Πάτρα: Δυστυχώς απόψε θα βρέχει!

Μπορεί οι καιρικές συνθήκες απόψε να μην το επιτρέπουν να το απολάυσουμε, αλλά ο ουρανός, θα γεμίσει πεφταστέρια, καθώς από απόψε μέχρι  και μέσα Νοεμβρίου είναι το διάστημα συνήθως, με τις περισσότερες βροχές μετεωριτών.

Ήδη Δρακοντίδες, Ωριωνίδες και Λεοντίδες «χορεύουν» στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου, δημιουργώντας απίθανες εικόνες…

Η αρχή θα γίνει από τις Δρακοντίδες.

Η ετήσια βροχή μετεωριτών, Δρακοντίδες, κορυφώνονται αργά το βράδυ της Παρασκευής και του Σαββάτου, προσφέροντας μια τέλεια ευκαιρία να δούμε ακόμα και 24 πεφταστέρια την ώρα!

Ενώ κάθε χρόνο βλέπουμε περίπου 20 διάττοντες αστέρες την ώρα στις ώρες αιχμής, τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί απροσδόκητα τα ποσοστά και έχουμε «καταιγίδες μετεωριτών».

Το ακτινοβόλο σημείο των συγκεκριμένων διαττόντων φαίνεται να είναι η κεφαλή του αστερισμού του Δράκοντα, από όπου έχουν πάρει και το όνομά τους. Ο αστερισμός είναι ο 8ος μεγαλύτερος σε ολόκληρο τον ουρανό.

Ο κομήτης του Χάλεϊ και οι Ωριωνίδες

Μέσα στο Φθινόπωρο παρατηρούνται και οι Ωριωνίδες, 21 και 22 Οκτωβρίου. Αν και οι Ωριωνίδες διαρκούν σχεδόν ολόκληρο τον Οκτώβριο, η βροχή αυτών των πεφταστεριών κορυφώνεται αυτές τις δύο ημέρες. Το όνομά τους το οφείλουν στον αστερισμό του Ωρίωνα και δημιουργούνται από την «ουρά» που έχει αφήσει πίσω του ο κομήτης του Χάλεϊ.

Η βροχή από τις γνωστές Ωριωνίδες κορυφώνεται το βράδυ της Παρασκευής (21/10) προς τα ξημερώματα του Σαββάτου στο βόρειο ημισφαίριο, το οποίο περιλαμβάνει και την Ελλάδα.

Οι Ωριωνίδες (μέσης έντασης βροχή διαττόντων) κάνουν την εμφάνιση τους κάθε χρόνο το Φθινόπωρο, από αρχές Οκτωβρίου έως και τις αρχές Νοεμβρίου.μΠΟΡΕΊ

Σχόλια:

more recommended stories