αξιόπιστη λειτουργία του μέχρι την οριστική πλήρωσή του και την έναρξη της τελικής αποκατάστασης.

Επίσης εξασφαλίζεται η επέκταση του ΧΥΤΑ κατά ένα τμήμα αυτού, στο οποίο έχουν μεν αποτεθεί απορρίμματα κατά τα αρχικά στάδια ανάπτυξης του ΧΥΤΑ, αλλά οι ανάγκες για περαιτέρω απόθεση μέχρι την κατασκευή και έναρξη λειτουργίας των σχεδιαζόμενων έργων διαχείρισης αποβλήτων σύμφωνα με τον εθνικό και περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης καθιστούν απαραίτητη την εξεύρεση πρόσθετου χώρου διάθεσης.”

Στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης αναμένεται να παραβρεθούν και οι ανησυχούντες κάτοικοι που θέλουν να ακούσουν από αρμόδια χείλη τι μέλλει γενέσθαι με τον ΧΥΤΑ της Ξερόλακας.

thebest.gr

Σχόλια:

more recommended stories