Ξεκινά σήμερα το Patras Science Festival

Ξεκινά σήμερα το Patras Science Festival

To Patras Science Festival έρχεται και φέτος στην Πάτρα για να μας παροτρύνει να ζήσουμε τη χαρά της επιστήμης και να μας εξοικειώσει με πολλά επιστημονικά επιτεύγματα, μέσα από διαδραστικές εκθέσεις, εργαστήρια, πειράματα, ομιλίες και άλλες δράσεις. Ανάμεσά στις δράσεις αυτές είναι και οι επιστημονικές συνεδρίες σε δημοφιλή στέκια της πόλης -τα γνωστά cafes scientifiques– που θα παρουσιαστούν κυρίως τα απογεύματα της Πέμπτης 3 και της Παρασκευής 4 Μαΐου, με ελεύθερη πάντα είσοδο για το κοινό.

Την Πέμπτη 3 Μαΐου, στις 19:00, στον Συνδετήρα«Χιούμορ και Μαθηματικά» έχουν την τιμητική τους, καθώς ο μαθηματικός και συγγραφέας Στάμος Τσιτσώνης θα επιχειρήσει μία ερμηνευτική προσέγγιση των μαθηματικών στην ψυχολογία του χιούμορ, με αυτόν τον τίτλο. Ο Στάμος Τσιτσώνης είναι επίσης μεταφραστής πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, graphic novels και μαθηματικής λογοτεχνίας, ενώ δίδαξε για πολλά χρόνια στη Σχολή Μωραΐτη και στο Κολλέγιο Αθηνών.

Στη διάλεξή του θα απαντήσει μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με μαθηματικά και χιούμορ, ενώ παράλληλα θα συζητήσει με το κοινό τις ερμηνείες του Άρθουρ Κέσλερ και του Τζον Άλλεν Πάουλος που συνδέουν το χιούμορ με τη θεωρία των καταστροφών. Πρόκειται για μία συζήτηση, η οποία παρά το «καταστροφικό» της περιεχόμενο, θα γίνει ευχάριστα ανατρεπτική, επομένως, αναπόδραστα, θα έχει χιούμορ.

Αμέσως μετά (Πέμπτη 3 Μαΐου, στις 20.00 και πάλι στον Συνδετήρα) ο Αλέξανδρος Μωρέλας, βιολόγος-φαρμακοποιός και αρθρογράφος για θέματα επιστήμης και τεχνολογίας θα δώσει μία ομιλία που θα εστιάσει στο παράδοξο του χάσματος που παρατηρείται μεταξύ του μέλλοντος που φαντάζεται η ανθρωπότητα και σε αυτό που τα στοιχεία δείχνουν ότι πιθανολογικά μπορεί να προκύψει.

Γιατί το μέλλον παρουσιάζεται συστηματικά ως δυστοπικό και τι ρόλο διαδραματίζουν MME, συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας αλλά και το Hollywood; Σε αυτή την εκδήλωση, με τίτλο «Πώς φανταζόμαστε το μέλλον;» θα γίνει μια προσπάθεια να απαντηθούν παρόμοια ερωτήματα και θα παρουσιαστεί ένα ρεαλιστικά αισιόδοξο μέλλον, βασισμένο στις τελευταίες τεχνολογικές και επιστημονικές ανακαλύψεις.

Την Παρασκευή 4 Μάϊου, στις 19.00, στο καφέ Γέφυρες, σειρά έχει ο Ιωάννης Μπαζιώτης και «Η ανακάλυψη του διαστήματος στην Ανταρκτική μέσω NASA». Ο καθηγητής συμμετείχε στη μόνη οργανωμένη αποστολή της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) για τον εντοπισμό μετεωριτών. Η φετινή αποστολή ήταν η 41η αποστολή Antarctic Search for Meteorites (ANSMET), την οποία η NASA έχει καθιερώσει από το 1976 και η επιστροφή στη χώρα μας, έλαβε χώρα μόλις στις 9 Φεβρουαρίου 2018, έπειτα από ταξίδι 2,5 μηνών.

Η μελέτη των μετεωριτών μάς αποκαλύπτει τα μυστικά τους, όπως την ηλικία και τις διαδικασίες σχηματισμού τους, την προέλευση του νερού, την ανάπτυξη της ζωής. Συλλέχθηκαν 263 μετεωρίτες με διαφορετική προέλευση, τόσο από τον αστεροειδή Vesta, από τη Σελήνη, όπως επίσης από τα ενδότερα τμήματα των πυρήνων πλανητοειδών. Ο κ. Μπαζιώτης θα μιλήσει για τις συνθήκες περιβάλλοντος και τους κινδύνους που αντιμετώπισε η ομάδα στην Ανταρκτική.

Λίγο αργότερα, την Παρασκευή στις 20:30, στο θέατρο act, θα παρουσιαστεί η… επιστήμη επί σκηνής. Πρόκειται για το θεατρικό «The Science of CSI: Έγκλημα στο Εργαστήριο», μία πρωτότυπη επιστημονική θεατρική παράσταση από τους Science Reactors.

Πώς γίνεται μια εξέταση DNA; Τι είναι τα εντυπώματα και τι σχέση έχουν με τα αποτυπώματα; Πώς βοηθάει η τεχνολογία στην ανίχνευση ενός εγκλήματος και τί σχέση έχει ένας 3D… scanner; Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ερωτήσεις που καλούνται να απαντήσουν οι επιστήμονες στην παράσταση. Μια ερευνήτρια βρίσκεται νεκρή κάτω από παράδοξες συνθήκες. Ήταν, όμως, φόνος ή εργαστηριακό ατύχημα;

Η επιστήμη και ο σημαντικός ρόλος της έρευνας πίσω από τις αγαπημένες μας αστυνομικές τηλεοπτικές σειρές αποκαλύπτονται και μας προσκαλούν σε μια βραδιά γεμάτη μυστήριο, χιούμορ και επιστημονικά παράδοξα. «Έγκλημα στο Εργαστήριο» και …η παράσταση αρχίζει!

Το βράδυ της Παρασκευής, η ομάδα των Science Reactors μας προσκαλεί για ένα μοναδικό Stand-up Science «Επικοινωνώντας την επιστήμη… αλλιώς!», στις 22:00, στο tag café.

Πόσο χιούμορ μπορεί να κρύβει η Επιστήμη; Oι Science Reactors με εμπειρία στην επικοινωνία της επιστήμης – καθώς όλοι υπήρξαν πρώην famelabers – «δοκιμάζουν» έναν νέο τρόπο διάχυσης της γνώσης προς το ευρύ κοινό: το Stand-up science έχοντας ως πρότυπο το Stand- up comedy. Μέσα σε πέντε λεπτά παρουσιάζουν με τρόπο ελκυστικό, χιουμοριστικό και κατανοητό ένα επιστημονικό θέμα αναδεικνύοντας και τις δικές τους επικοινωνιακές ικανότητες κυρίως όμως την αγάπη και το πάθος τους για την ίδια την επιστήμη!

Εκτός, λοιπόν, από τα πολύ ενδιαφέροντα επιστημονικά δρώμενα που θα φιλοξενηθούν στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ (από την Τετάρτη 2 έως και την Κυριακή 6 Μάϊου) και την εντυπωσιακή τελετή έναρξης με τους διαπρεπείς καθηγητές κ. Γεώργιο Χρούσο και κ. Σταμάτη Κριμιζή, το Patras Science Festival επιφυλάσσει ευχάριστες εκπλήξεις και ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και στα κεντρικά καφέ της πόλης. Σας περιμένουμε να «ζήσουμε τη χαρά της επιστήμης», όπως μας παροτρύνει και το σχετικό motto της φετινής διοργάνωσης.

Γενικές Πληροφορίες:

Διάρκεια: 2 Μαΐου – 6 Μαΐου

Είσοδος Ελεύθερη

Patras Science Festival 2018

www.patras-science-festival.gr

Σχόλια:

more recommended stories