ΕΡΕΥΝΑ: Η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στη Δυτική Ελλάδα – Νομική, ΤΕΙ και ΕΑΠ

Μεγάλη έρευνα της “Πελλοπόνησος”: Η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στη Δυτ. Ελλάδα – Νομική, ΤΕΙ και ΕΑΠ

Α’ ΜΕΡΟΣ

Περίοδος εξελίξεων αυτή που διανύουμε για τον εκπαιδευτικό χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Δυτική Ελλάδα. Μέχρι το τέλος του ακαδημαϊκού έτους αναμένονται αξιοσημείωτες εξελίξεις για το Πανεπιστήμιο Πατρών, το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και το ΕΑΠ.

Οι ζυμώσεις έχουν ξεκινήσει σχεδόν από τις αρχές του 2018 χωρίς ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η οποία ανοίγει μέτωπα να τα έχει προηγουμένως προετοιμάσει κατάλληλα και κυρίως να πλαισιώνονται από μελέτη και συγκεκριμένο σχεδιασμό.

Τρία είναι τα βασικά σημεία στα οποία επικεντρώνεται την περίοδο αυτή ο σχεδιασμός:

Α. Η ίδρυση της 4ης Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Β. Η διερεύνηση μορφών συνεργασίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

Γ. Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, βαδίζοντας πλέον το 21ο έτος της ύπαρξής του, κατέχει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της εκπαιδευτικής πίτας εισάγοντας επιπλέον καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Είναι σημαντικό ότι και τα τρία εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν βρει έναν κώδικα επικοινωνίας και συνεργασίας. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το Patras IQ το οποίο αποδεικνύει στην πράξη τη δυναμική της συνέργειας.

Η ΝΟΜΙΚΗ

Η είδηση της πιθανής ίδρυσης της 4ης Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών βγήκε από το αναπτυξιακό συνέδριο στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου. Η μνεία έγινε από την Πάτρα, αρχικά από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και εν συνεχεία από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η πανεπιστημιακή κοινότητα της Πάτρας δήλωσε από την πρώτη στιγμή έτοιμη για να προχωρήσει σε αυτό το μεγάλο βήμα που αποτελούσε πάγιο αίτημά της ώστε να ολοκληρωθεί σε επίπεδο σχολών το πανεπιστήμιό μας. Απέναντι όμως στην εξέλιξη αυτή σηκώθηκε κύμα αντιδράσεων από πανεπιστημιακούς, αυτοδιοικητικούς, νομικούς και άλλους κύκλους της χώρας. Ολοι έθεσαν προϋποθέσεις και ενστάσεις έναντι των οποίων οι φορείς της Δυτικής Ελλάδας κράτησαν χαμηλό προφίλ αφήνοντα σαν ξεσπάσει το κλίμα και έχοντας φυσικά εξασφαλίσει τη δημόσια ανακοίνωση.

Εναντι των αντιδράσεων υπήρξαν μεμονωμένες τοποθετήσεις εκ μέρους της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Οι πληροφορίες της «Π» αναφέρουν ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται να υπάρξουν συναντήσεις οι οποίες θα καθορίσουν το μέλλον των εξελίξεων.

ΤΟ ΤΕΙ

Στο ίδιο συνέδριο έπεσε και ο σπόρος της συνεργασίας μεταξύ τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος. Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της Επιτροπής η οποία συστάθηκε μεταξύ των δύο ιδρυμάτων με σκοπό τη διερεύνηση μορφών συνεργασίας τους. Η χθεσινή Σύνοδος των Πρυτάνεων των ΤΕΙ της χώρας στην οποία προεδρεύει ο πρύτανης του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Τριανταφύλλου έβαλε τη σφραγίδα του για τον ενιαίο χώρο ανώτατης εκπαίδευσης. Μάλιστα με την ανακοίνωσή της, η Σύνοδος, αναφέρει «δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματωθούν εάν δεν βρίσκαμε στο πρόσωπο του υπουργού Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων καθηγητή Κωνσταντίνο Γαβρόγλου έναν ειλικρινή, ακούραστο, επίμονο και αποτελεσματικό συνοδοιπόρο». Στην ανακοίνωση που έστειλε αργά το απόγευμα ο κ. Γαβρόγλου απαντά: «Ηδη, οι επιτροπές μεταξύ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ συνεχίζουν το έργο τους και το υπουργείο περιμένει τις τελικές τους προτάσεις. Συνεπώς, η δυναμική που έχει αναπτυχθεί στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν θα ανακοπεί, τουλάχιστον όχι με ευθύνη του υπουργείου».

ΤΟ ΕΑΠ

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο αριθμεί σήμερα 19.054 προπτυχιακούς φοιτητές, 18.509 μεταπτυχιακούς και 90 υποψήφιους διδάκτορες. Κάθε χρόνο εμφανίζει ανάπτυξη νέων καινοτόμων προγραμμάτων ανταποκρινόμενο στις νέες απαιτήσεις που διαμορφώνει η αγορά εργασίας. Σήμερα, προσφέρει συνολικά 32 προγράμματα σπουδών και 209 θεματικές ενότητες. Οι αποφοιτήσαντες φτάνουν περίπου τους 30.000 ενώ έχει χορηγήσει περί τα 46 διδακτορικά. Αξιοσημείωτο είναι το εκδοτικό του έργο το οποίο σήμερα αριθμεί περί τα 746 βιβλία. Εχει χορηγήσει από το 1998 μέχρι τώρα 11.885 υποτροφίες βάσει κριτηρίων και 1.269 ως υποτροφίες αριστείας. Σήμερα λειτουργεί παραρτήματα σε 10 πόλεις (Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Πάτρα – Ηράκλειο – Ιωάννινα – Κομοτηνή – Ξάνθη – Πειραιά – Λάρισα) όπου πραγματοποιούνται και οι ομαδικές συμβουλευτικές συναντήσεις των φοιτητών κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους. Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει ένα σημαντικό άνοιγμα στην κοινωνία με δράσεις εκπαιδευτικού, ενημερωτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Το πλεονέκτημα του ανεξάρτητου και υγιούς ταμείου που διαθέτει, του επιτρέπει να επενδύει σε συνεργασίες και προγράμματα με στόχο την ενίσχυση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού του έργου.

Τα αίτημα για την ίδρυση Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών δεν διατυπώθηκε για πρώτη φορά φέτος. Με αποφάσεις τους παλιότερα Δημοτικά και Νομαρχιακά Συμβούλια είχαν καταθέσει σχετικό αίτημα χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρξει ανταπόκριση. Κάπου το είχε ξεχάσει η πόλη, και μάλιστα οι περισσότεροι αγνοούσαμε κάν το αίτημα.

Η πρόσφατη επαναδιατύπωσή του έγινε από το Πανεπιστήμιο Πατρών και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και όπως φάνηκε βρήκε άμεση ανταπόκριση σε κυβερνητικό επίπεδο καρπός της οποίας ήταν οι ανακοινώσεις του Φεβρουαρίου.

«Είναι ένα πάγιο αίτημα για την ολοκλήρωση των σχολών του πανεπιστημίου μας» μας έχει τονίσει η πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου προσθέτοντας: «Η ίδρυση μιας σχολής απαιτεί μία ολόκληρη προεργασία κι ένα πακέτο προϋποθέσεων. Δεν θα γίνει αύριο. Εχουμε κάνει ήδη κάποιες συζητήσεις και είναι ώριμη η περίοδος για να γίνει το βήμα αυτό. Η Νομική Σχολή λείπει από την Πάτρα κι αυτό το κενό θα το καλύψουμε».

Της κυβερνητικής ανακοίνωσης ακολούθησε μπαράζ αντιδράσεων.

>Οι πρώτοι που ξεσηκώθηκαν ήταν οι φορείς της Κρήτης καθώς διεκδικούσαν και διεκδικούν την ίδρυση της συγκεκριμένης σχολής στο Πανεπιστήμιό τους.

>Ακολούθησε η Κομοτηνή. Με ομόφωνο ψήφισμα διαμαρτυρίας, ακαδημαϊκοί, αυτοδιοικητικοί, πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς είπαν «όχι» με το σκεπτικό ότι «η πιθανή υλοποίησή της θα συμβάλει στην περαιτέρω συγκέντρωση του επιστημονικού προσωπικού και των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στην Αθήνα και σε “δορυφόρους” της».

>Ακολούθησαν οι Νομικές Σχολές του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ οι οποίες με ψηφίσματά τους εξέφρασαν τη λύπη τους για το γεγονός ότι « τη στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται να προκηρύξει θέσεις ΔΕΠ στις υπάρχουσες σχολές, με αποτέλεσμα την αποψίλωσή τους, και ταυτοχρόνως μειώνει τη χρηματοδότησή τους επικαλούμενη έλλειψη χρημάτων, την ίδια αυτή στιγμή ανακοινώνει την ίδρυση μιας νέας Νομικής Σχολής, για την στοιχειωδώς αξιοπρεπή συγκρότηση της οποίας θα χρειαστούν πολλαπλάσιες δαπάνες».

>Τελευταία παρέμβαση υπήρξε από την ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας (άρα και της Πάτρας) η οποία εξέφρασε την αντίθεσή της στην ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής με την επισήμανση ότι « η ίδρυση ακαδημαϊκών ιδρυμάτων πρέπει να γίνεται με τρόπο ορθολογικό, και να ανταποκρίνεται σε ακαδημαϊκά και εκπαιδευτικά κριτήρια στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδιασμού για το χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα. Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζει η Ολομέλεια, οποιαδήποτε σκέψη για την ίδρυση Νομικής Σχολής προϋποθέτει ότι έχουν προηγουμένως επιλυθεί τα προβλήματα, και έχουν ενισχυθεί επαρκώς οι λειτουργούσες νομικές σχολές, ιδίως δε η Νομική Σχολή Κομοτηνής για προφανείς λόγους».

Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ στην εφημερίδα «Πελλοπόνησος»

Σχόλια:

more recommended stories