Προβληματισμό σε αρκετούς έχει προκαλέσει η διαμονή 40 περίπου προσφύγων της Συρίας στην ξενοδοχειακή μονάδα του Rio Beach, στο Ρίο.

Αυτό που προκαλεί απορία είναι ότι κανείς από τους εμπλεκόμενους φορείς της Πάτρας δεν γνώριζε κάτι για το θέμα, με τον Δήμο και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος να δηλώνουν άγνοια.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά πρόκειται για 40 πρόσφυγες που διέμεναν μέχρι στιγμής σε περιοχές της Βορείου Ελλάδας και ήρθαν στην Πάτρα πιθανότατα μέσα από συμφωνία που έκλεισε κάποια ΜΚΟ με τον ιδιοκτήτη της ξενοδοχειακής μονάδας.

Οι πρόσφυγες θα μείνουν στο ξενοδοχείο με ευθύνη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. «Δεν είναι θέμα αντιδράσεων, ούτε έχουμε κάποιο πρόβλημα με τους ανθρώπους» τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής, Γιώργος Κοτοπούλης στο patrasevents.gr.

«Απλά κανείς από τους υπευθύνους δεν μας είχε ενημερώσει. Θεωρούμε ότι θα έπρεπε να είχε γίνει σύσκεψη για το θέμα, με συμμετοχή όλων των φορέων για να παρθούν όλες οι απόψεις υπόψη και να αποφασίσουμε από κοινού για το ζήτημα».

Ο ΣΚΕΑΝΑ θεωρεί ότι η επιλογή της περιοχής του Ρίου για την διαμονή προσφύγων δεν είναι σωστή. «Το Ρίο είναι μία από τις πιο τουριστικές περιοχές της Πάτρας και πιστεύουμε ότι οι επαγγελματίες της εστίασης θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις από αυτή την εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση περιμένουμε να δούμε.

Ωστόσο, είμαστε στο πλευρό αυτών των ανθρώπων και θα βοηθήσουμε και εμείς από την πλευρά μας όσο μπορούμε για να έχουν μια καλύτερη τύχη».Αυτό που δεν έχει απαντηθεί μέχρι στιγμής από κανέναν είναι ο σκοπός του ερχομού τους στην Πάτρα.

Θέλουν να μείνουν στην αχαϊκή πρωτεύουσα ή επέλεξαν την πόλη πιστεύοντας ότι θα βρίσκονται πιο κοντά στο όνειρο τους που είναι το ταξίδι τους στο εξωτερικό; Το πιθανότερο είναι το δεύτερο σενάριο.

Πάντως, οι πρόσφυγες θα αναγκαστούν να μείνουν για αρκετούς μήνες εδώ, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να έρθουν άλλες περίπου 160 εύπορες και ευκατάστατες οικογένειες Συρίων για να διαμείνουν στο ξενοδοχείο.

patrasevents.gr