Αχαΐα: Χάνουμε τις ακτές – Τα σημεία στα οποία παρουσιάζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα

Κάθε χρόνο  το πρόβλημα μεγαλώνει όπως είναι φυσικό και οι ακτές ολοένα και μικραίνουν στα ανατολικά και στα δυτικά της Αχαΐας. Τα τελευταία 15 με 20 χρόνια το πρόβλημα γίνεται όλο και πιο έντονο και προκαλεί προβλήματα ιδιαίτερα σε περιοχές όπως ο Άνω και Κάτω Αλισσός, τα Σελιανίτικα κ.α.

Η διάβρωση είναι  έντονη, μεταξύ άλλων, στη Δυτική Αχαΐα, σε Άνω και Κάτω Αλισσό, στο Καλαμάκι ,και στα Βαλιμίτικα , στα Διγελιώτικα, στο Λαμπίρι, στα Σελιανίτικα, στο Διακοπτό  και αλλού, στην περιοχή της Αιγιαλείας. Το ίδιο πρόβλημα παρατηρείται και στα Βραχνέικα και το  Μονοδένδρι. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Μονοδένδρι , δέντρα βρίσκονται στον «αέρα».

Όπως δηλώνει στο thebest o Πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Μπαρμπούνης, τα τελευταία 15 χρόνια έχουν «χαθεί» εξαιτίας της διάβρωσης πάνω από 150 μέτρα ακτής στον Άνω και Κάτω Αλισσό, έχει «φαγωθεί» μέρος της πλατείας στον Κατω Αλισσό , ενώ στην  ίδια περιοχή  έχουν προκληθεί ζημιές σε κτίρια. Σε δέκα περίπου σπίτια και σε τουριστικό κατάλυμα,όπως επισημαίνει.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος μιλώντας στο thebest εξηγεί ότι υπάρχουν σε εξέλιξη μελέτες και οι πρώτες παρεμβάσεις αναμένεται να γίνουν , καλώς εχόντων των πραγμάτων, από το 2017,  στη  δυτική πλευρά της Αχαΐας.

Συγκεκριμένα:  Για τη διάβρωση των ακτών της Αιγιάλειας εκπονείται μελέτη από το Υπουργείο Υποδομών, η οποία αφορά συνολικά τον Κορινθιακό Κόλπο, ενώ σε 2 με 3 μήνες αναμένεται η ολοκλήρωση της μελέτης που εκπονείται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και αφορά την ακρογραμμή από τη Δυτική Αχαΐα έως την Πάτρα. Αμέσως μετά, αναφέρει ο κ. Αλεξόπουλος, θα ακολουθήσει η διαδικασία της εξεύρεσης των πόρων  με την ένταξη σε έργο, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του ΕΣΠΑ, ούτως ώστε σε κάποια σημεία να γίνουν παρεμβάσεις, καθώς χαρακτήρισε αδύνατον , λόγω κόστους, να καλυφθούν τα προβλήματα σε όλη την ακτογραμμή.

Ο κ. Αλεξόπουλος τονίζει ότι για πρώτη φορά γίνονται μελέτες συνολικά για την Αχαΐα, επισημαίνοντας ότι οι μελέτες για συγκεκριμένα σημεία και αποσπασματικά, δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα, καθώς μπορεί να βελτιώσεις την κατάσταση σε ένα σημείο και να προκληθεί πρόβλημα σε ένα άλλο.Τονίζει δε ότι το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή τη φορά, με την ολοκλήρωση των μελετών θα υπάρχουν και αδειοδοτήσεις.

Ο Δημήτρης Μπαρμπούνης ως Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παραλίας Κάτω Αλισσού, ο οποίος εξελίχθηκε στον νεοσύστατο Σύλλογο Αλισσαίων «Πείρος» έχει θίξει πολλές φορές το θέμα και ο Σύλλογος έχει κάνει αρκετές παρεμβάσεις τόσο στην Περιφέρεια όσο και στο υπουργείο. Και για μια ακόμα φορά επισημαίνει την ανάγκη να γίνουν γρήγορα οι παρεμβάσεις, ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο καθώς αν  αυτές δεν ξεκινήσουν άμεσα «η θάλασσα θα φτάσει μέχρι την Παλιά Εθνική Οδό» και προσθέτει ότι για το θέμα είχε προγραμματιστεί για την  Τετάρτη συνάντηση του  Πολιτιστικού Συλλόγου Αλισσαίων «Πείρος» με τον Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλο.

Πηγή: thebest.gr

Σχόλια:

more recommended stories