Πάτρα: Η διαφθορά, τα ευτελή είδωλα, οι χαμηλής αξίας συρμοί – Δεν περνάμε κρίση, αλλά παρακμή

Πάτρα: Η διαφθορά, τα ευτελή είδωλα, οι χαμηλής αξίας συρμοί – Δεν περνάμε κρίση, αλλά παρακμή

Η «μάχη» μεταξύ ειδώλων και προτύπων ολοκληρώθηκε πριν λίγο στο συνεδριακό κέντρο του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

Ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, ψυχολόγοι, φοιτητές και γονείς συζήτησαν πώς μπορούν να γείρουν τη ζυγαριά της προβολής υπέρ των προτύπων, μέσω των σύγχρονων ΜΜΕ.

Η ημερίδα με τίτλο: «Πρότυπα Vs είδωλα στα σύγχρονα ΜΜΕ» αποτέλεσε καρπό της σύμπραξης έξι φορέων της περιοχής οι οποίοι είναι οι: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Πατρέων και η εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ».

Η ημερίδα πραγματοποιείθηκε στο κεντρικό αμφιθέατρο του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας μέχρι τις 9μ.μ.

Στο πλαίσιο της ημερίδας, διακεκριμένοι επιστήμονες, αλλά και σύγχρονα είδωλα, μίλησαν βιωματικά, συμβουλεύσαν επαγγελματίες κοινωνικών και εκπαιδευτικών φορέων, γονείς, φοιτητές και σπουδαστές πώς να διαχειριστούν τη μίμηση αρνητικών μοντέλων συμπεριφοράς από τους νέους.

Ακόμα και οι λέξεις πρότυπο και είδωλο τελούν στις μέρες μας υπό ερμηνευτική σύγχυση. Επομένως καλούμαστε, με αφορμή τη σημερινή ημερίδα, κληθήκαμε να θυμηθούμε εκ νέου τις σημαίνουν οι δύο όροι.

Ως πρότυπο θεωρείται το πρόσωπο, η πράξη, η κατάσταση ή ο θεσμός, που είναι άξιο για μίμηση, εξαιτίας των διαχρονικά θετικών του χαρακτηριστικών και της θετικής διείσδυσης στην κοινωνία.

Στον αντίποδα το είδωλο, το οποίο αποτελεί καθαρό προϊόν των ΜΜΕ, είναι το πρόσωπο που μυθοποιείται και προβάλλεται έντεχνα και συστηματικά κυρίως για την εξωτερική του αψεγάδιαστη εμφάνιση και όχι για την πνευματική του στάθμη και το θετικό του έργο. Τα είδωλα προέρχονται κυρίως από τον χώρο της μόδας, του αθλητισμού, τον καλλιτεχνικό χώρο και σπανιότερα από την πολιτική ζωή του τόπου.

Προσκεκλημένοι ήταν αξιόλογοι ομιλητές όπως ο καθηγητής Εγκληματολογίας Γιάννης Πανούσης, ο δημοσιογράφος Πάνος Σόμπολος κ.ά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η βιωματική εμπειρία έκθεσης στα ΜΜΕ από τον τραγουδιστή Λούκα Γιώρκα.

pelop

Σχόλια:

more recommended stories